Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
17:04

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Школярі Дніпра сконструювали 11 роботів і виграли 6 000$

Школярі Дніпра сконструювали 11 роботів і виграли 6 000$

У фіналі робототехнічних змагань Noosphere Engineering Race (NER) у Дніпрі троє школярів - Денис Яворський (13 років), Анастасія Комарь (13 років), Кирило Благодаров (12 років) виграли 3 000$, 2 000$ та 1 000$ відповідно.

Noosphere Engineering Race - це перші в Україні змагання з робототехніки на базі американського конструктора VEX для дітей віком 7-16 років. Змагання проходили з 15 вересня по 18 грудня у три етапи. У першому турі школярі виконували завдання на кмітливість - розв’язували ребус. З понад 400 розумників, які розгадали зашифроване слово “Робототехніка”, організатори відібрали 100 учасників другого туру.

У другому турі учасники створили власних віртуальних роботів і запрограмували їх на виконання трьох завдань у спеціальному симуляторі. Наприклад, одне із завдань роботів було рухаючись за певною траєкторією, «намалювати» сніжинку швидше за суперників. Оскільки VEX - абсолютно новий для України напрям робототехніки, формат другого туру передбачав не тільки змагання, але й навчання. “Змагайся і навчайся” - так назвали цей підхід організатори. Опанувати VEX юним інженерам допомагали провідні експерти-практики Noosphere Engineering School: надали корисний софт, навчальні матеріали, провели серію вебінарів для знайомства з платформою VEX VR.

До третього, фінального, етапу пройшли 11 кращих робототехніків. Кожен з них отримав у подарунок конструктор VEX IQ, на базі якого створив уже не віртуального, а реального робота, і запрограмував його на виконання завдання. Цього разу роботи мали будувати башти з кубиків.

На створення роботів фіналісти мали близько трьох тижнів. Працювали кожен у себе вдома, користуючись інструкцією, навіть без додаткових інструментів. Це особливість конструктора VEX, який є надзвичайно простим у використанні і не потребує паяння. Як і на попередньому етапі, учасникам допомагали ментори, у тому числі головний суддя NER Максим Слодзік, на щотижневих вебінарах. Діти одразу практикували, хтось навіть робив поле подібне змагальному та тренувався в домашніх умовах.

"Було дуже незвично, новий для мене конструктор, інші форми та з'єднання, деталі комплектації. Але це було дуже цікаво", - говорить фіналіст NER Григорій Галік.
Після завершення змагань робототехнічні набори залишаться у фіналістів, аби вони могли продовжити вивчення VEX.

Аби урізноманітнити програму NER, організатори вирішили провести фінал у форматі командних змагань. Але не звичайних. У кожному раунді необхідно було працюючи спільно з суперником, за 1,5 хвилини не лише виконати завдання, але й набрати максимальну кількість залікових балів. Учасники дистанційно керували своїми роботами і будували міста з кубиків. Вони спілкувалися, радилися і допомагали одне одному. Так вони не лише змагалися за перемогу, але й демонстрували своє вміння спільно працювати.

Суддів особливо вразили конструкторські рішення юних інженерів, адже саме інженерний підхід до виконання завдання - заявка на успіх у створенні крутих мейкерських проєктів у майбутньому.

“Найоригінальніший механізм третього етапу - ножичний підіймач Олени Теслі та лебідка Дмитра Іванченка. Також, Дмитро використав аналог рейкової передачі для захвату кубів. Олена та Дмитро не потрапили до трійки призерів, адже для перемоги важлива не тільки конструкція, а й вправність керування роботом та стратегія виконання завдання”, - говорить суддя змагань Максим Слодзік.
Організатор NER - ГО “Асоціація Ноосфера” - займається популяризацією інженерії і робототехніки не перший рік. Зокрема, з 2016 року організує змагання для юних знавців робототехніки в рамках фестивалю BestRoboFest, допомагає студентам створювати інженерні проєкти у науково-технічних лабораторіях Noosphere Engineering School. Організатори бачать зростання інтересу до робототехніки і шукають нові способи та формати привернення уваги молоді до цієї прикладної науки. Цілі цьогорічних змагань NER - познайомити школярів з технічною творчістю на прикладі простого у використанні конструктора VEX, привернути увагу дітей до інженерії та технічних спеціальностей. Про те, що робототехнічний напрямок в Україні має майбутнє свідчать і слова одного з переможців, 12-річного Кирила Благодарова: “Свій виграш 1 000$ планую витратити на подальше навчання робототехніці”.

“За прогнозами експертів до 2022 року фабрики та заводи встановлять близько 2 мільйонів автоматизованих юнітів та роботизованого устаткування. Про бум дитячої робототехніки ЗМІ заговорили ще на початку 2000х. Ми в Noosphere вбачаємо свою мету в тому, аби українські школярі не лише долучились до світових тенденцій, а й очолили турнірні таблиці усіх існуючих міжнародних чемпіонатів з робототехніки. Саме тому ми започаткували новий формат змагань, який об'єднує освітні та тренувальні елементи, а з огляду на економічний фактор - ще й передбачає матеріальне забезпечення учасників”, - коментує засновник “Асоціації Noosphere” та ініціатор змагань NER доктор економічних наук Макс Поляков.







Gorod.dp.ua на Facebook.


Фашизм-Ленинизм: 1919-2020  (22.12.20 21:37): Не ну вроде и отлично. Но что то не пойму чего там создавать? Открываем в гугле любой сайт с магазинами конструкторов VEX - и видим кучу всего -
типа: HEXBUG Автоматизированные линии: Гекскалатор
или: HEXBUG Автоматизированные линии: Подъемник

конструирование роботов по-моему это:
1. ардуино плата
2. язык программирования (основной там язык С)
3. различные датчики к плате
4. уже самодельные какие-то рамы стрелы, колеса, - это можно из детских конструкторов взять, детальки с дырочками, колесики и т.д.
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Полина  (22.12.20 18:30): Молодцы! Поздравляю!
Жаль у меня нет средств на новую компьютерную технику(((. Сейчас закурю(((.
Очень хочу в следующий раз принять участие, думаю, могла б побороться за победу.
Радует, что эти мои ровесники с деньгами не стали избалованными недорослями, как Митрофанушка у Фонфизина.
Ответить | С цитатой
₽  (22.12.20 11:35): Американская контора ноосфера, хотя бы свои доллары поменяла на гривны - а то не патриатычно как-то. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Днепра на 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте