Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
02:22

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Кошти, якість та інший підхід. Або завдяки чому українські дороги нарешті приводять до ладу

Кошти, якість та інший підхід. Або завдяки чому українські дороги нарешті приводять до ладу

В Україні - масштабні ремонти та будівництво нових магістралей. Для цього радикально збільшено фінансування - у 2018 році уряд спрямував на ремонти і будівництво доріг близько 46 млрд грн. При цьому особливий акцент зроблено на якості ремонтів та контролю за станом шляхів.

Довідка

У 2018-му уряд виділив на ремонт доріг місцевого значення 11,5 млрд грн - вчетверо більше грошей, ніж будь-коли до цього .

Які дороги ремонтують на Дніпропетровщині?

В нашому регіоні тривають масштабні ремонтні роботи та будуються нові шляхи

Так, у 2017 р. на Дніпропетровщині відремонтовано 6,4 км траси “Знам'янка - Луганськ” у районі м. П'ятихатки, а також 4,2 км - на заході області, поблизу Петропавлівки.

Також минулого року відремонтовано 6 км траси “ Дніпро - Запоріжжя” - біля кордону нашого регіону із Запорізькою областю.

У 2018 році тривають роботи на трасі Н-11 “Дніпро – Кривий Ріг – Миколаїв”. Цього року тут заплановано відремонтувати 25 км шляху. Ремонтують трасу Дніпро - Запоріжжя: цього року вже повністю відновлено 10,3 км дороги, що з'єднує обласні центри

Великий проект - будівництво дороги державного значення Н-31 Дніпро - Царичанка - Кобеляки. Тут створюють новий відрізок траси протяжністю 3,8 км (поблизу с.Петриківка)

У 2019 році на території нашої області триватиме ремонт на трасі М-04 “Знам'янка - Луганськ”

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив:

"Цього року роботи будуть найбільш масштабними за всю історію незалежності. У тому числі значні гроші передбачені на ремонт регіональних доріг».

Дороги, які мі отримали

Для того, що оцінити, наскільки значущі ремонти доріг, що тривають зараз, варто пригадати, яу якому стані були шляхи України ще донедавна. Страшні ями на трасах навіть центральних, розбиті місцеві дороги. Варто згадати: станом на 2016 рік понад 90% з усіх 170 000 км доріг не відповідали нормам. Причина – хронічне недофінансування відновлення та утримання доріг, корупція та низька якість виконання робіт.

Що зроблено?

Втім з 2016 року уряд розпочав активне відновлення існуючих доріг та будівництво нових. Для цього в Україні створено Дорожній фонд, який забезпечує гарантоване фінансування українських доріг. Збільшено фінансування та посилено контроль за станом робіт та їх якістю.

Ось результати. У 2016 році в Україні відновили 900 км доріг. У 2017-му – вже понад 2100 км: це - найбільша кількість доріг, яка відремонтована за рік починаючи з 2005 року. У нинішньому, 2018 році, заплановано відремонтувати до 4 000 км автошляхів.

Хто за що відповідає?

Наразі усі шляхи в Україні розподілені між державною структурою - Укравтодором, який відповідає за 46 985 км доріг міжнародного та національного значення та проводить роботи на основних транспортних коридорах, та місцевими органами влади.

В рамках децентралізації 123 105 км доріг місцевого значення передано у сферу відповідальності місцевої влади. Кошти для ремонтів доріг на місцевого значення передаються на місця через Дорожній фонд. Цього року місцева влада отримала 11,5 млрд грн на ремонт місцевих доріг, наступного отримає ще більше – 17 млрд.

Якість - на першому місці

Зараз за всіма контрактами на середні ремонти доріг гарантія, яку забезпечує підрядник, складає не менше 5 років, на капітальні ремонти – не менше 10 років.

Станом на жовтень 2018 року проведено 584 перевірки якості капітального та поточного середнього ремонтів та 481 перевірка стану автомобільних доріг на території України.

Важлива деталь. Минулого року завдяки «ямковому ремонту» було забезпечено проїзд по 40 000 км доріг. Але від ямкових ремонтів в Україні поступово відмовляються. Перевага надається капітальному відновленню автошляхів.

Що в перспективі?

В проекті бюджету на 2019 рік заплановано 55 млрд грн на модернізацію доріг. Крім того, 2,5 млрд грн буде спрямовано на покращення безпеки дорожнього руху.

«За 5 років ми маємо з'єднати якісними дорогами усі обласні центри України», – заявив Володимир Гройсман.

Кошторис на 5 років, який запланував уряд - 322 млрд грн, з них 176 млрд грн - це бюджетні кошти. Це дозволить поліпшити стан 9 100 км доріг, забезпечити будівництво та реконструкцію 1000 км доріг.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте