Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
чт, 28 марта 2024
15:22

Музей і Місто. Музейна справа. Яворницький

Музей і Місто. Музейна справа. Яворницький

Лекция

19 травня 2019 р. о 14-й годині запрошуємо друзів, однодумців, тих, хто небайдужий до музеїв, зокрема Меморіального будинку-музеї академіка Д.І. Яворницького, тих, хто цікавиться постаттю академіка Д.І. Яворницького, а ткож історією та культурою міста та краю на Погостини до Міжнародного Дня музеїв, який щороку відзначається у світі з 18 травня 1977 р., а також до 170-ої річниці заснуання першого музею в нашому місті Музеуму сарожитностей. - Відомо, що музеї в усьому світі долучаються до святкування, пропонуючи відвідувачам особливу програму та унікальні мистецько-культурні акції.

Цього року загальноєвропейською темою Дня музеїв є «ЕЛЕМЕНТИ». У Садибі Д.І. Яворницького пропонують з`ясувати, з яких історичних елементів-етапів скаладається історія найбільшого музею міста – сучасного Дніпропетровського національного історичного, що насить ім`я Дмитра Івановича Яворницького. 

Це і історія заснування, розвитку, занепаду, відтворення, об`єднання, фундації колекцій, втрат, вилучення, повернення, розширення, тощо. 
Яка роль Д, І. Яворницького в становлення музейної справи краю?
А також поговоримо про те, яким має бути сучасний музей (обговорення результатів опитування стосовно музеїв, що відбувалось за ініціативою музейників та громадськості)

Історія музею є однією з найбільш міфологізованих та суперечливих тем регіональної історії: «Чи є Дніпропетровський музей одним з найстаріших в Україні та Європі?», «Чи був Олександр Поль особисто причетним до створення музею імені О. Поля?», «Яка роль Дмитра Яворницького в цій події», «Яким міг бути музей Поля за задумом його фундаторів на початку ХХ ст.?» «Хто був основними фундаторами колекції музею?»

Програма заходу до Дня музею у Садибі Д.І. Яворницького:
- лекція-брифінг «Від Музеуму старожитностей до Музею Національного» ( журналіст Микола Чабан; наукові співробітники ДНІМ Яна Тимошенко, Дмитро Чекурда; Марія Нудищук. Модератор заходу – завідувач Меморіального будинку-музею академіка Д.І. Яворницького Яна Тимошенко. 
- можливість особистого ознайомлення з цікавими документами з теми;
- обговорення питання: "Яким має бути сучасний музей?"
- вільне спілкування в садибі;

Для Меморіального будинку-музею академіка Д.І. Яворницького це свято є особливо актуальним, адже господар будинку є одним з фундаторів музейної справи в країні. Видатному вченому, історику, колекціонеру вдалося перетворити провінційний регіональний музей на розвинену інституцію з багатими фондами та яскравою експозицією. Вчений писав: «Подібний заклад як громадський музей міг би грати одну з важливіших просвітницьких ролей, облагороджуючи і розум, і серце людини…(1897 р. Зі статті «Забута колекція старожитностей»)

Важливо, що саме Дмитро Іванович сприяв передачі до фондів колекцій О. Поля, В. Левенсона, О. Родзянка, а також подарував музею і місту власне багате зібрання старожитностей. Ризикуючи життям вчений захищав музей у часи революційних подій 1917-1921 рр., виборював для нього нові приміщення та фінансування, привілеї, залучав меценатів – загалом, був справжнім Директором. Музей же називав своїм «єдиним та улюбленим дітищем та найбільшою турботою», а також заповідав поховати себе біля нього.
Сьогодні у будинку вченого діє Меморіальний музей, який у свою чергу, є однією з провідних культурних установ регіону, продовжує справу, започатковану вченим та вводить нові, інноваційні методи роботи з аудиторією.

Тел. для довідок: (0562) 47-27-61, (0562) 47-27-33
Інформаційний ресурс: museum.dp.ua
Сторінки музею у соц. мережах: 
facebook.com/budynok1/
twitter.com/D_Yavornytskyinstagram.com/sadyba_yavornytskogo/


Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте