Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Чт, 25 квітня 2024
09:41

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

RPL-Dnepr


9 серпня 2017, 16:06

Ляшко: Імпорт вугілля в Україну – неадекватність влади

Лідер Радикальної партії на своїй сторінці у Facebook засудив наміри влади закуповувати вугілля закордоном.

«Мені стало відомо, що 3 серпня на засіданні Енергетичного штабу під керівництвом віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона було вирішено дозволити ПАТ "Центренерго", крім антрациту, закупити у США ще 500 тисяч тонн вугілля марки Г. Дане рішення виглядає абсурдним в зв'язку з тим, що на відміну від антрациту, газове вугілля видобувається на контрольованій території України. Тому його імпорт - це повна неадекватність і безвідповідальність влади!», - написав Олег Ляшко.

Політик детально пояснив, яку загрозу несе у собі купівля вугілля за межами країни:

«1. Уряд дозволяє держкомпанії «Центренерго» витрачати валюту на імпорт непотрібного Україні вугілля марки Г у той час, коли наші державні шахти (які добувають марку Г) недофінансовані і змушені скорочувати видобуток. Для прикладу, шахтарі ДП "Львіввугілля" не отримали зарплату за червень. Все це робиться на тлі наростаючої соціальної напруженості в трудових колективах - у липні через невиплату зарплат страйкували шахтарі ДП «Лисичанськвугілля» та ДП «Волиньвугілля». Між тим, влада вирішила підтримати закордонних, а не українських (львівських, волинських, дніпровських) шахтарів.

2. Через постійне недофінансування видобуток вугілля на державних шахтах стрімко падає. Якщо у 2014 році державні шахти піднімали на-гора 8,2 млн т, то в 2015 всього 5,6 млн т, а у 2016 році взагалі 4,9 млн т. І саме через це Україна зараз стикається із дефіцитом навіть марки Г.

3. У той час, коли уряд мав би підтримати саме українських шахтарів, встановивши належну ціну на вугілля та необхідні обсяги фінансування, влада вирішує купляти газове вугілля за кордоном. З точки зору довгострокової перспективи це рішення завдасть величезного удару по енергетичній безпеці країни, оскільки руйнує українську вугледобувну галузь. Скорочення українського вуглевидобування ставить енергетику у повну залежність від зовнішніх джерел постачання. У сучасному світі енергоресурси стали частиною і інструментом геополітики, а енергетична залежність від інших країн означає і політичну залежність, втрату суб'єктності.

4. Ініціатива "підтримати американських шахтарів" суперечить інтересам не тільки українських шахтарів, а й всьому народу України. Адже імпортне вугілля значно дорожче українського і за нього потрібно платити валюту. За підрахунками експертів від одного контракту на 500 тис тонн переплата становитиме 500 млн грн».

Лідер радикалів наголосив, що буде робити усе можливе для скасування цього рішення.

«Така політика влади - це втрати бюджетних коштів, їх неефективне використання, зловживання і корупція, зростання безробіття українців і вартості житлово-комунальних послуг. Тому я звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана скасувати рішення Енергетичного штабу уряду про закупівлю імпортного газового вугілля. Вимагаю від уряду купувати виключно українське вугілля, забезпечувати роботою українських шахтарів і погасити перед ними заборгованості по зарплаті», - підсумував Ляшко.



Переглядів: 660
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті