Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Блог
Пт, 29 березня 2024
07:30

БЛОГИ

dpi467


21 червня 2018, 14:37

ДПІ у Новокодацькому районі м.Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

Про зміну реквізитів бюджетних рахунків
ДПІ у Новокодацькому районі м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що на виконання наказів Міністерства фінансів України: від 05.02.2018 №110 «Про затвердження Змін до Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.02.2018 за №229/31681; від 07.03.2018 №350 «Про затвердження Змін до Порядку казначейського обслуговування доходів та інших надходжень державного бюджету», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.04.2018 за №400/31852 та від 08.02.2018 №126 «Про затвердження Змін до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.02.2018 за №256/31708 відкрито рахунки з обліку надходжень до державного та місцевих бюджетів (на балансі Державної казначейської служби України) в АС "Є-Казна Доходи", які будуть діяти з 02.07.2018 року.
З новими рахунками для сплати податків, зарахування на які розпочнеться з 02.07.2018 платникам Дніпропетровської області можливо ознайомитись на головній сторінці субсайту ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області за посиланням http://www.treasury.gov.ua/reg/control/dnp/uk/publish/category/918914та на офіційному субсайті Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області за посиланням http://dp.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/

Не зволікайте щодо зміни реєстраційних даних!
ДПІ у Новокодацькому районі м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до вимог ст.70 Податкового кодексу України громадяни у разі зміни місця проживання зобов’язані протягом місяця подати до державної податкової інспекції заяву (форма 5-ДР) для внесення відповідних актуальних даних в Державний реєстр фізичних осіб - платників податків. Завдяки своєчасно внесеній достовірній інформації про фактичні реєстраційні дані фізичних осіб податкові повідомлення – рішення про нараховану суму земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та транспортного податку обов’язково надійдуть у визначений законом термін до адресата.
У протилежному випадку громадянин може не отримати повідомлення від органу ДФС про нараховані суми податкових платежів, а відтак своєчасно виконати свій обов’язок зі сплати зазначених податків.
Щоб не потрапити у перелік податкових боржників кожному громадянину, котрий змінює свої реєстраційні дані, зокрема прізвище, ім’я, по батькові або місце проживання (реєстрації), варто невідкладно подати заяву за формою 5-ДР за місцем нової реєстрації (проживання).

Пільговий звіт для платників податку на прибуток
ДПІ у Новокодацькому районі м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233 (далі – Порядок).
Цей Порядок є обов’язковим для виконання суб’єктами господарювання, які відповідно до ПКУ не сплачують податки та збори до бюджету у зв’язку із отриманням податкових пільг (п. 1 Порядку).
Пунктом 2 Порядку встановлено що суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає звіт про суми податкових пільг (далі – Звіт).
Звіт подається суб’єктом господарювання за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду. У разі коли суб’єкт господарювання пільгами не користується, Звіт не подається (п. 3 Порядку).
Водночас згідно із п. 137.4 ст. 137 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ст. 137 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.
Пунктом 137.5 ст. 137 ПКУ встановлено, що річний податковий (звітний) період встановлюється для таких платників податку:
а) платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;
б) виробників сільськогосподарської продукції;
в) платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень.
З огляду на викладене суб’єкти господарювання, що скористались пільгами з податку на прибуток підприємств, які подають податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за базовий (звітний) податковий період, що дорівнює календарному року відображають суми отриманих пільг з податку на прибуток підприємств у Звіті за підсумками податкового (звітного) року.

Щодо штрафних санкцій, застосованих ДФС до ДП «Укрспирт»
За порушення законодавства щодо державного регулювання виробництва та обігу спирту, а мова йде про відпуск алкогольної продукції без представника Державної фіскальної служби, ДФС до ДП «Укрспирт» 11.09.2014 року були застосовані штрафні санкції в розмірі 186,9 млн грн.
Дані нарахування були оскаржені підприємством у судовому порядку, однак постановою Окружного адміністративного суду від 26.12.2014 року у задоволенні позову було відмовлено і Київським апеляційним адміністративним судом 19.02.2015 року зазначені вище нарахування залишено в силі із зобов’язанням їх сплатити до бюджету.
У зв’язку з несплатою у добровільному порядку узгоджених грошових зобов’язань ДФС звернулося до суду з позовом про стягнення податкового боргу у сумі 186,9 млн грн.
Рішеннями судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій надано дозвіл на стягнення заборгованості. Через невиконання ДП «Укрспирт» рішень судів та несплат штрафних санкцій у розмірі 186,9 млн грн. Київським окружним адміністративним судом за заявою ДФС видано виконавчий лист.
На його підставі 21.07.2016 року Департаментом державної виконавчої служби Міністерства юстиції України винесено постанову про відкриття виконавчого провадження. У свою чергу ДП «Укрспирт» знову оскаржило дії ДФС та виконавчої служби через те, що Вищим адміністративним судом України скасовано рішення судів попередніх інстанцій та справу про визнання недійсними рішень про застосування фінансових санкцій направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.
Слід зазначити, що у зв’язку з направленням справи на новий розгляд платник звернувся до суду щодо визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню. Проте суди дійшли висновку, що виконавчий лист не був виданий судом помилково і він підлягає обов’язковому виконанню.
31.01.2018 року Верховний суд України прийняв остаточне рішення, яким заявлений позов ДП «Укрспирту» визнано необґрунтованим та таким, що суперечить вимогам чинного законодавства і спрямований на відтягування виконання законного рішення суду про стягнення заборгованості. Тому у задоволенні позову було відмовлено.
Крім того, 07.06.2018 року Верховний суд України відмовив ДП «Укрспирт» у задоволенні клопотання про зупинення виконання постанови Київського окружного адміністративного суду про стягнення заборгованості.
На даний час справа щодо оскарження рішень про застосування фінансових санкцій перебуває на розгляді Окружного адміністративного суду м. Києва.

Мирослав Продан представив громадськості новації, які реалізує ДФС
ДФС разом із бізнесом удосконалює процеси адміністрування податків і зборів, втілює нові технології та електронізує процеси для покращення умов ведення господарської діяльності. Зокрема, завдяки повній автоматизації та прозорості у адмініструванні та відшкодуванні ПДВ, вдалося повністю ліквідувати схеми та маніпуляції з цим податком.
В.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час засідання Громадської ради при ДФС відзначив, що саме за активної участі бізнесу, вдалося оновити та перезапустити систему моніторингу ризиків та блокування податкових накладних. Створено систему критеріїв, які блокують схемні податкові кредити, не створюючи перешкод легальному бізнесу. З початку запуску другого етапу СМКОР оброблено 53 млн податкових накладних/розрахунків коригування. У порівнянні з минулорічною системою блокування ПН, що діяла з 1 липня по 1 грудня 2017 року, кількість податкових накладних, які зупиняються, суттєво зменшилась – на майже 120 тис в середньому за місяць.
«Суттєвих нарікань на роботу системи ми не чуємо. Одночасно з цим значно збільшилися нарахування з ПДВ та податку на прибуток», - додав очільник ДФС.
Ще одна новація, підтримана бізнесом та яку незабаром втілюватиме служба у рамках пілотного проекту, e-Receipt. Схвалене Урядом рішення щодо застосування новітніх моделей для реєстрації розрахункових операцій стане кроком до принципової зміни існуючої системи, яка давно застаріла.
«Існуюча на сьогодні система реєстрації та обліку реєстраторів розрахункових операцій є недосконалою, оскільки доволі обтяжлива, незручна та високовартісна для платника податків. Враховуючи рівень розвитку інформаційних технологій, ми маємо якнайповніше застосовувати їх на практиці. Саме тому ДФС пропонує альтернативу касовим апаратам – мобільні телефони, планшети, ноутбуки та інші сучасні засоби комунікації, які бізнес зможе використовувати замість традиційних реєстраторів розрахункових операцій», – наголосив Мирослав Продан.
Застосування новітніх моделей у рамках пілотного проекту відбуватиметься паралельно з діючою системою. Взяти участь в проекті зможуть усі бажаючі, саме з їх допомогою ДФС зможе удосконалити систему, виявляти проблемні моменти та їх усунути. Мирослав Продан закликав громадськість також активно долучитися до цієї роботи.
Мирослав Продан також поінформував присутніх про зміни у митному напрямі. Позитивною новацією цього року для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності стало поширення принципу «однієї зупинки» ще на 12 пунктів пропуску. Започатковано це було пункті пропуску «Нові Яриловичі». Спільний митно-прикордонний контроль дозволив значно скоротити в часі всі митні формальності. До кінця року цей принцип застосовуватиметься на всіх пунктах пропуску.
У повному обсязі працює система «єдиного вікна» при оформленні імпорту товарів, що підлягають видам державного контролю, та під час переміщення товарів через митний кордон автомобільним транспортом. Порівняно з минулим роком частка вантажів, що оформлювались через «єдине вікно» зросла з 20 % до 85 %.
«Зміни відбуваються, можливо на так швидко, як би нам хотілося, однак вони є. І дуже приємно, що наші новації позитивно оцінюються бізнесом. ДФС завжди відкрита до діалогу, до впровадження нових технологій та механізмів, які дозволять спростити роботу платникам податків та залучити інвестиції в нашу країну», – наголосив Мирослав Продан.

Контакт-центром ДФС надано 405,1 тис. відповідей на запитання платників податків
Протягом січня-травня 2018 року Контакт-центром ДФС надано 405,1 тис. відповідей на запитання фізичних та юридичних осіб. Із загальної кількості відповідей 393 тис. надано у телефонному режимі, 10,9 тис. – електронною поштою і факсом, 1,2 тис. – із використанням автовідповідача.
Найчастіше платники зверталися з питань податку на додану вартість, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, податку на доходи фізичних осіб, податку на прибуток підприємств та єдиного податку для фізичних осіб – підприємців.
Для уникнення неоднозначного трактування положень законодавства всі відповіді надаються з використанням Бази знань - автоматизованої бази уніфікованих відповідей на запитання фізичних та юридичних осіб. Так, станом на 1 червня цього року База знань налічує 5,4 тис. актуальних уніфікованих запитань-відповідей.
База знань постійно оновлюється та підтримується в актуальному стані. За вказаний період платникам надано 97 консультацій у письмовій формі з використанням Бази знань.
Протягом січня-травня 2018 року з причини змін законодавства обмежено термін дії 812 запитань-відповідей та внесено 852 їх нових редакцій.
Для зручності суб’єктів господарювання та громадян Базу знань розміщено на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Запитання-відповіді» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу. Тому відвідувачі порталу можуть у будь-який зручний час самостійно знайти відповіді на питання, які їх цікавлять. Цією послугою з початку 2018 року скористалося 1261,3 тис. клієнтів.
У ЗІР функціонують розділи: «Необхідно знати», «Актуальні запитання», «Останні зміни в законодавстві», «Інтерактивна мапа», «Ставки податків і зборів», «Інформація з питань митної справи». Вони дозволяють користувачам ресурсу оперативно та у зручній формі отримувати актуальну інформацію щодо змін у податковому, митному та іншому законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на ДФС, термінів подання звітності та сплати податків (зборів), ставок загальнодержавних та місцевих податків і зборів, єдиного внеску та оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму тощо.
Також для користувачів ЗІР є можливість завантаження у форматі PDF відповідей на запитання з розділу «Запитання-відповіді з Бази знань» та їх друк.
Користувачі мережі Інтернет можуть використовувати ЗІР у якості комутатора зв’язку з оператором Контакт-центру, а саме: на сторінці в розділі ЗІР «Контакт-центр ДФС» розташовано номер телефону: «0-800-501-007», при натисканні на який в комунікаційних пристроях (телефон, планшет) або комп’ютерах відбувається з’єднання з IVR Контакт-центру ДФС.
Крім того, для користувачів ресурсу в тестовому режимі працює система фіксації задоволеності платників податків інформаційно-довідковими послугами, яка дає можливість оцінити якість уніфікованих відповідей з розділу «Запитання-відповіді з Бази знань», залишити коментарі та пропозиції. Станом на 1 червня користувачами ЗІР оцінено 107 актуальних відповідей, що містяться в Базі знань. Рівень задоволеності їх якістю склав 74,5 відсотка.

Митниками вилучено 114 блоків тютюну для кальянів, які намагалися незаконно ввезти в Україну
Працівниками Управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Київської митниці ДФС у пункті пропуску «Бориспіль» зафіксовано чергові спроби ввезення на територію України тютюнових виробів з порушенням митних правил. І якщо минулого разу це було 107 блоків тютюновмісних виробів для вейпів, то цього разу – тютюн для кальянів.
114 блоків тютюну для кальянів торгової марки «DOZAJ» різних найменувань одним авіарейсом намагалися незаконно ввезти на територію України двоє громадян Туреччини, які прямували зі Стамбула трансфером до Дніпра.
Для проходження митного контролю громадяни обрали спрощену систему – «зелений коридор», чим засвідчили, що не переміщують товарів, які підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України.
На момент проходження митного контролю належним чином оформленої митної декларації громадяни Туреччини не подавали, з приводу декларування переміщуваних ним товарів до інспекторів митниці не зверталися.
Загалом 115 блоків тютюну по 500 г в кожній пачці було виявлено у багажному відділенні терміналу під час проведення митного контролю трансферного багажу даних громадян за допомогою рентген-апарату.
Кожному з громадян пропущено згідно з вітчизняним законодавством по 250 г тютюну.
Вилучено за протоколами про порушення митних правил за статтею 471 Митного кодексу України загалом у обох громадян 114 блоків тютюну для кальянів.
Довідково: згідно з ч.2 ст. 376 Митного кодексу України громадяни, які досягли 18-річного віку, можуть ввозити на митну територію України без сплати митних платежів та без письмового декларування у кількості із розрахунку на одну особу – 200 сигарет або 50 сигар чи 250 грамів тютюну, або ці вироби в наборі загальною вагою, що не перевищує 250 грамів.

До уваги суб’єктів господарювання! Обов’язковий продаж валюти на рівні 50 відсотків продовжено до 13 грудня 2018 року
14.06.2018 набрала чинності Постанова Правління Національного банку України від 12.06.2018 № 65 «Про запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті та встановлення розміру обов’язкового продажу таких надходжень» (далі – Постанова № 65).
З метою підтримки стабільності валютного ринку України Правління Національного банку України Постановою № 65 встановило вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті із-за кордону на користь юридичних осіб, які не є уповноваженими банками, фізичних осіб – підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), на рахунки, відкриті в уповноважених банках для ведення спільної діяльності без створення юридичної особи, а також надходжень в іноземній валюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій Національного банку України.
Вищезазначені надходження в іноземній валюті підлягають обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України уповноваженим банкам та/або Національному банку України у розмірі 50 відсотків. Решта надходжень в іноземній валюті залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів і використовується ними відповідно до правил валютного регулювання.
Постанова № 65 діє до 13 грудня 2018 року (включно).
Постанову № 65 розміщено на сторінці офіційного Інтернет-предстаництва Національного банку України у рубриці «Офіційне опублікування нормативно-правових актів» за посиланням https://bank.gov.ua/document/download?docId=71584909

Про забезпечення органів місцевого самоврядування податковою інформацією щодо податкового боргу з місцевих податків
ДФС України листом від 07.06.2018 № 17208/7/99-99-12-02-03-17 «Про забезпечення органів місцевого самоврядування податковою інформацією щодо податкового боргу з місцевих податків» (далі – Лист ДФС № 17208) повідомила наступне.
Питання оприлюднення інформації про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, у тому числі й з місцевих податків врегульовано п. 35.4 ст. 35 Податкового кодексу України від 02.12.010 № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс), з дотриманням вимог Порядку формування і оприлюднення інформації щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.02.2015 № 67 «Про затвердження форм інформації щодо сплати податків суб’єктами природних монополій та суб’єктами господарювання, які є платниками рентної плати за користування надрами; інформації щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, та порядку їх оприлюднення».
Відповідно до вимог п. 35.4 ст. 35 Кодексу, згідно з Положенням про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.2015 № 835, ДФС України як розпорядник інформації забезпечує оприлюднення, зокрема, інформації про суб’єктів господарювання, в тому числі фізичних осіб-підприємців, які мають податковий борг. Вказана інформація із зазначенням сум боргу окремо до державного та місцевого бюджетів розміщується щомісячно в сервісі «Відкриті дані» на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України (www.sfs.gov.ua) та рубриці «Податки» Єдиного державного веб порталу відкритих даних (www.data.gov.ua).
Повна інформація із зазначеного питання розміщена на офіційному сайті (веб-порталі) Державної фіскальної служби України на Головному порталі у розділі «Довідники, реєстри, переліки» підрозділі «Переліки» за адресою: http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/
Більш детальніше у Листі ДФС № 17208, який розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням
http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/72929.html

Вартість пально-мастильних матеріалів для заправки вантажного автомобіля включається до складу витрат ФОП-«загальносистемника»
Відповідно до пп. 177.4.1 п. 177.4 ст. 177 Податкового кодексу України від 02.12.010 № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем (далі – ФОП), зокрема, належать витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат.
Отже, ФОП, що застосовує загальну систему оподаткування, має право включити до складу витрат вартість придбаних пально-мастильних матеріалів для заправки вантажного автомобіля.
Проте, звертаємо увагу, що списання палива і мастильних матеріалів здійснюється виходячи з даних пробігу автомобіля та норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених наказом Міністерства транспортту України від 10.02.1998 № 43 «Про затвердження Норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті» зі змінами та доповненнями.


Відбулось чергове засідання Громадської ради при ГУ ДФС у Дніпропетровській області
В приміщенні ГУ ДФС у Дніпропетровській області 14 червня 2018 року відбулось десяте засідання Громадської ради при ГУ ДФС у Дніпропетровській області (далі – Громадська рада), на якому за рішенням членів Громадської ради припинені повноваження Голови Громадської ради та його членство у її складі на підставі поданої ним відповідної заяви. Шляхом рейтингового голосування обрано нового Голову та переобрані перший заступник та заступник Голови. Крім того, відповідно до Положення про Громадську раду проведено ротацію її персонального складу.
Під час засідання обговорювались пропозиції стосовно роботи Митного комітету Громадської ради, висловлювались рекомендації щодо впровадження системи критеріїв оцінки ефективності митних формальностей.
Також призначено відповідальних членів Громадської ради для проведення моніторингу діяльності Центрів обслуговування платників при ДПІ (ОДПІ) м. Дніпра з метою виявлення актуальних питань щодо організації їх роботи.
У ході засідання вирішено низку інших питань стосовно діяльності Громадської ради.

З початку року ГУ ДФС у Дніпропетровській області забезпечено відшкодування майже 4,3 млн. грн. збитків
За 5 місяців 2018 року в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Дніпропетровській області перебувало 391 кримінальне провадження.
З 88 закінчених кримінальних проваджень на розгляд до суду направлено 45, серед яких: 40 з обвинувальним актом та 5 з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності.
Крім того, за січень – травень поточного року за підслідністю скеровано 126 кримінальних проваджень, приєднано до інших проваджень – 47.
По закінчених кримінальних провадженнях до бюджету відшкодовано 4 мільйони 272 тисячі гривень збитків.

Режим роботи ЦОП Дніпропетровської області у святкові та вихідні дні червня
З метою організації якісного виконання органами ДФС покладених завдань з обслуговування платників податків, запобігання виникненню можливих ризиків несвоєчасного та неякісного прийняття звітності та надання адміністративних послуг, Центри обслуговування платників Дніпропетровської області у святкові та вихідні дні червня працюватимуть за наступним режимом:
23 червня 2018 року – центри обслуговування платників будуть працювати за режимом роботи відповідних ДПІ/ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області при яких вони створені;
27 червня 2018 року –– відповідно до законодавства про працю робочий день скорочено на одну годину;
30 червня 2018 року – робочий день відповідно до затверджених графіків роботи ЦОП до 13 год. 00 хв.;
24, 28, 29 червня 2018 року – вихідні дні.

Зміни до Порядку компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою ЄСВ
Постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2018 № 459 (далі – Постанова № 459), яка набрала чинності 13.06.2018, внесено зміни до Порядку компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Порядок).
Постановою № 459 Порядок приведено у відповідність до вимог Закону України від 03.10.2017 № 2148 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».
Змінами передбачено, зокрема, передання повноважень щодо компенсування роботодавцям за рахунок коштів Державного бюджету України фактичних витрат у розмірі 50 відсотків суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування на нове робоче місце особи від Пенсійного фонду України до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.
Постанову № 459 опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 13.06.2018 № 110.

Застосування цінників при реалізації товарів обов’язкове
Відповідно до п. 8 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані реалізовувати товари (надавати послуги) за умови наявності цінника на товар (меню, прейскуранта, тарифу на послугу, що надається) у грошовій одиниці України.

Особливості визнання заборгованості за зобов’язаннями, щодо яких минув строк позовної давності, безнадійною
Міністерством фінансів України наказом від 03.04.2018 № 400 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо необхідності звернення платників податків до суду для визнання заборгованості безнадійною відповідно до підпункту «а» підпункту 14.1.11 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України.
Так, відповідно до пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) безнадійна заборгованість – це заборгованість, що відповідає одній з перелічених цим підпунктом ознак. Зокрема, відповідно до підпункту «а» пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 ПКУ під безнадійною заборгованістю розуміється заборгованість за зобов’язаннями, щодо яких минув строк позовної давності.
Підпунктом «а» пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 ПКУ не встановлюється будь-яких додаткових умов для визнання заборгованості за зобов’язаннями, щодо яких минув строк позовної давності, безнадійною. Ця норма ПКУ не передбачає необхідності здійснення платником податку – кредитором будь-яких заходів щодо стягнення заборгованості, зокрема у судовому порядку, визнання боржника банкрутом тощо.
Отже, виключним та достатнім критерієм для визнання заборгованості безнадійної згідно з підпунктом «а» пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 ПКУ є сплив строку позовної давності зобов’язаннями щодо такої заборгованості, незалежно від того звертався кредитор до суду з метою її стягнення чи ні.
Таким чином, у разі якщо заборгованість відповідає ознаці, визначеній підпунктом «а» пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, платники податків не повинні здійснювати перевірку відповідності такої заборгованості іншим ознакам, передбаченим пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

Про новації законодавства проінформували на кущовому семінарі для платників правобережжя міста Дніпра
За організацією Головного управління ДФС у Дніпропетровській області сумісно з ДПІ у Центральному районі м. Дніпра 15 червня 2018 року проведено кущовий семінар для платників – юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців правого берега м. Дніпра.
В ході семінару податківці довели до платників податків основні зміни і новації податкового законодавства 2018 року. Особливу увагу приділено змінам, які стосуються адміністрування податку на додану вартість, реєстрації податкових накладних, виправлення помилок при їх заповненні, послідовності дій платника ПДВ у разі блокування податкових накладних, та новій формі податкової декларації з ПДВ.
Також під час заходу мова йшла про плату за землю, легалізацію трудових відносин роботодавців з найманими працівниками, про пріоритетність добровільної сплати податків в бюджет та єдиного соціального внеску.
Звернуто увагу на те, що з 02 липня 2018 року змінюються реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів. Присутніх проінформовано, що рахунки місцевих та державних бюджетів для платників знаходяться на субсайті «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» за посиланням:
http://dp.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/
Крім того, податківці нагадали учасникам заходу про перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки, та особливості заповнення декларації про майновий стан і доходи.
Наприкінці усі бажаючі отримали друковану продукцію та отримали відповіді на актуальні питання.

Дніпровське підприємство відшкодувало бюджету 5,4 млн. грн. несплачених податків
Завдяки діям податкової міліції ГУ ДФС у Дніпропетровській області підприємство, яке ухилилося від сплати 5,4 млн. грн. відшкодувало державі завдані збитки.
В рамках розслідування під процесуальним керівництвом прокуратури області кримінального провадження за фактом ухилення від сплати 5,4 млн. грн. податків було встановлено службових осіб одного з підприємств м. Дніпра, які протягом 2016-2017 років постачали на один з гірничо-збагачувальних комбінатів обладнання та будівельні матеріали, отримуючи при цьому значний дохід.
При цьому, з метою ухилення від сплати податків, фігуранти документально оформляли безтоварні операції щодо придбання реалізованих товарно-матеріальних цінностей у фіктивних суб’єктів господарювання.
Завдяки вжитим в ході слідства заходам, у червні поточного року, 5,4 млн. грн. завданих державі збитків відшкодовані в повному обсязі.

Мирослав Продан: Взяти участь у пілотному проекті щодо реєстрації розрахункових операцій вже виявили бажання кілька суб’єктів господарювання
Новий механізм реєстрації та обліку розрахункових операцій стане альтернативою традиційним касовим апаратам, що не потребуватиме додаткових знань та коштів. Про це розповів в.о. Голови ДФС Мирослав Продан в ефірі радіо «НВ».
«Те, що пропонується сьогодні як альтернатива касовим апаратам, – абсолютно проста система, яка не потребує ніяких додаткових знань, навиків. Основна її перевага - це гнучкість, а саме можливість цього програмного продукту використовуватись фактично любим пристроєм, який має доступ до мережі Інтернет», – зазначив Мирослав Продан.
Взяти участь у пілотному проекті вже виявили бажання низка суб’єктів господарювання, які запропонували використати новий механізм на своїх потужностях.
За словами очільника ДФС, нова система дозволить платникам зекономити значні суми коштів. Так, наприклад, сьогодні в Україні на обліку в податкових органах знаходиться 286 тис. касових апаратів, вартість яких на сьогодні складає 4-20 тис грн. Щомісячно за кожний з них суб’єкти господарювання лише на обслуговування витрачають ще 200 грн на місяць.
«Новий програмний продукт матиме коннект з Електронним кабінетом платника податків. Реєстрація буде відбуватися за рахунок електронного цифрового підпису в кабінеті. Це відбувається в один крок, фактично в режимі «онлайн». Потім програмний продукт, який буде використовуватися за бажанням платника: чи це буде комп’ютер, чи ноутбук, чи інший пристрій, даватиме можливість платнику реалізовувати будь-які товари, які передбачено проводити через касовий апарат», – розповів Мирослав Продан.
Автоматично електронний чек трансформуватиметься в спеціальний реєстр, який буде доступний для всіх бажаючих в Електронному кабінеті платника.
Для упередження будь-яких збоїв у роботі системи передбачено створення двох дата-центрів.
«Це – так звані кол-центри, які знаходитимуться в різних точках нашої держави. Вони страхуватимуть один одного на випадок втрати електроенергії, чи інших можливих збоїв. Переключення здійснюватиметься автоматично при збої якогось із дата-центрів. Є багато нюансів, але ми їх відпрацьовуємо», – наголосив Мирослав Продан.
Очільник ДФС також підкреслив, що до цієї роботи залучаються суб’єкти, які такі або аналогічні проекти вже реалізовували в інших країнах, з ними здійснюються обговорення з метою адаптації цих новацій до вітчизняного законодавства.

Накладено арешт на 9,4 млн. грн., які знаходяться на банківських рахунках підконтрольної організаторам конвертцентру компанії
В рамках розслідування діяльності конвертаційного центру, обіг якого склав більше 300 млн. грн., накладено арешт на 9,4 млн. грн., які знаходяться на банківських рахунках підконтрольної організаторам конвертцентру компанії.
Головним слідчим управлінням фінансових розслідувань ДФС України під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України розслідується кримінальне провадження за ч.3 ст. 212, ч.3 ст.28, ч.5 ст.191, ч.1 та ч. 2 ст.205 та ч.3 ст.209 КК України.В рамках розслідування було припинено діяльність конвертаційного центру, який надавав підприємствам Київської, Полтавської, Харківської областей та м. Києва послуги щодо мінімізації податків і незаконного переведення безготівкових коштів у готівку.
Підприємства реального сектору економіки перераховували безготівкові кошти на рахунки підконтрольних фігурантам 4 компаній нібито за придбані товари і послуги. У подальшому кошти знімалися готівкою і, за вирахуванням певного відсотка від проконвертованої суми, передавалися замовникам незаконної послуги.
Завдяки вжитим в ході слідства заходам у червні поточного року на підставі ухвали суду накладено арешт на рахунки у банківській установі однієї із транзитно-конвертаційних компаній, задіяної у протиправній діяльності, на яких знаходяться 9,4 млн. грн.
Досудове розслідування продовжується.

Мирослав Продан: Оновлена система СМКОР не викликає нарікань бізнесу
З початку функціонування оновленої системи блокування податкових накладних значно зменшилась кількість зупинених документів. Про це повідомив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.
За його словами, з березня цього року кількість зупинених податкових накладних/розрахунків коригування становить 0,3% від загальної кількості поданих на реєстрацію документів.
«Після переходу механізму формування критеріїв ризиків, по яких блокуються податкові накладні, до фіскальної служби нарікань від бізнесу фактично не надходить, кількість скарг зменшилась в сотні разів, при цьому нарахування по податку на додану вартість збільшились на 1,1 млрд. грн. щомісячно, що є понад очікування», - підкреслив Мирослав Продан.
Загалом з початку функціонування другого етапу механізму зупинення реєстрації податкових накладних СМКОР оброблено 52,8 млн. податкових накладних/розрахунків коригування з обсягом постачання товарів/послуг на загальну суму 1,9 трлн грн., у тому числі ПДВ - 396,8 млрд грн.
З них 99,7%, або 52,2 млн. податкових накладних/розрахунків коригування на загальну суму ПДВ 379,1 млрд. грн., зареєстровані після проведення перевірок на відповідність «відсікаючим» ознакам та показникам, які визначають позитивну податкову історію.
Зупинено реєстрацію 147,9 тис. податкових накладних/розрахунків коригування на загальну суму ПДВ 3,1 млрд. грн.
Порівняно з минулорічною системою блокування податкових накладних, кількість документів, які зупиняються, суттєво зменшилася – на 118,4 тис. податкових накладних в середньому за місяць.

Контроль за обігом і оподаткуванням підакцизних товарів у Дніпропетровській області
18 червня в прес-центрі Інформаційного агентства «МОСТ-ДНЕПР» відбулася прес-конференція на тему: «Контроль за оборотом і оподаткуванням підакцизних товарів» за участі представника управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Дніпропетровській області Андрія Первого.
Андрій Первой повідомив, що з початку рок


Останній раз редагувалося: 21.06.2018 14:37


Усі записи автора | Предыдущая | Следующая

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті