Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorodской дозор
Нд, 2 червня 2024
10:30

GORODСКОЙ ДОЗОР

Орган пробації організував святковий захід з нагоди Міжнародного дня захисту дітей

30.05.2024 15:29

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія інформує про наступне. 30.05.2024 року працівники органу пробації завітали з подарунками до "Будинку матері та дитини" (ГО "Діти майбутнього") і привітали присутніх вихованців з нагоди Дня захисту дітей. Діти радісно зустріли співробітників пробації і були у захваті, вони отримали приємні емоції та чудові враження.

Міжнародний день захисту дітей або День захисту дітей відзначається 1 червня у різні дні в багатьох країнах світу, щоб вшанувати дітей у всьому світі. Тож цей день означає не лише перший день літа, але й дещо більше для майбутнього дітей.

Кажуть, що Міжнародний день захисту дітей є найстарішим міжнародним святом у світі. Міжнародний день захисту дітей встановлений у 1925 році на Всесвітній конференції захисту дітей у Женеві. Вперше 1 червня було відзначено як Міжнародний день захисту дітей у 1950 році.

Захист прав дітей закріплений у багатьох міжнародних документах і резолюціях, серед яких Декларація прав дитини, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН у 1959 році, та Конвенція про права дитини, прийнята у 1989 році. Ці документи фактично розглядають дітей як найбільш вразливу соціальну групу суспільства.

20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ООН прийняла значно розширену версію Декларації прав дитини, додавши десять принципів замість початкових п'яти.

Ця дата була прийнята як Міжнародний день захисту дітей. У 1989 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини. 2 вересня 1990 року вона стала міжнародним правом за одним суттєвим винятком: США підписали Хартію, але не ратифікували її. Конвенція складається з 54 статей, які стосуються основних прав людини, на які мають право діти в усьому світі:

- право на виживання;
- право на повноцінний розвиток;
- захист від шкідливого впливу, жорстокого поводження та експлуатації;
- право на повну участь у сімейному, культурному та соціальному житті.

Чотирма основними принципами Конвенції є недискримінація; відданість найкращим інтересам дитини; право на життя, виживання та розвиток; повага до поглядів дитини.

Відповідно до ст. 1 Конвенції про права дитини, дитиною вважається «...кожна людська істота до досягнення вісімнадцятирічного віку, якщо за законом, що застосовується до дитини, вона не досягає повноліття раніше».

Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини 27 лютого 1991 року Постановою Верховної Ради № 789-XIІ.

1 червня відзначається майже у всіх пострадянських країнах. Окрім 1 червня, існує ще один не менш важливий день, присвячений дітям та їхнім правам, який відзначається 20 листопада – це Всесвітній день захисту дітей. У перший місяць літа, а точніше 12 червня, відзначається Всесвітній день боротьби з дитячою працею.

Міжнародна організація праці (МОП) започаткувала Всесвітній день боротьби з дитячою працею у 2002 році, щоб привернути увагу до глобальних масштабів дитячої праці, а також до дій і зусиль, необхідних для її ліквідації.
Щороку 12 червня Всесвітній день об’єднує уряди, організації роботодавців і працівників, громадянське суспільство, а також мільйони людей з усього світу, щоб привернути увагу до тяжкого становища дітей-працівників і до того, що можна зробити, щоб допомогти їм.

Сьогодні в усьому світі велика кількість дітей залучена до оплачуваної або неоплачуваної хатньої роботи в домівках третіх осіб або роботодавців. Ці діти можуть бути особливо вразливими до експлуатації. Їхня робота часто прихована від очей громадськості, вони можуть бути ізольованими і працювати далеко від дому, де проживає їхня сім’я. Історії про жорстоке поводження з дітьми в домашньому господарстві є надто поширеними.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 Конституції України (далі - КУ), батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою (ч. 3 ст. 51 КУ).

Діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом. Утримання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, покладається на державу. Держава заохочує і підтримує благодійницьку діяльність щодо дітей (ст. 52 КУ).

Тож давайте спробуємо зробити ці та всі інші дні яскравішими, внесемо у життя дітей частинку добра і любові. Адже діти – наше майбутнє, саме ми своїми справами і думками творимо його. Саме від нас залежить, яким буде це майбутнє!, - зазначив психолог.

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Психолог органу пробації став дійсним членом Міжнародної асоціації психологів та консультантів із сексуальної освіти

22.05.2024 13:06

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія став дійсним членом громадської організації "МІЖНАРОДНА АСОЦІАЦІЯ ПСИХОЛОГІВ ТА КОНСУЛЬТАНТІВ ІЗ СЕКСУАЛЬНОЇ ОСВІТИ" та отримав посвідчення про членство.

Члени Асоціації:
• виявляють активну професійну та громадську позицію;
• поширюють цінності Асоціації в різних соціальних інституціях щодо питань сексуальної освіти, статевого виховання, психологічного консультування;
• сприяють розвитку психологічної науки та сексуальної освіти на теренах України та за її межами;
• організовують освітні програми підвищення кваліфікації тощо.

Сексуальність визначається як один із базових аспектів людського існування і містить у собі: розуміння людського тіла і ставлення до тіла; емоційну прив’язаність і любов; секс; гендер; гендерну ідентичність; сексуальну орієнтацію; сексуальну близькість; задоволення і народження дітей. Сексуальність має складну природу і складається з біологічних, соціальних, психологічних, духовних, релігійних, політичних, правових, історичних, етичних і культурних аспектів, які перебувають у постійному розвитку впродовж усього життя людини.

Основні елементи концепції сексуального здоров’я:

Сексуальне здоров’я – це стан благополуччя, а не просто відсутність хвороби. Воно передбачає повагу, безпеку і свободу від дискримінації та насильства.

Сексуальне здоров’я залежить від дотримання певних прав людини та важливе впродовж усього життя людини – не тільки для осіб репродуктивного віку, а й також для дітей та літніх людей, воно проявляється в розмаїтті людської сексуальності та форм сексуального самовираження тощо. Вирішальний вплив на сексуальне здоров’я чинять гендерні норми, ролі, очікування та динаміка влади у стосунках.

Кожна молода людина одного дня буде змушена приймати доленосні рішення щодо свого сексуального та репродуктивного здоров’я, які змінять її життя. Проте дослідження показують, що більшості підлітків бракує знань, необхідних для відповідального прийняття таких рішень. Крім того, психічний інфантилізм, психологічна незрілість тощо робить підлітків, а також повнолітніх осіб вразливими до примусу, вибору неблагонадійного партнера або неблагонадійної партнерки, інфекцій, що передаються статевим шляхом, небажаної вагітності тощо.

Всебічна сексуальна освіта дозволяє молодим людям захищати і відстоювати своє здоров’я, добробут і гідність, надаючи їм необхідний інструментарій знань, ставлень і навичок. Це є передумовою для здійснення повної тілесної автономії, яка вимагає не лише права робити вільний вибір щодо свого тіла, але й інформації, щоб зробити цей вибір свідомо та безпечно.

Мета всебічної сексуальної просвіти – дати дітям, підліткам, а також дорослим, знання, навички, настанови та цінності, що дадуть їм змогу слідкувати за своїм тілом, статевим дозріванням, гормональними змінами; фізичним та ментальним здоров’ям; дбати про добробут, честь і гідність; формувати позитивні цінності щодо сімейного життя; розвивати шанобливі соціальні та сексуальні стосунки; зважати на те, як їхній вибір впливає на їхній власний добробут і добробут інших людей; розуміти й забезпечувати захист своїх прав упродовж усього життя, - зазначив психолог.

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Орган пробації приєднується до відзначення Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку

21.05.2024 08:53

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія інформує про наступне. Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку, що відзначається щороку 21 травня, покликаний не лише підкреслити багатство світових культур, а й важливу роль міжкультурного діалогу для досягнення миру та сталого розвитку. Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй (ООН) вперше проголосила цей Всесвітній день у 2002 році, після прийняття ЮНЕСКО у 2001 році Загальної декларації про культурне різноманіття, визнаючи необхідність "зміцнення потенціалу культури як засобу досягнення процвітання, сталого розвитку та глобального мирного співіснування".

З прийняттям у вересні 2015 року Організацією Об’єднаних Націй Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року та Резолюції A/C.2/70/L.59 про культуру і сталий розвиток, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН у грудні 2015 року, послання Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку є більш важливим, ніж будь-коли. 17 Цілей сталого розвитку можна найкраще досягти, спираючись на творчий потенціал різноманітних культур світу та беручи участь у безперервному діалозі для забезпечення того, щоб усі члени суспільства отримували вигоду від сталого розвитку.

Що належить до 17 Цілей сталого розвитку?

1) Подолання бідності
2) Подолання голоду
3) Міцне здоров’я
4) Якісна освіта
5) Ґендерна рівність
6) Чиста вода та належні санітарні умови
7) Доступна та чиста енергія
8) Гідна праця та економічне зростання
9) Iнновації та інфраструктура
10) Зменшення нерівності
11) Сталий розвиток міст і громад
12) Відповідальне споживання
13) Боротьба зi зміною клімату
14) Збереження морських ресурсів
15) Збереження екосистем суші
16) Мир та справедливість
17) Партнерство заради сталого розвитку

«У цей День ЮНЕСКО хотіла б закликати всіх відзначити культурне різноманіття, завдяки якому ми зможемо побудувати інтелектуальну і моральну солідарність людства».

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Усього 50. Попередня cторінка | Сторінка 1 з 17 | Наступна сторінка
Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті