Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
12:46

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре открыли выставки книг и картин, посвященных войне и Дню матери

|«« «« »» »»|

Такие выставки открылись в Днепропетровской областной универсальной научной библиотеке имени Кирилла и Мефодия на ул. Савченко, 10.

Об открытии новой экспозиции книг, фотографий и репродукций картин, посвященных Второй Мировой войне, в ДОУНБ сообщили  следующее:

«У краєзнавчому відділі проходить виставка художніх творів письменників Дніпропетровщини «Не оміліє пам’яті ріка, в серцях нащадків буде вічно жити», а також огляд літератури наукових видань "Друга світова війна на сторінках краєзнавчих видань".

До Дня пам’яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у відділі документів з питань мистецтва розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Друга світова війна в творчості митців України», на якій представлено репродукції картин українських художників Олександра Лопухова, Анатолія Насєдкіна, Сергія Єржиковського, Вадима Одайника, рисунки й акварелі Георгія Меліхова.

Всі представлені художники були фронтовиками й особисто пережили події Другої світової війни. Наприклад, Георгій Степанович Меліхов в роки Другої світової війни знаходився в діючій армії і в короткі хвилини відпочинку він фіксував свої враження від фронтових солдатських буднів, намагався передати побачене, щоб у зображеннях передати нащадкам важкість воєнного часу. Він малював портрети фронтовиків, відображав деталі фронтового життя й побуту. Значне місце серед його робіт займають замальовки жахливих слідів фашистського варварства. У подальшому більшість його фронтових замальовок стали основою майбутніх картин. Зокрема рисунок «В хвилину відпочинку» (1944) було використано у картині «Весна 1945 року», акварелі «Спрага» й «Бувалий солдат» - в картинах «На рідній Україні» й «Фронтова весна».

Олександра Лопухова довго не полишали спогади про події Другої світової війни, але до розкриття теми війни художник прийшов тільки через двадцять років по її завершенню. Він задумав низку картин, де хотів із чіткою логічною послідовністю створити літопис тяжких фронтових буднів, показати подвиг людей, які захищали свою Вітчизну. Усі почуття і творчі задуми були реалізовані в картинах художника «Реквієм» (1965), «Війна» (1969), «Сильні духом» (1967), «Місячна соната» (1970), «Рік 1945-й» (1973), «В Берліні» (1974), «Перемога» (1975)».

Также в библиотеке представили специальную экспозицию книг, посвященных Дню матери, который отмечался вчера, 8 мая.

Об этом в ДОУНБ рассказали следующее:

«Тематичний огляд літератури у відділі читальних залів «Усе бере від Матері початок…»

День матері – міжнародне свято, яке в Україні відзначають у другу неділю травня. Цього року цей день припадає на 8 травня. Наші матусі – це Берегині роду українського, прекрасних наших символів і давніх звичаїв. Вони уберегли від забуття українську пісню і думу, культуру і волелюбний дух, навчили величати рідну землю, рідний край.

З нагоди свята пропонуємо ознайомитися з книгами, в яких мамам відводиться особлива роль – це романи про материнську любов, які заполонять мудрістю, ніжністю й непередбачуваністю».

Больше узнать о работе областной библиотеки можно на ее сайте и странице в соцсетях.

Фото – ДОУНБ.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворов мноковартирных домов запланировали отремонтировать в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте