Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
18:38

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре презентовали новую книгу о нашем земляке

|«« «« »» »»|

Новая книга «Серце бентежне» известного днепровского журналиста, писателя, краеведа Николая Чабана посвящена известному деятелю Екатеринославского земства Ивану Василенко (1854-1892).

Иван Григорьевич Василенко за свою недолгую, меньше 40 лет, жизнь успел сделать многое для развития нашего города и губернии. Он занимался вопросами развития центров образования и здравоохранения Екатеринослава, был почетным опекуном Екатеринославской губернской больницы (сейчас – больница имени Мечникова). Именно ему Иван Манжура посвятил свою поэму «Трьомсин-богатир» (1892).

К сожалению, в нашу эпоху имя Ивана Василенко известно очень немногим… Этот пробел и исправляет новая книга Николая Чабана.

Презентация новой книги с успехом прошла в Днепре в Библиотеке украинской диаспоры имени Джона Маккейна (ул. Воскресенская, 23).

Вот что об этом событии сообщили в библиотеке:

«У нас відбулася презентація книги «Серце бентежне» письменника-краєзнавця, журналіста Миколи Чабана!

Ця величезна праця широко оповідає про талановитого земського діяча Катеринославщини, приват-доцента Харківського університету Івана Григоровича Василенка (1854-1892).

За свій короткий вік Василенко встиг багато зробити для розвитку земства, народних шкіл, охорони здоров’я, після смерті Олександра Поля обирався почесним опікуном губернської земської лікарні. Він працював над реформуванням богоугодних закладів, ремісничої освіти, виступав за створення педагогічного музею. Письменник Іван Манжура присвятить Василенкові свою поему «Трьомсин-богатир» (1892). Поховано Івана Василенка, якому не було і сорока, у склепі при Покровському храмі сучасного села Рубанівського Синельниківського району Дніпропетровської області.

Книга розповідає і про родинне та земське оточення Івана Василенка, його батьків і дядьків, які були активні в громадському житті, займалися благодійністю, будували храми, а мати заснувала чи не найбільший на Півдні України Знаменівський жіночий монастир, відроджений у незалежній Україні. Книга адресована всім небайдужим до минулого нашого народу, краєзнавцям, вчителям, студентам, а нині до них додаються ще й екскурсоводи, які пробуджують зацікавлення забутими сторінками історії ріднокраю.

На презентацію книги зібралася неабияка кількість людей. Серед яких, були і письменники, і журналісти, і науковці, і просто небайдужі до історії рідного краю люди. Спікерами на заході виступили: Валентина Орлова – член Національної спілки журналістів України, Наталя Абросімова – журналіст, письменниця, автор передмови до книги «Серце бентежне», Дуб Костянтин – доцент ДНУ імені Олеся Гончара, в колишньому викладач Миколи Чабана, письменник, Шкляр Анатолій - член Національної спілки письменників України, редактор книги. Після презентації кожен бажаючий мав змогу висловити власні враження від книги, подяку і найщиріші побажання автору книги. Ну і, за традицією, зробили спільне фото з автором книги на пам'ять».

Фото – Библиотека имени Маккейна.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте