Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Пт, 29 березня 2024
14:30

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

dp_probation


10 серпня 2020, 11:07

Психокорекція мислення і критеріїв самооцінки у роботі із засудженими

"Хто Я?" і «Який Я?» - питання, які періодично задає собі більшість людей. Але є меншість, яке дуже рідко задає собі такі питання. У їх числі знаходяться люди, які скоюють правопорушення.

При реєстрації в центрі пробації людина, яка умовно засуджена, психологічно досліджується, а саме: досліджуються особливості його особистості і ті ресурси, на які можна спертися для зміни кримінальної моделі його поведінки. Характеризуючи свій характер, засуджені, як правило, першою називають таку рису як «Я-спокійний». Однак, слово спокійний, будучи синонімом слова врівноважений, не є особливістю характеру, ця характеристика описує емоційну реакцію людини. Чому ж засуджені кажуть саме про неї? Яку цінність для них має стан спокою? Можна з великою часткою впевненості припустити, що дана категорія людей у дитячому віці мала таку поведінку, яка не влаштовувала дорослих. Вони могли проявляти занадто яскраві емоції, бути надто цікавими і рухливими, протистояти вимогам і т.п. Такі діти вносять у життя батьків багато клопоту. Досить хороші батьки направляють їх енергію в позитивне русло. Засуджені у своєму далекому або недалекому минулому, як правило, були позбавлені досить хороших батьків, позбавлені надійної прихильності і адекватної підтримки з боку дорослих. Маючи повну владу, дорослі вимагали, підкоряли, придушували ... Завдяки такій моделі виховання у людей, які дозволили собі вчинити злочин, сформувалися принципові критерії самооцінки - підпорядкованість / непідпорядкованість, екстернальний тип локалізації контролю поведінки. Закономірним наслідком, який глибоко вкоренився у підсвідомому засуджених, є страх самовиражатися і самореалізовуватися. Питання «Хто я?» і «Який я?» вже не є для них актуальними. Такі люди не будують своє життя, вони реагують на обставини.

Психокорекція мислення і критеріїв самооцінки дуже важлива у роботі із засудженими. Завдання психолога центру пробації «прокласти шлях» до істинного «Я» суб'єкта пробації і розкрити той ресурс особистості, який допоможе засудженому зрозуміти себе і без страху взяти відповідальність за соціально схвалюваний стиль життя.

Наталія Погоріла,
Амур-Нижньодніпровський районний відділ
філії Державної установи «Центр пробації»
у Дніпропетровській області




Останній раз редагувалося: 10.08.2020 11:21
Переглядів: 315
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті