Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
19:16

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Днепр продолжает лишаться исторических зданий

Днепр продолжает лишаться исторических зданий

В центре города под угрозой исчезновения – еще два дореволюционных особняка.

Первое из них, по ул. Сечевых стрельцов (бывшая Артема), 11 уже стало жертвой «перестройки».

Второе, по ул. Шевченко, 41, доведено собственником до удручающего состояния и вот-вот будет снесено…

На этот печальный факт обращают внимание в группе Фейсбука Urban Dnipro.

«Сумна, але традиційна доля спіткала чергові два будинки в історичному центрі Дніпра. Цього разу на Шевченка, 41 та Січових Стрільців, 11.

• У першому випадку все зовсім погано: власник будинку збирається позбутися його. Для цього він демонтував покрівлю та вікна, що суттєво пришвидшить процес руйнації. Є підстави вважати, що сусідні будинки в глибині кварталу очікує схожа доля, адже один із відомих забудовників Дніпра має бажання реалізувати в межах кварталу грандіозний комплекс висоток — таку концепцію забудови влітку презентували на містобудівній раді.

До самого проекту претензій немає — навіть на такій ранній стадії він виглядає глибоко пропрацьованим і міг би в майбутньому стати новим центром тяжіння Дніпра. Сумно лише одне — подібні проекти завжди з’являються в історичному центрі та реалізовуються на кістках історичної забудови. Але це питання насамперед до державної та місцевої влади, яка ніколи її не захищала, тим самим розв‘язчи руки забудовникам.

• Другому будинку пощастило більше — його лише спотворять 2-поверховою надбудовою, але це гарантуватиме йому життя!

Ці будинки не перші і не останні. Щороку в Дніпрі руйнують 5-10 об’єктів різної архітектурної цінності, і такий процес невпинно триває не одне десятиліття.

До цього можна ставитися по-різному, але виникають питання: що ми залишимо нащадкам? яку ідентичність матиме Дніпро в майбутньому? який проект розвитку має місто?

В усьому цивілізованому світі бережуть свою історію, адже розуміють її неймовірну цінність для суспільства. Таке підхід має достатньо об‘єктивних причин. Проте їхні міста не консервуються, не деградують, а розвиваються! В іншій формі, яка тримається балансу інтересів міста, суспільства та інвесторів.

На цьому тлі особливо боляче спостерігати за тим, як рік за роком Дніпро назавжди втрачає частину своєї кількавіковічної історії, свого обличчя, своєї ідентичності та неповторності.

Так, ці прогалини зповняться новими формою та змістом, на жаль, невідомо якими за якістю. І нам залишається лише прийняти це...».

Добавим, что Городской сайт писал о градсовете, на котором был рассмотрен и проект застройки на ул. Шевченко и в прилегающем к ней квартале.

В отношении второго особняка, над которым надстроили два этажа, свой комментарий дала начальник управления по охране культурного наследия горсовета Днепра Надежда Лиштва:

«Надбудову над Січовими Стрільцями, 11 зроблено давно (роки 2 назад). Ще попередніми власниками. Нові власники намагаються зробити опорядження фасаду за погодженим паспортом опорядження».

Фото - Urban Dnipro




Gorod.dp.ua на Facebook.


Днепр.  (26.11.19 10:24): Морозу глаза замылили и сносят потихоньк,У народ всё проглотит. Ответить | С цитатой
сосед  (26.11.19 10:23): Ермолаев сносит по ул. Шевченко дома и по цене ниже себестоимости отселяет собственников, застроит стекляшками новыми, будет красиво и ему прибыльно, остальные потерпят, ему нужней. Ответить | С цитатой
vasia  (25.11.19 21:39): Надо всё развалить, землю продать, однотипных коробок настроить. И ни к чему эти архитектурные красоты. Правда, мэрин? Ответить | С цитатой
Макс  (25.11.19 19:27): Для сохранения культурного облика мало разбросаных по всему городу единичных строений разной степени ценности. Они не создают облик или атмосферу. А скорее уродуют. Нет облика, есть лишь фрагментированый набор зданий. Во всем развитом мире под историческую часть отводят определенный квартал и полностью воссоздают там какой-то облик. Чаще всего - это новые здания, ибо почти вся Европа была разрушена во время второй мировой. И большинство "исторических центров" - это реставрации. И выглядят они замечательно. Вокруг крупных исторических памятников создают ареалы поменьше - но никогда это не бывает одно здание, зажатое между высотками. Нет смысла сохранять одно здание. Нужно делать все в комплексе. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Стоик  (25.11.19 17:56): Ничего личного. Всего лишь, констатация фактов. Напомните мне пожалуйста хоть какой то, достойный поступок Надежды Лиштвы в сохранении культурного архитектурного наследия нашего города!? Одна болтовня и не каких действий и противодействий! Детка! Может тебе пора подумать о новой работе? Так своим родителям и передай. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (4)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте