Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
12:55

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

«Великий Луг над Дніпром» – в гостях у міста над Кільченню

«Великий Луг над Дніпром» – в гостях у міста над Кільченню
Районна дитяча бібліотека, що в м. Підгородному, дає своїм читачам чудову можливість спілкування з талановитими людьми. Завдяки бібліотекарям, читацька «тусівка» знайомиться з письменниками, слухає твори в авторському виконанні, може взяти автограф і сфотографуватися з цікавими співрозмовниками.

Літературна вітальня «Живе слово», що діє при бібліотеці, проводить і виїзні засідання. Цього разу таке засідання відбулося в Підгородненській школі №1. Учні 6-7-х класів чекали на зустріч з дніпропетровською дитячою письменницею Еліною Заржицькою. Мала відбутися презентація її книги казок та легенд «Великий Луг над Дніпром»…

Зранку мрячило, звивиста річечка Кільчень сіріла поміж берегів: дощ не додавав яскравих фарб…Та коли творча зустріч розпочалася, у шкільні вікна сяйнуло сонце, а присутні заслухалися легендами Еліни Іванівни, які звучали в авторському виконанні. А ще ми почули історію написання деяких легенд, як от «Про Стешу – чорнооку козачку». Письменниця знала назву давнього подніпровського села, з дивною, довгою і романтичною назвою – Стешино Чорноглазівка. Немає зараз його на карті: зникло, як і тисячі інших українських сіл, до яких час і люди виявилися жорстокими… Немає на світі нікого, хто б розповів про Стешу з чорними очима: що ж то за жінка була?.. Та велика дяка письменникам – небайдужим людям, які не дають померти історії, культурі, обрядовості. Вони включають багату уяву, і ось, перед нами, постає давнє героїчне минуле рідного краю!.. Письменниця Еліна Заржицька захопила залу розповіддю про козачку Стешу.

Еліна Іванівна – член Спілки письменників України. Окрім згаданої збірки «Великий Луг над Дніпром» (2013) вона є автором книг «Приключения розового динозаврика и его друзей» (2001), «Три сходинки голодомору» (2009), «Як черепаха Наталка до школи збиралася» (2011), «Мир, в котором ты живёшь» (2015), «Главный признак любви» (2015), «Черепашка Таша собирает друзей» (2015).

Улюблені жанри авторки – казки, п’єси, пригодницькі та історичні повісті для дітей молодшого та середнього шкільного віку. Письменниця нагороджена особливою відзнакою Журі Третього Всеукраїнського конкурсу сучасної радіоп´єси «Відродимо забутий жанр» (Київ, 2010), а також є лауреатом Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» – за роман для дітей «Китеня Тимко і Капітан Теревенько» (Київ, 2011). Нині вона керує секцією літератури для дітей та юнацтва «Джерело» при ДОО Національної спілки письменників України. Її виставу «Пригоди Морського Коника» поставив авторський дитячий музичний театр «Надія» при ДДМШ №3 і Будинку вчених м. Дніпропетровська (керівник і автор музики до лібрето Еліни Заржицької – Валентина Фалькова).

Того дня на письменницю чекав сюрприз, точніше – два. Перший: театралізована вистава «Як ящірка пожадливого півника провчила» – за однойменною казкою Е.Заржицької (розділ «Казки про тварин з берегів Дніпра»). Сценарій написала бібліотекар РДБ Лариса Омельченко. Удвох зі шкільним бібліотекарем Наталією Бойчук вони потурбувалися про яскраві костюми для героїв, про антураж на сцені…А вже юні актори радо відгукнулися на пропозицію щодо виступу! Восьмикласники школи №1 Андрій Мимрін, Аліна Гапула, Олег Абдулаєв – азартно зіграли півня, ящірку і цапа. А першокласниці Дарія Клименко і Карина Абдулаєва весело «політали» довкола півня – в ролі кусючих лісових ос! Сподіваємося, авторці було цікаво і приємно спостерігати за дійством на сцені…

А який другий сюрприз, запитаєте ви? А ось який: це – гра і чудовий спів Лесі Коваль, бандуристки з Підгороднього. Вона проілюструвала козацьку тематику розділу «Казки про наддніпрянців», а ще була віртуозним акомпаніатором на нашій виставі. І це при тому, що її відчуття матеріалу було повною імпровізацією, тобто, пані Леся не була присутня на репетиціях. Велика їй подяка – за окрасу презентації книги «Великий Луг над Дніпром». Того дня шкільна бібліотека поповнилася гарними книгами, які подарувала авторка. Приємний книжковий подарунок дістався і районній дитячій бібліотеці… Присутні з цікавістю переглянули книги з виставки «Творчий ужинок Еліни Заржицької». То ж якщо вас зацікавила творчість дніпропетровської гості – ласкаво просимо до дитячої бібліотеки!

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте