Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
пт, 29 марта 2024
15:27

Спокуса

Посмотреть афишу: Спокуса Графика, Живопись

З 22 серпня у Дніпропетровському художньому музеї розпочинає роботу проєкт «Спокуса», присвячений творчому феномену Людмили Лободи.

Подія непересічна, адже експозицію робіт Людмили Лободи такого масштабу у Дніпрі буде представлено вперше. Нинішній проєкт стане другою – після відкриття виставки творів Володимира Лободи 2018 року ­– знаковою подією у контексті «повернення» до культурного поля рідного краю імен видатних дніпровських мистців.

Людмила Лобода – українська художниця, представниця дніпровського андеґраундного мистецтва кінця 1970-х – початку 1980-х років. Народилася 11 жовтня 1945 року у Магнітогорську в сім’ї вихідців з Дніпропетровська. 1958 року разом з родиною повернулася до рідного міста, де закінчила школу і здобула фах інженера в Дніпропетровському будівельному інституті. У 1970-х роках разом із чоловіком Володимиром Лободою створила низку монументальних робіт на дніпровських архітектурних об’єктах (фрески, вітражі, дерев’яні різьби). 1981 року разом із родиною переїхали до Львова, де 1990 року у Львівській картинній галереї відбулася її перша персональна виставка. Від 1992 року впродовж 25 років регулярно «перебиралася» до села Турове (Дніпропетровщина), де працювала творчо та разом з родиною і учнями заснувала музей та літні майстерні. З 2000 року веде активну виставкову діяльність, залишаючись художницею поза державними спілками і об’єднаннями. Твори авторки зберігаються у музейних та приватних збірках в Україні, Польщі, Росії, США, Канаді, Німеччині, Швейцарії.

Проєкт «СПОКУСА» – візуальна історія прямої та непрямої реалізації концепту спокуси в творчості Людмили Лободи. Втілена в чуттєвих образах, це особиста й відверта оповідь-рефлексія і від імені п’яти іпостасей жінки-мисткині, і про них.

Спокуса як ірраціональне явище існує від появи людства й побутує не тільки у сфері задоволення фізіологічних потреб, але й у сфері духовних переживань. Спокуса в мистецтві – і рушій, і природа творчості, і тема в морально-етичній площині, і безліч шукань в полі естетичному. Долю художників також визначає спокуса – ціла історія потурань і протистоянь…

Людмилі Лободі, щоб врешті стати на шлях до самої себе, теж випало зіткнутися із різноманітними спокусами. На прикладі її творчості цікаво простежити, як спокуса, будучи певним тригером, може активувати творче начало мисткині в різних сферах її особистісного прояву. На рівні співвідношення спокуса — бажання, де значну роль на себе перебирають інстинкти, несвідоме, мисткиня стикається зі спокусою бути Коханою і Музою. Співвідношення спокуса — вибір апелює до вольового протистояння чи потурання спокусі стати Мисткинею та Дружиною. У цих двох іпостасях почасти головує надсвідоме, те, що ми й називаємо духовною сутністю людини. А вже на рівні співвідношення спокуса — відповідальність, де ніби возз’єднується підсвідоме із несвідомим, свідомим та надсвідомим, на кін виходить одна з головних іпостасей жінки, набута через випробування спокусою бути Матір’ю. Природно, що об ‘єднальним для всіх іпостасей є саме творче начало, іманентно притаманне особистості мисткині. Так стверджується неможливість буття усіх її іпостасей нарізно й окремішньо – така собі тонка, але надміцна діалектика. Так само і цілісність художнього висловлювання авторки забезпечено шляхом сміливого поєднання в нім внутрішнього і зовнішнього, прихованого та явленого, відомого й табуйованого, нового і вічного, а його виразність підсилюється фірмовим поєднанням поміркованої наративності, неприхованої емоційності та тонкої ліричності.

В експозиції представлено близько 80 творів Людмили Лободи, що належать до різних періодів, жанрів та виконавських технік. На гостей чекатиме і сміливий за кольором та пластикою живопис, і камерна серія графіки надзвичайної художньої напруги, і промовисті витинанки (декупажі), і навіть своєрідна інсталяція з авторських ляльок.

Термін дії виставки — з 22 серпня по 20 вересня 2020 року.

Зверніть увагу на режим роботи музею на час карантину!
Не забуваймо також про захисні маски!

Виставка діє з 10:30 до 16:30 (каса до 16:00)
Санперерва: з 13:00 до 14:00
Вихідні – понеділок, вівторок
Наш номер телефону: (056) 746-26-80


Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте