Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
ср, 24 апреля 2024
08:02

Портрет генерала Тамручі у музейному проекті «Експонат місяця»

Посмотреть афишу: Портрет генерала Тамручі  у музейному проекті «Експонат місяця»

У травні Дніпропетровський художній музей запрошує відвідувачів пройнятись історією одного з музейних експонатів – це скульптурний портрет Володимира Степановича Тамручі, генерала-танкіста, людини з непростою долею. 

Автор роботи – Сарра Дмитрівна Лебедєва. У ХХ столітті несподіваний розквіт вітчизняної скульптури значною мірою був обумовлений творчістю трьох жінок-скульпторів – А. С. Голубкіної, В. І. Мухіної, С. Д. Лебедєвої, що мали мужність відстоювати своє пластичне бачення світу. Спадщина Сарри Дмитрівни Лебедєвої порівняно невелика, проте настільки насичена, зосереджена, що в цілому складається в значне явище.

Лебедєва Сарра Дмитрівна (23 (11) грудня 1892 року Петербург - 7 березня 1967 року Москва) - російська художниця, скульптор. Майстер скульптурного портрету. Заслужений діяч мистецтв РРФСР (1945), член-кореспондент Академії мистецтв СРСР (1958). З 1910 по 1914 роки С. Д. Лебедєва вчилася в школі малювання, живопису та скульптури М. Д. Бернштейна і Л. В. Шервуда.  З 1926 року стає членом Товариства російських скульпторів.

Її твори стали класикою (портрети А.Д. Цюрупи, 1927; В.П. Чкалова, 1936; А.Т. Твардовського, 1943; Б. Л. Пастернака, 1961-1963 та ін.). Цілісність натури – запорука цілісності художника. Жодна, навіть сама коротка історія скульптури цього часу  не може обійтися без посилання на творчість Сарри Дмитрівни. Улюблений жанр, в якому виступала Лебедєва – це портрет і неодмінно з натури. Зі своєю моделлю скульптор працює один на один в напруженому діалозі. Нічого приблизного, ніяких загальних місць, ніякої ідеалізації, ніякої оглядки на моду. За своє життя Сарра Лебедєва створила велику портретну галерею своїх сучасників. Цим творам притаманні гострий психологізм, виявлення пластичної специфіки індивідуальної зовнішності моделі і живописно-динамічне трактування матеріалу. Таким є музейний твір – портет генерала В. С.Тамручі.

 Володимир Степанович Тамручі - учасник Першої світової війни. На посаді начальника штабу 22-го механізованого корпусу зустрів Другу світову. За вміле керівництво бойовими діями генерал-майор Тамручі був висунутий на посаду заступника командувача Південно-Західним фронтом з автобронетанкових військ, а у вересні 1941 року їх очолить вже у  званні генерал-лейтенанта. Травень 1942 року став невдалим для контрнаступу радянських військ в напрямку Харкова. В опалу потрапили багато хто: зокрема, був знятий з посади начальника штабу фронту Іван Баграмян, а Володимир Тамручі, відсторонений, і як доцент військової академії був призначений в один з військово-навчальних закладів.  В травні 1943 року полум'яний проповідник танкової справи був заарештований і звинувачений в зраді Батьківщині...

В науковій картці експонату стоїть дата створення – 1944 рік, але ж в цей час Тамручі вже був за ґратами і навряд чи скульптор зважилась би ліпити портрет «ворога народу» в такий непростий для країни час. На наш погляд, ймовірний час створення бюсту – це період з травня 1942 р. по  травень 1943 р., коли В. С. Тамручі перебував у Москві на викладацькій роботі.

Скульптуру Сарри Лебедєвої  можна побачити з 3 по 31 травня  в залі постійної експозиції. Запрошуємо також відвідувачів на лекцію 4 травня 2018 року о 14.00. Зустріч приурочено до Дня пам'яті та примирення.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте