Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Вт, 23 квітня 2024
15:01

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

Дніпровський РВ м. Дніпр


26 січня 2023, 13:56

Пробація – змінює життя

Усі ми знаємо, що за будь-який злочин має бути покарання. Але у більшості людей у свідомості виринає лише один варіант покарання – в’язниця. Та, на жаль, не всі задумуються, що ізоляція від суспільства не є вирішенням проблеми. Адже відбувши строк за тюремними мурами, особа, яка вчинила злочин, повернеться назад у нашу громаду, знову буде нашим сусідом і ходитиме поруч з нашими дітьми…
Загальновідомий факт – в’язниця не виправляє правопорушника. Більше того, перебуваючи тривалий час в ізоляції від суспільства, така особа втрачає соціальні зв’язки, навички самостійно вирішувати свої проблеми, після звільнення з установ виконання покарань не може працевлаштуватися, і як наслідок – вчиняє новий злочин.
Зважаючи на це, у багатьох європейських країнах ув’язнення розглядається як крайня міра покарання – виключно по відношенню до осіб, які становлять загрозу для життя і здоров’я інших людей і реабілітацію яких варто розпочинати в умовах тимчасової ізоляції. Такий підхід впроваджується і в Україні. Пробація України – найбільша пробація в Європі: підрозділи пробації функціонують в усіх адміністративно-територіальних одиницях (містах, районах), де є суди.
Пробація - це досить новий для України термін, який з’явився із прийняттям у 2015 році Закону України «Про пробацію». Метою пробації є забезпечення виконання покарань без позбавлення волі таким чином, аби мотивувати правопорушника до змін, і створити умови, за яких він буде жити, не вчиняючи нових злочинів. Таким чином пробація сприяє підвищенню безпеки в суспільстві шляхом попередження повторної злочинності.
Пробація не просто контролює поведінку правопорушників, залишених судом для відбування покарання у громаді, але й надає їм необхідну підтримку. В основі – індивідуальний підхід до кожної людини, аби за допомогою спеціальних так званих інструментів пробації виявити проблеми, які найімовірніше призвели до вчинення правопорушення, та розробити і реалізувати комплекс заходів, у тому числі соціально-виховного характеру.
Правильно визначена проблема дає розуміння, чому людина так живе, з ким спілкується і чому вчинила злочин. Аби попередити подібну поведінку у майбутньому, треба докласти зусиль, аби змінити ситуацію нині.
Нині 17-річний Денис, житель Дніпропетровської області, більше чим ніж рік тому вчинив злочин. За проникнення у приміщення та викрадення майна хлопець отримав реальний тюремний строк. Але суд врахував усі обставини життя та обставини вчинення злочину і змінив йому вирок у виді позбавлення волі терміном у 3 роки на звільнення від відбування покарання з випробуванням на два роки. Так, Денис потрапив на пробацію. При цьому суд визначив умови відбування покарання в громаді, за порушення яких хлопець міг таки потрапити до в’язниці.
Знайомство Дениса зі інспектором засвідчило, що неповнолітній хлопець «зламався» під впливом друзів та знайомих з антисоціальною поведінкою. Батьки Диниса не брали участі у його вихованні, та як розлучені, та кожен влаштовує своє життя.
Після закінчення 9 класів Денис нікуди не поступив навчатись. Вільний час проводив з друзями, які мають антисоціальну поведінку, та шкідливо впливають на його поведінку. Під впливом друзів він вчинв злочин. Про наслідки, звичайно ж, не задумувався. Навіть потрапивши на пробацію, він не розумів, що має робити. Однак завдяки працівникам пробації, які не формально підійшли до виконання своїх обов’язків, та перейнялися долею неповнолітнього хлопця, з розумінням поставилася до ситуації, життя Дениса почало змінюватися.
Для початку була проведена «Оцінка ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення», визначено низку проблем, які негативно впливають на долю хлопця та розроблено індивідуальний план соціально-виховної роботи з ним.
Виявилося, що Денис ніде не навчається. В умовах воєнного стану зібрати всі необхідні документи для вступу для подальшого навчання Дениса виявилося завданням не з легких, але неповнолітній Денис зарахований для здобуття повної середньої освіти до Комунального закладу освіти «Навчально-виховний комплекс № 120». Також, Денис пройшов програму «Вибір до змін» та приймає участь у різноманітних заходах, які проводяться на базі відділу, після яких його думки та мислення змінюються на краще.
Щоразу при відвідуванні підрозділу пробації працівники з неповнолітнім проводять бесіди на різні теми та вчать протистояти спокусам і злочинному впливу. Денису пояснюють, як можна змінити життя, від чого варто відмовитись і що можна зробити вже зараз для того, аби було краще.
Інспектор, яка працює з неповнолітнім Денисом, знайшла ключик до нього та мотивує його до змін. Хлопець поступив навчатись та змінив коло спілкування.
Це лише одна історія. Адже це – приклад того, як погані вчинки людей (правопорушників, засуджених) змінюються серед хороших людей та працівників пробації, які переймаються долями підоблікових осіб . І хочеться, щоб таких історій було побільше.
Крім того, з метою попередження та профілактики вчинення суб’єктами пробації нових правопорушень працівники Дніпровського районного відділу м. Дніпра періодично проводять профілактичні бесіди із суб’єктами пробації, які знаходяться на обліку, залучаючи до цієї роботи партнерські організації.



Слід зауважити, що робота служби пробації не проста, але ефективна і корисна для суспільства. Адже особи, які вчинили правопорушення, у першу чергу потребують допомоги, а не осуду та ізоляції.


Дніпровський районний відділ
м. Дніпра філії Державної
установи «Центр пробації»
у Дніпропетровській області









Останній раз редагувалося: 26.01.2023 14:02
Переглядів: 323
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті