Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
пт, 19 апреля 2024
00:57

Персональна виставка Лади Наконечної «Дисципліноване бачення. Школа»

Посмотреть афишу: Персональна виставка Лади Наконечної «Дисципліноване бачення. Школа» Живопись

11 червня о 18:30 в галереї Артсвіт відкриється виставка Лади Наконечної «Дисципліноване бачення. Школа». Виставка – перший проєкт галереї на новому майданчику – в стінах Центру сучасної культури у Дніпрі.

Персональна виставка Лади Наконечної «Дисципліноване бачення. Школа» – продовження критичного мистецького висловлювання художниці щодо функцій методу соціалістичного реалізму. Проєкт в галереї Артсвіт слідує за виставкою «Дисципліноване бачення», яка наразі триває в Національному художньому музеї України (NAMU).

Лада Наконечна пройшла всі ланки мистецької освіти в Україні: навчалась в художній школі, Дніпровському художньому коледжі та Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури, проте як художниця формувалась шляхом самоосвіти та всупереч пострадянській академічній системі.

У «Дисциплінованому баченні. Школа» художниця фокусується на мистецькій освіті. Художники, що навчаються у вищих мистецьких закладах України й досі залишаються спадкоємцями школи, сформованої в радянський час. Мистецька освіта в радянських республіках була штучно повернута до старих академічних принципів та в повоєнний час взята під контроль Академії мистецтв СРСР, яка виробляла її стандарти.

Частина робіт, що будуть представлені, створені спеціально для виставки в галереї Артсвіт – об'єкти, настінні малюнки та інші графічні твори. Основою для деяких з робіт Лади Наконечної стали графічні твори радянських художників 1950-1970 рр. з колекції галереї, які також стали часткою експозиції.

Створюючи роботи для виставки «Дисципліноване бачення. Школа», художниця бере за основу звичні для освітнього процесу інструменти та матеріали: копіювання, штудіювання засобами малюнку, використання штучного освітлення для моделювання форми об'єктів, масштабування тощо.

Експозиція побудована на ідеї наслідування та повторення, але авторка оприявнює вибірковість побаченого або обраного, керовану частковою сліпотою, що, у свою чергу, призводить до протилежних першоджерелу формовиражень.

Виставку «Дисципліноване бачення. Школа» можна подивитись до 31 липня 2021 року.

Нагадуємо, що відтепер галерея Артсвіт знаходиться на першому поверсі Центру сучасної культури у Дніпрі за адресою Крутогірний узвіз, 21а.

Лада Наконечна

Народилась в 1981 році, м. Дніпропетровськ. Живе та працює в Києві.

У 2000 році закінчила Дніпропетровський державний художній коледж.

У 2006 році закінчила Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури.

Лада Наконечна є учасницею мистецької групи Р.Е.П. і кураторського активістського об'єднання Худрада. Вона також є співзасновницею Метод Фонду і його освітньої програми Курс мистецтва, в межах якої досліджує досвід різних способів вивчення та практики мистецтва. З 2017 р. ­– співредакторка видання про мистецтво, літературу та політику PROSTORY.net.ua

Лауреатка премії ім. Казимира Малевича (2014), премії «Жінки в мистецтві 2020», володарка другої спеціальної премії PinchukArtCentre (2013), переможниця III Українського конкурсу молодих кураторів та художників Центру сучасного мистецтва при НаУКМА (2003).

Її роботи були представлені на виставках у Museum of Modern Art (Варшава, 2015), Kunstmuseum Wolfsburg (Німеччина, 2015), Galerie für Zeitgenössische Kunst (Лейпціг, Німеччина, 2015), Kunsthalltrondheim (Норвегія, 2015), Daad gallery (Берлін, Німеччина, 2014), Museum of Contemporary Art Краків (Польща, 2013), Центр сучасного мистецтва при НаУКМА (Київ, 2009 та 2003, персональні), Національний художній музей України (Київ, 2011, 2012, 2017, та персональна в 2021), PinchukArtCentre (Київ, 2016, персональна), Kunstverein Leipzig (Німеччина, 2015), CSW Zamek Ujazdowsky (Варшава, Польща, 2012, персональна), Espace Croix-Baragnon (Тулуза, Франція, 2014, персональна), Ausstellungsraum Klingental (Базель, Швейцарія 2016), Museum of Contemporary Art Zagreb (Хорватія, 2018), Palais Populaire (Берлін, Німеччина, 2018).

Твори в публічних колекціях: Philadelphia Museum of Art, Sammlung Deutsche Bank, Frankfurt am Main; Kunstsammlung der Sparkasse Leipzig; Art Collection Telekom; Arsenał Gallery, Białystok; Sammlung Westhoff, Bremen; Universitätsbibliothek Albertina, City of Leipzig; National Art Museum of Ukraine, Kyiv; SØR Rusche Sammlung, Oelde – Berlin.

Представник: Galerie EIGEN + ART Leipzig/Berlin


Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте