Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorodской дозор
Нд, 12 травня 2024
04:15

GORODСКОЙ ДОЗОР

Орган пробації інформує про День Європи в країнах Європейського Союзу

09.05.2024 16:16

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія інформує про наступне. Щороку 9 травня європейці святкують День Європи – пам’ятну дату, яка вшановує початок політичної та економічної інтеграції континенту, а також міцний мир, досягнутий в результаті колективних зусиль, що тривали десятиліттями.

Святкування бере свій початок у 1950 році, коли Роберт Шуман, тодішній міністр закордонних справ Франції, виступив з історичною декларацією, в якій запропонував Франції та Німеччині - двом країнам з довгою і кривавою історією - об'єднати свої вугільні та сталеливарні виробництва.

У такий спосіб Шуман мав намір прискорити модернізацію обох країн після економічної розрухи та людських жертв, спричинених Другою світовою війною, одночасно усунувши стимули, які могли б сприяти недобросовісній конкуренції.

Об’єднуючи такі важливі галузі, що так нерозривно пов’язані між собою, французький міністр переслідував вищу мету: зробити війну недоцільною і безперспективною.

«Створена таким чином солідарність у виробництві зробить очевидним, що будь-яка війна між Францією та Німеччиною стає не просто немислимою, але й матеріально неможливою», - сказав Шуман, зачитуючи свою декларацію в Салоні годинників на набережній Орсе в Парижі 9 травня 1950 року.

Шуман залишив двері відкритими для інших країн, щоб вони приєдналися до нього і створили справді об’єднану Європу - амбіцію, яку переслідували в міжвоєнний період, але яка зазнала краху під вагою національних інтересів. Пропозиція Шумана виявилася успішною: Канцлер Західної Німеччини Конрад Аденауер погодився майже миттєво.

Рік потому, 18 квітня 1951 року, представники Франції, Німеччини, Італії, Бельгії, Нідерландів та Люксембургу підписали Паризький договір і заснували Європейське об’єднання вугілля і сталі (ЄОВС) - новаторську організацію, засновану на принципі наднаціональності.

Відповідно до ЄОВС, національні держави погодилися на передачу своїх суверенних повноважень, які вони ревно оберігали, низці новостворених європейських інституцій: незалежній Верховній владі, Спільній асамблеї національних парламентарів, Спеціальній раді національних міністрів та Суду ЄС.

Близький помічник Шумана, Жан Моне, якого сьогодні вважають натхненником цієї історичної декларації, був призначений першим президентом Вищого органу.

Економічні вигоди ЄОВС, такі як безмитний ринок, що стимулював торгівлю вугіллям і сталлю, переконали держави-члени піти далі, ніж передбачалося в початковому проекті, і підпорядкувати наднаціональному мандату більше секторів і сфер політики.

ЄОВС поступово еволюціонувало, перетворившись спочатку на Європейське економічне співтовариство, а згодом - на Європейський Союз.

Початкові чотири інституції зрештою перетворилися на Європейську комісію, Європейський парламент, Раду ЄС та Європейський суд, які ми знаємо сьогодні.

Неухильна трансформація політичного проекту, подібної до якої людство ще не бачило, закріпила статус Декларації Шумана як справжнього генезису європейської інтеграції. «Європа не буде зроблена відразу або за єдиним планом. Вона буде побудована через конкретні досягнення, які спочатку створять фактичну солідарність", - сказав у своєму виступі французький державний діяч.

Зустрівшись у Мілані в 1985 році, глави держав і урядів вирішили офіційно назвати 9 травня Днем Європи на честь миру і єдності на континенті.

Ця дата стала одним з головних символів Європейського Союзу, разом з дванадцятизірковим прапором, гаслом «In varietate concordia» - «Об’єднані в різноманітності» - і гімном, заснованим на «Оді до радості» Людвіга ван Бетховена.

Договір 2004 року про заснування Конституції для Європи мав закріпити ці символи як офіційні емблеми блоку, але це положення було вилучено після того, як процес ратифікації провалився.

Цікаво, що лише дві країни - Люксембург, де Шуман народився у 1886 році, та Косово - держава, яка не є членом ЄС, але має давні прагнення до членства в ЄС - встановили День Європи як національне свято. У Румунії він збігається з Днем незалежності, в той час як Хорватія і Литва юридично визнали цей день, але не зробили його державним святом.

Решта країн-членів відзначають День Європи урочисто, піднімаючи прапори та організовуючи різноманітні заходи. У Брюсселі інституції ЄС проводять день відкритих дверей, а їхні працівники отримують вихідний - за винятком тих днів, коли засідає Європейський парламент.

День Європи - не єдине свято, яке відзначається 9 травня, а в умовах війни в Україні всі свята, що припадають на цю дату, набувають особливого значення. Окрім європейської інтеграції, 9 травня в інших частинах Європи святкують День перемоги над нацизмом, - зазначив психолог.

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Орган пробації прийняв участь в онлайн заході присвяченому психологічній роботі

08.05.2024 16:43

08 травня 2024 року психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія прийняв участь в онлайн заході: «Основи психологічної самодопомоги та роботи з персоналом по підвищенню стресостійкості під час виконання службових обов’язків» у межах зустрічей «Психологічного клубу».

Під час зустрічі були розглянуті техніки запобігання та подолання стресових ситуацій, підвищення рівня саморегуляції особистості, зняття емоційної напруги, надання підтримки особам, які зазнали впливу травмуючих подій. Фахівці сектору психологічної допомоги та інновацій в пробації поділилися знаннями, отриманими у рамках підготовки тренерів для системи Державної кримінальної виконавчої служби України від організації «Ізраїльська коаліція травми» (Israel Trauma Coalition (ITC)). Ізраїльська коаліція травми – це асоціація неурядових організацій, які займаються психосоціальною підтримкою населення, які постраждали від різного роду катастроф, у тому числі від війни.

Зустріч відбулась на онлайн платформі Zoom. На даному заході також були присутні психологи, провідні інспектори та інші співробітники структурних підрозділів філії Державної установи «Центр пробації».

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Орган пробації відзначає День пам’яті та примирення, вшановуючи пам’ять всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років

08.05.2024 08:30

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія інформує про наступне. 8 та 9 травня відзначаються у світі як «День пам’яті та примирення за тими, хто загинув у Другій світовій війні». Це пов’язано з величезною трагедією, яку спричинила Друга світова війна, що забрала понад 80 мільйонів життів. У ці дні люди вшановують пам’ять жертв війни, пригадують про втрати серед військових і цивільних під час Другої світової війни.

7 травня 1945 року, приблизно о 02:00 годині ночі, німецька делегація у Реймсі (Франція), підписала Акт про беззастережну капітуляцію, який набув чинності о 23:00 наступного дня. Під час підписання були присутні представники західних союзників і Союзу Радянських Соціалістичних Республік. На прохання Йосипа Сталіна, дублікат капітуляції був проведений в радянській зоні окупації під Берліном 8 травня 1945 року о 22:43 за центральноєвропейським часом (у Москві це було вже 9 травня).

9 травня 2024 року відзначається 79-та річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яку також прийнято називати “Днем Перемоги”.

У 2004 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй у резолюції, присвяченій 60-й річниці закінчення Другої світової війни, запропонувала державам щорічно, починаючи з 2005 року, відзначати один або два дні (8 і 9 травня) як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни.

Друга світова війна розпочалася у 1939 році і закінчилася у 1945 році, хоча до неї призвели конфлікти, що виникли раніше. Майже всі країни на той час розділилися на дві ворогуючі фракції - союзників і країни Осі. До союзників належали Велика Британія, СРСР, США та інші країни. Країни Осі складалися з декількох країн, включаючи Німеччину, Італію та Японію. Вона воювала у Європі, Росії, Північній Африці та Азії.

Кількість жертв серед цивільного населення становила від 50 до 55 мільйонів. 70 мільйонів людей воювали у Другій світовій війні. Радянський Союз втратив 7,5 мільйонів солдатів. США втратили 400 000 тисяч. Великобританія втратила 330 000 тисяч. Китай втратив 2,2 мільйона.

Серед держав Осі, німецька армія втратила 3,5 мільйона чоловік. Італія втратила 77 000 тисяч. Японія втратила 1,2 мільйона. Лише один з кожних чотирьох чоловіків, що служили на субмаринах, вижив. Рівень смертності військовополонених у російських таборах становив 85 %. Лише 20 % чоловіків, народжених у Радянському Союзі в 1923 році, пережили війну.

Символ відзначення Дня пам’яті та примирення – квітка червоного маку. Україна долучилась до всього світу у скорботі за жертвами Другої світової війни. З 2015 року, відповідно до Указу Президента України № 169/2015 відзначається День пам’яті та примирення. Вшанування загиблих розпочинається 8 травня – разом з Європою та світом, і продовжується традиційно 9 травня, - зазначив психолог.

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Усього 46. Попередня cторінка | Сторінка 1 з 16 | Наступна сторінка
Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті