Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 23 мая 2024
07:58

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Как Америка нас спасала сто лет назад: В Днепре провели необычную экскурсию

|«« «« »» »»|

Очередной интересной авторской экскурсией порадовал жителей и гостей Днепра известный писатель, историк, краевед, журналист Николай Чабан.

В последние годы этот специалист с особым вдохновением разрабатывает необычные темы для экскурсий в Днепре.

Темой очередного путешествия по улицам города стала помощь Екатеринославу от Американской администрации помощи АРА.

Раньше об этом Николай Петрович Чабан читал интересные лекции в Музее спротиву Голодомору. И вот теперь эти лекции трансформировались в экскурсию, о чем их автор рассказал:

«Екскурсії унікальними маршрутами.

У Дніпрі розповіли про діяльність міжнародної організації, що дієво допомогла катеринославцям пережити голод 1921–1923 років.

Дніпрянин Павло уважно слухав лектора.

«Не пропускаю жодної екскурсії від Музею спротиву Голодомору. Мені дуже цікаво дізнаватися нові факти про те, як жило місто під час голодів. У мене родина пережила голодомор 1932-33 років. Батько пережив його, бо поїхав на навчання із села до міста. А під час радянщини ніхто не проводив ні лекцій, ні екскурсій. Навпаки – забороняли цю тему. Добре, що зараз працює такий музей й організовуються подібні екскурсії», — поділився чоловік.

Сьогодні гуляли цікавим екскурсійним маршрутом, присвяченим діяльності міжнародної організації, що дієво допомогла катеринославцям пережити масовий штучний голод 1921–1923 років.

«Це - АРА (Американська адміністрація допомоги). В Україні відділення цієї організації працювали у Катеринославській, Одеській, Київській, Харківській, Полтавській, Кременчуцькій губерніях. Офіс організації знаходився по вулиці Вернадського, у будинку, який до жовтневого перевороту належав Інні Євецькій» — прокоментував Микола Чабан, лектор експозиційно-виставкового та видавничого відділу КЗ «Музей спротиву Голодомору» Дніпровської міської ради. Він сам збирав інформацію та розробляв маршрут сьогоднішньої екскурсії.

Декілька цікавих фактів: на території України АРА взяла зобов'язання годувати 400 тисяч дітей та 800 тисяч дорослих. Індивідуальними пайками охопили і 100 катеринославських професорів.

«На першому етапі роботи представництво АРА організовувало передачу продуктових наборів (посилок) із США, згодом відкрили громадські їдальні для дітей, одна з яких діяла у Катеринославі на Амурі. Далі – організовано розподіл спеціальних продуктових пайків для місцевої професури та інтелігенції. Але спочатку радянська влада прийняла «благодійників», а потім писали у газетах: неякісна допомога. Замість вдячності», — додав Олександр Сухомлин, заступник директора КЗ «Музей спротиву Голодомору» Дніпровської міської ради.

Записатися на екскурсію можна у самому музеї за адресою Старокозацька, 40-Б.

«Також у нас є сторінки у соцмережах. Запрошуємо дніпрян та гостей міста! Екскурсії — безкоштовні!», — підсумував Олександр Сухомлин».

Фото со страницы Николая Чабана

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте