Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
12:08

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре отметили 100 лет со дня рождения легендарной петриковской мастерицы

|«« «« »» »»|

Марфа Тимченко – одна из знаменитых народных мастеров, которые возрождали традиции знаменитой петриковской росписи.

Марфа Ксенофонтовна Тимченко (1922-2009) — украинский мастер народной декоративной росписи, член Союза художников СССР, Народный художник УССР. Лауреат Национальной премии Украины имени Т. Шевченко и премии имени Е. Белокур.

Столетие со дня ее рождения отметили в Днепровском Доме искусств, о чем его арт-директор Валентина Слобода рассказала следующее:

«100-літній ювілей Марфи Тимченко.

У кінці березня 100 років тому в славнозвісній Петриківці народилась дівчинка, яка продовжила традиції козацького краю, опанувавши унікальний вияв української культури – петриківський декоративний розпис, та талановито розширила ареал його використання на фарфорі та в народному живописі. Розписані нею порцелянові вироби (сервізи, вази) стали широко відомі не тільки в Україні, а й у багатьох країнах світу, де експонувалися її роботи.

Ім’я цієї майстрині Марфа ТИМЧЕНКО - заслужений майстер народної творчості України, член національних спілок художників України, майстрів народного мистецтва України та спілки архітекторів України.

Мистецький доробок Марфи Ксенофонтівни визнаний та гідно оцінений: вона - перша лауреатка премії імені Катерини Білокур, Народний художник України, лауреатка Шевченківської премії.

Витоки таланту майстрині – у рідній Петриківці. Їй довелось з тринадцяти років уже працювати в колгоспі, бо хворіла мама, що пережила голодомор. Тому дівчина закінчила лише початкову школу. Вчитель малювання і креслення Олександр Феодосійович Статива помітив потяг Марфи до малювання і запросив до місцевої дворічної школи декоративного малювання, яка з його ініціативи була відкрита в Петриківці в 1936 році.

Отримувати знання поталанило в унікальної самобутньої майстрині Тетяни Якимівни Пати. Із глибокою вдячністю згадувала Марфа Ксенофонтівна своє навчання, улюблену вчительку й усіх, хто «ставив її на крило»: "Якби не вони, може, я була б трактористкою або швачкою". Уже цього ж року відбулась у Києві Перша республіканська виставка українського народного мистецтва, де роботи юної петриківчанки були відзначені премією.

В 16 років Марфу направили на навчання до Київської школи майстрів народного мистецтва, що знаходилась у Лаврі. Краса соборів Лаври справила велике враження на юну сільську дівчину, але і чарівні петриківські краєвиди весь час згадувались. Коли її прийняли до школи, дала слово: «Якщо стану художницею, обов’язково намалюю своє дитинство, свою рідну Петриківку!».

З початком Другої світової повернулася до рідного села. Разом з подругою Вірою Клименко (теж в подальшому відомою майстринею петриківського розпису) утікала від поліцаїв, що забирали молодь на примусові роботи у Німеччину.

Починаючи з 1944 року жила в Києві, де працювала в кількох художніх закладах: в Інституті художньої промисловості Академії архітектури Української РСР, Київському експериментальному кераміко-художньому заводі, Баранівському фарфоровому заводі, в Будинку творчості Спілки художників у Седневі на Чернігівщині. Опановувала нові можливості використання петриківського розпису разом з іншими «київськими петриківчанками» Вірою Клименко-Жуковою, Пелагеєю Глущенко, Вірою Павленко та Ганною Павленко-Черниченко. На вазах, чайних сервізах розквітли пишні квіти, а казкові птахи красувалися серед цього дивовижного цвіту.

Розписи петриківських майстринь на порцелянових виробах набули великої популярності та широкого визнання, почали експортуватися до багатьох країн в усьому світі. Вони розписали каюти пароплавів «Тарас Шевченко» та «Микола Гоголь». М. Тимченко розробляла способи розпису порцеляни та виробів з дерева, готувала ескізи малюнків для тканини.

З початку 1970-х років Марфа Тимченко, продовжуючи оздоблювати порцеляну петриківським орнаментом, одночасно почала малювати сюжетні картини у оригінальному стилі, заснованому на принципах петриківського розпису. Написані в цей час картини "Седнівські поля", "Біля седнівського джерела" передають чарівну красу краєвидів, приваблюють зображенням реальності як дивовижної казки. Засвоївши в дитинстві традиції петриківських сільських малювальниць, зачарованих рідною квітучою природою, землю у творах Марфа Тимченко завжди зображає розквітлою, плодоносною. Інтерпретація природи у неї наївна й водночас казково-декоративна. Мистецтвознавці підкреслюють красу її живописно-пластичних міфологем України як розкішного і щедрого краю. Вона створювала чудові листівки й плакати, зразки розпису виробів із дерева та порцеляни, ескізи тканин і вишивок, виконувала інші настінні розписи разом з колегами з Петриківки.

Багато киян і гостей столиці милувалися чарівними розписами магазину іграшок "Казка", створеними майстринею разом з чоловіком Іваном Скицюком і донькою Оленою Скицюк у 1979 році. В серії декоративних полотен «Моє дитинство» (1980— 1990 роки створення) Марфа Ксенофонтівна стримала дане нею в юності слово: відтворити свою рідну Петриківку з її традиційно побіленими стінами хат серед буйних садів і квітників. Саме за цю серію, яка сприймається своєрідними живописними спогадами,оповідями про дитинство, Марфа Тимченко отримала найвищу вітчизняну нагороду в галузі мистецтва — Національну премію України імені Тараса Шевченка.

Творча діяльність Марфи Тимченко, що розквітла на життєдайному ґрунті українського народного мистецтва, – унікальне явище у мистецтві народного живопису. З одного боку, те, що майстриня сповідувала традиції народного орнаментального мистецтва, з іншого – середовище професійних художників, в якому жила і працювала, сприяли народженню унікального явища в її творчості від традиційних мальовок до монументальних розписів. Віддамо шану нашій землячці, унікальній самобутній майстрині МАРФІ ТИМЧЕНКО!».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте