Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 16 апреля 2024
17:07

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Где в Днепре растет старейшая сирень

Где в Днепре растет старейшая сирень

В период цветения этого удивительного кустарника специалисты разыскали его древнейший куст на территории города, а также дали советы по уходу за сиренью.

Установить возраст куста сирени (которая пришла в наши края из Персии, современный Иран) – вообще-то дело непростое. В отличие от деревьев, на кустарниках нет годовых колец, а старые ветки со временем отмирают, давая место молодым побегам.

Тем не менее, специалистам департамента парков и рекреации горсовета Днепра после долгого исследования вопроса удалось выяснить следующее. По их мнению, старейший куст сирени из официально зарегистрированных растет в районе главной аллеи парка Шевченко.

Судя по архивным фотографиям, этот куст был высажен еще до Второй Мировой войны, благополучно ее пережив. То есть, ему уже – больше 80 лет, что для кустарника – очень почтенный возраст! Хотя мировые рекордсмены долгожительства среди сирени достигали 130 лет.

Не исключено, что читатели Городского сайта подскажут адреса других кустов-долгожителей сирени.

Что же до правил ухода за этим растением, то специалисты рекомендуют следующее:

«Красою дикого бузку захоплювалися ще в IV-му столітті у Персії, яка вважається батьківщиною цього чагарника. В XII столітті він потрапив до Китаю, а звідти в XVI столітті — в Туреччину. У Європу був завезений лише в XVII столітті, але за цей час виведено вже 2300 сортів бузку.

Свою родову назву Бузок звичайний (Syringa vulgaris) отримав на честь наяди Сірінги, яка у давньогрецькій міфології відповідала за весну, ідилію та радість. А за Скандинавською легендою, бузок з'явився, коли Весна прогнала з луків сніг і підняла Сонце високо над землею.

В природі бузок — це чагарник, який зустрічається на кам’янистих схилах і сонячних лісових галявинах. Він може прожити більше століття, й вирости до 8 метрів у висоту: в світі зареєстрований екземпляр бузку, що досяг 130 років.

Всесвітню любов бузок заслужив своїм цвітінням, пік якого настає у травні. В цей час його квітки, що можуть бути ліловими, рожевими або білими — розливають навколо кущів чудовий аромат.

Цей тягучий солодкий запах, який приваблює метеликів, — надає бузковим квітам великий вміст ефірної олії. Цікаво, що завдяки цьому бузок є природним стерилізатором: під час цвітіння в радіусі 20 метрів він очищає повітря і навіть витісняє сигаретний дим. Завдяки ефірним оліям, екстракт квітів бузку застосовується в медицині та парфумерії.

Але насамперед бузок є прикрасою наших садів та парків: оскільки різні сорти цвітуть з кінця квітня до початку червня, то загальний час цвітіння бузкової групи може тривати аж більше місяця.

Бузок добре витримує посуху та морози — деякі сорти навіть до -60 С, але не любить темні ділянки, тому для нього підбирають сонячне місце.

Також він добре переносить обрізку — кущ можна сформувати у вигляді деревця на штамбі, або надати йому шаровидної форми. Але не зривайте бузок у місті — дуже гарно виглядають його фіолетові кисті у парках та скверах. Тим більше, що бузок довго цвіте на кущі, а в букеті швидко втрачає свіжість.

А побачити найстаріші кущі бузку, які пережили Другу світову війну та дві реконструкції, можна на центральній алеї в парку ім. Т.Г. Шевченка».

Фото – Департамент парков и рекреации.



Gorod.dp.ua на Facebook.


Х.з.  (13.05.21 09:55): После такой рекламы точно обдерут Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте