Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
20:51

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре отметят 5-летие проспекта Яворницкого

В Днепре отметят 5-летие проспекта Яворницкого

В честь первого юбилея главного проспекта Днепра завтра, 19 февраля по проспекту проведут лекцию-виртуальную экскурсию, начало в 16 часов.

Разумеется, все горожане прекрасно знают о том, что этот проспект – одна из древнейших магистралей нашего города, заложенная еще на первых планах Екатеринослава. Знают многие и о том, что свою нынешнюю конфигурацию он получил полтора века назад во много благодаря стараниям тогдашнего губернатора Андрея Фабра.

В разное время он носил название Проспект, Екатерининский проспект, проспект Карла Маркса… А свое нынешнее название в честь нашего легендарного ученого, историка, профессора, академика Дмитрия Ивановича Яворницкого проект получил ровно 5 лет назад – 19 февраля 2016 года.

В честь этого юбилея завтра в Усадьбе Яворницкого проведут для всех желающих бесплатную виртуальную лекцию-экскурсию по проспекту, рассказав о его истории и множестве загадок.

Об этом в Усадьбе сообщают следующее:

«19 лютого виповнюється 5 років, як Головний проспект нашого міста було перейменовано на ПРОСПЕКТ ДМИТРА ЯВОРНИЦЬКОГО.

19.02.2021 Р. о 16.00 годині запрошуємо Вас на лекцію/ВІРТУАЛЬНУ ЕКСКУРСІЮ з цієї теми.

В ході нашої віртуальної мандрівки ми з`ясуємо:

ЯКИМ ЧИНОМ ЦЕНТРАЛЬНИЙ ПРОСПЕКТ ПОВ` ЯЗАНИЙ З ІМ`ЯМ АКАДЕМІКА Д.І. ЯВОРНИЦЬКОГО?

ЧИ БУЛО ВИПАДКОВИМ НАДАННЯ ПРОСПЕКТУ ІМ`Я ВЧЕНОГО?

Ви зможете дізнатися як історію перейменування проспекту, так і відкрити для себе ті будівлі головної вулиці, які пов’язані безпосередньо з Дмитром Івановичем Яворницьким.

Мова буде йти НЕ ТІЛЬКИ ПРО ІСТОРИЧНИЙ МУЗЕЙ, АЛЕ Й ПРО БАГАТО ІНШИХ ЦІКАВИХ СПОРУД:

- будівлю Дніпровської політехніки

- будівлю Міської думи

- Будинок Хрінникова

- легенди ДНУ та ін.

А також:

- Як відбувалось перейменування центрального проспекту?

- Які ще були пропозиції назв проспекту?

- Як пересічні мешканці міста сприйняли перейменування?

- Які культурні проекти відбувались за ініціативою Меморіального будинку-музею Д.І. Яворницького задля популяризації перейменування?

І взагалі, чи багато топонімів в Україні носять ім`я історика козацтва Дмитра Яворницького?

Ми пропонуємо і Вам написати свої пропозиції: як сприяти тому, щоб топонімічна реформа, проведена внаслідок декомунізації, швидше була сприйнята городянами.

Тож пропонуємо Вам долучитися до заходу, віртуально пройтися історичними місцями та дізнатися більше про рідне місто!

Довідка:

19 лютого 2016-го року у процесі впровадження топонімічної реформи центральний проспект м. Дніпра отримав ім’я видатного мешканця нашого міста, вченого, історика, археолога, етнографа, педагога, музейника Д.І. Яворницького, який присвятив нашому місту значну частину свого життя, сприяв його культурному, науковому, проукраїнському розвитку. Ще на початку ХХ ст. у місті відбувалася перша велика топонімічна реформа, до реалізації якої долучився Д.І. Яворницький. Тоді вчений особисто обійшов все місто, записавши точну кількість топонімів, і подав список до Міської думи з новими назвами. Тоді на карті міста замість Тюремної, Арестанської, Казарменої вулиць мали з’явитися вулиці Гетьманська, Івана Сірка, Отаманська, Українська та ін.

Меморіальний будинок-музей Д.І. Яворницького продовжує роботу видатного вченого, історика Д.І. Яворницького у просвітницькій справі і пропонує мешканцям міста низку інтерактивних заходів, екскурсій, які допоможуть у цікавій формі дізнатися більше про наш козацький край».

Присоединиться к лекции-экскурсии можно будет на странице Дома-музея Яворницкого в соцсети - https://www.facebook.com/budynok1.




Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте