Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
сб, 20 апреля 2024
01:30

Феєрія Дніпра - 2019. Свіччине весілля

Посмотреть афишу: Феєрія Дніпра - 2019. Свіччине весілля Драма, Фестиваль

Прем’єра!

В рамках фестивалю «Феєрія Дніпра»

Іван Кочерга

Історична драма на 2 дії

Режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Юрій Кочевенко (Київ)

Художник – Олексій Вакарчук (Київ)

Диригент – заслужений діяч мистецтв України Юрій Бєднік

Балетмейстер – заслужений діяч мистецтв України Олексій Коваленко

У головних ролях: нар. арт. України: Михайло Чернявський, Віктор Гунькін, Василь Крачковський; заслужені артисти України: Оксана Петровська, Ірина Медяник, Світлана Сушко; артисти Максим Кузнецов, Василь Петрушко, Яна Корольова, Тетяна Лоза.

Вистава за відомою п’єсою українського класика. Ісотрія про шалене і трагічне кохання зброяра Івана Свічки та Меланки, що сталася у Києві у далекому XVІ столітті.

«Коли я випадково натрапив на мотив «заборони свiтла», мотив, що й послужив темою для цiєї драми, мене захопила в ньому можливiсть змалювати барвисту картину суто мiського життя i соцiальної боротьби в стародавньому мiстi, а на цьому мальовничому тлi створити узагальнений образ боротьби України за свою волю i самобутню культуру.

У двох грамотах литовських князiв (1494 i 1506 рр.), що володiли тодi Києвом, е коротенька звiстка про те, як київськi воєводи заборонили, немовби з протипожежних мiркувань, засвiчувати свiтло «в домєх» київських городян i ремiсникiв, стягаючи в разi непослуху чималi для того часу штрафи. Тяжка ця заборона тривала, очевидно, не менш як 15 рокiв, бо в грамотi 1494 р. вона згадується як факт, що вже iснував, i минуло ще 12 рокiв, як нарештi 1506 р. цю заборону остаточно скасував уже новий король Сiгiзмунд. Iнших вiдомостей про iсторiю «заказаного свiтла» я не знайшов. Грамота 1506 р., що «отложила» заборону свiтла, посилається на скаргу в цiй справi киян. Проте i попередня грамота 1494 року каже про такi самi скарги, що не заважало воєводам ще 12 рокiв тримати в темрявi ремiсничi «кiнцi» великого мiста. Отже, не буде великим порушенням художньої правди, коли припустити, що, не бачачи пуття в дванадцятирiчних скаргах великим князям, київськi ремiсники i городяни не витримали й активно запротестували проти знущання.»

Іван Кочерга
(із передмови до п’єси)

Тривалість вистави 2 год. 20 хв.



  

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте