Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 18 апреля 2024
18:51

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Художественный музей Днепра подготовил необычную новогоднюю программу

|«« «« »» »»|

Практически в каждый из предпраздничных дней в музее посетителей порадуют и удивят чем-то необычным.

Об этом сообщила директор Днепропетровского Художественного музея Татьяна Шапаренко.

Итак, что же ждет днепрян и гостей города в Художественном музее?

Здесь продолжают экспонировать выставку петриковской росписи Андрея Пикуша. В залах постоянной экспозиции можно увидеть редкие иконы святого Николая, праздник которого отмечался 19 декабря.

В офлайн-режиме можно посетить экскурсию «Новогодние краски-2020».

Отличным сюрпризом стала новая виртуальная выставка (куратор выставки – Ирина Мазуренко) этого музея «Зимние картинки». Она подготовлена к 135-летию со дня рождения известнейшего украинского художника и педагога Николая Погребняка.

Об этой выставке и ее герое в музее сообщают следующее:

«Микола Степанович Погрібняк народився 5 (18) грудня 1885 року на Святителя Миколая, у відомому з початку ХVIII століття селі Козацькому Звенигородського повіту на Київщині. Тому батьки й нарекли його на честь одного з найулюбленіших в народі святих. Про Миколу кажуть: «Микола – другий після Бога заступник». З цим святом у народі пов’язано багато прикмет, – «який день на Миколу Зимного – такий і на Миколу літнього», «іній на Миколу – до врожаю» (буде овес), «перші серйозні морози – на Миколая». Миколая Святителя народ вважав захисником селян.

З дитинства Микольці запам’яталися колядки, що співали в рідному селі на різдвяні свята. Зими тоді були морозяні, з глибоким рипучим снігом, хуртовинами. Сільську хату, в якій жила сім’я майбутнього художника, замітало снігом аж під стріху. І тільки теплий, такий рідний пічний дух зігрівав душу, і каганець, при якому малеча по складах читала вірші Т. Шевченка, і мати, яка співала та вишивала такі неймовірні візерунки на рушникові…

А ще назавжди лишився в пам’яті запах сіна і ялинки. Малюючи зі своїми учнями, згадував дніпропетровський художник Ф. Клименко, Микола Степанович любив бурмотіти: «Раз одівся в кожушинку, та й поїхав по ялинку…». Дитячі спогади згодом відбилися в його акварелях та пастелях – таких живих, світосяйних картинках із ранками та заходами сонця, заметеними снігом хатками, вузенькими вулицями, сільськими дітками із санчатами, песиками та кицьками, лісовими звірятками та пташками.

Дніпропетровська газета від 26 січня 1943 р. писала: «Твори М. С. Погрібняка збудовані цілком на українському ґрунті. Художник любить свою країну, її вечори і ранки, її засніжені села. Художник однаково добре володіє пастеллю, аквареллю, олією».

Художник В. Матющенко так згадував про свого Вчителя:

«М. С. Погрібняк – художник – пейзажист, людина тонкого смаку, великої чутливості. Його пейзажі свідчать, що він не лише художник, який глибоко осмислював і синтезував, а і глибоко відчував українську природу. Його пейзажі прекрасні по кольору, правдиві по змісту.

Я був учнем М. С. Мене завжди підкоряло його уміння передавати в роботах свіжість першого снігу, легкий наліт вечірніх тіней на ньому і останніх світлових плям…»

«Просипайтеся на зорі і біжіть зустрічати сонце!» – звертався до своїх учнів Художник. А ми бажаємо вам духовного просвітлення від справжнього мистецтва. Нехай «зимові картинки» від Миколая надихають вас на щастя, на здоров’я, на творчість, на любов до України!».

А специально для школьников в дни их каникул разработан цикл новогодних квестов и экскурсий.

В Художественном музее проводят праздничную квест-экскурсию с домовым, в проведении которой помогает и картина Михаила Ромадина «Тетя Маша и домовой» из фондов музея. Для школьников младших классов предназначена интерактивная экскурсия «Новогодние приключения Ляпки». А школьников возрастом постарше заинтересует тоже интерактивная экскурсия «Тайны цветов».

С полным расписанием экскурсий и работы музея можно ознакомиться на его странице в соцсетях.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі зник екскурсійний ретро-трамвай – у чому причина? (7)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  У Дніпрі відзначають День космонавтики (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (6)

•  У Дніпрі різко впала ціна на ранню полуницю (5)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Днепра на 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте