Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 20 апреля 2024
06:24

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Как в Днепре помогут в случае инсульта?

Как в Днепре помогут в случае инсульта?

С 28 октября в Украине проводят Всемирную неделю борьбы с инсультом.

В 2020 году в Украине в 66,1% случав причиной смерти стали сердечно-сосудистые заболевания. При этом инсульты в нашей стране стремительно «молодеют», и все чаще происходят у людей в самом расцвете сил и лет.

Во многом этому способствует и крайне непростое время, в котором мы живем… Карантинные ограничения, отсутствие стабильной работы, семейные ссоры, потеря близких приводят к повышению уровня агрессии и негативно отражаются на общем состоянии здоровья украинцев.

Сильные эмоциональные стрессы могут привести к сосудистым нарушениям. В этом случае важно не пропустить смертельно опасные симптомы и диагностировать инсульт до того, как поражения мозга становятся необратимыми и требуют долгого лечения и реабилитации. Как предупредить и распознать инсульт? Чем в Днепре помогут в случае этой беды? Об этом Городскому сайту рассказала Наталья БУДЯК – директор Восточного межрегионального департамента Национальной Службы здоровья Украины.

- Чи можна запобігти інсульту?

- Так, ми можемо впливати на фактори ризику, які є причиною більшості інсультів. Ризик інсульту підвищують куріння, зловживання алкоголем, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя. Медичні проблеми, які суттєво збільшують ризики — підвищений кров'яний тиск (більше ніж 140/90 мм рт.ст.), цукровий діабет, миготлива аритмія (підвищує ризик інсульту у 5 разів) і високий рівень холестерину. Отже, нескладно здогадатися, що на шляху до попередження інсультів, як мінімум, треба кинути палити, не зловживати алкоголем, вести активний спосіб життя та контролювати медичні показники.

- Які препарати для профілактики інсульту передбачені програмою «Доступні ліки»?

- На початку 2021 року Міністерство охорони здоров’я України затвердило новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації. У реєстр додали 3 нові міжнародні непатентовані назви (24 нові торгівельні назви). Це - ацетилсаліцилова кислота, ніфедипін та варфарин. Препарати призначені для профілактики гострого мозкового інсульту та гострого інфаркту міокарда. Зокрема, й пацієнтам, які вже перенесли ці захворювання, держава компенсує витрати на лікарські засоби.

Щоб отримати ліки, потрібно звернутись до свого лікаря, з яким укладена декларація. Він призначить ліки і випише електронний рецепт, в якому буде зазначена міжнародна непатентована назва препарату – діюча речовина. На телефон пацієнта надійде СМС з номером рецепту, який необхідно назвати в аптеці. Якщо пацієнт не використовує мобільний телефон, лікар надасть інформацію про рецепт на папері. З цими даними потрібно звернутися до аптеки, яка бере участь у програмі «Доступні ліки», назвати номер рецепту та обрати потрібні ліки.

- А яка медична допомога передбачена Програмою медичних гарантій для лікування таких пацієнтів?

- У Програмі медичних гарантій на 2021 рік лікування інсульту залишається пріоритетним напрямком. Для пацієнтів з інсультом та підозрою на інсульт є безоплатними - діагностика (КТ, екстрені лабораторні дослідження), медикаментозне лікування та знеболення за потреби, проведення тромболітичної терапії, цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації, медична реабілітація в гострому періоді, лікарські засоби з Національного переліку та витратні матеріали, ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету та харчування в стаціонарних умовах. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інсульт до закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань. Таким чином можна буде запобігти втраті часу, який є критично важливим для пацієнтів з інсультом.

- Лікарі часто скаржаться на те, що НСЗУ не оплачує лікарням гроші за надані послуги. Яка насправді інформація в лікарнях Дніпра та області?

- В нашій області 12 медичних закладів мають договори з НСЗУ на стаціонарне лікування інсульту на загальну суму майже 111 млн грн. За надання медичної допомоги хворим з інсультом з квітня по вересень ці лікарні отримали майже 44 млн гривень. Зокрема, в Дніпрі цей пакет мають 6 закладів охорони здоров’я. Ці лікарні отримали 25,6 млн гривень.

- Які основні прояви інсульту?

- Простий тест FAST може допомогти вам врятувати чиєсь життя.

Face (лице) : чи може людина посміхнутись, чи симетричне обличчя?
Arms (руки) : чи може людина підняти та тримати обидві руки?
Speechproblems (проблеми з мовленням) : чи розуміє вас людина, чи може чітко розмовляти?
Time (час) : викликайте швидку «103», якщо ви побачили будь-яку з цих ознак.


Gorod.dp.ua на Facebook.


Sergasius  (29.10.21 11:19): Уже месяц жду ответ на жалобу о коррупции в 4 горбольнице- пойду сам их перестреляю Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Потребитель  (28.10.21 16:54): Не дай Бог, лучше сразу в яму. Ответить | С цитатой
джамбул  (28.10.21 15:21): Конечно "помогут",если денег хватит.А какие условия" шикарные"в больнице на Свердлова.Так это в Днепре,могу представить ,что творится дальше))) Ответить | С цитатой
зяма  (28.10.21 14:25): помогут аж никак в больницах только деньги требуют Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте