Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
12:48

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Студентські роботи в дорослому арт-проекті

Студентські роботи в дорослому арт-проекті

Студентки кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара долучилися до відкритого міського арт-проекту «Її Величність Муза», що проходить у рамках програми міського голови Бориса Філатова «Культурна столиця».

На огляд місцевих шанувальників мистецтва молоді університетські художниці представили близько 50 своїх творчих робіт.

Експозиція в Палаці студентів ДНУ стала шостою локацією цього масштабного дніпровського проекту, присвяченого жіночій творчості. Відкриваючи виставку, завідувач кафедри Віктор Корсунський відзначив, що талановиті студенти університету отримують унікальну можливість виставляти власні роботи у стінах цього неперевершеного локального об’єкту класичного будівельного зразку в стилі ампір – Палацу студентів ДНУ ім. О.Гончара.

«Мистецька галерея Палацу вже має 20-річну історію, протягом якої там експонувалися не лише молоді таланти університету, але й аматори та професіонали з усього нашого регіону. За ці роки інтер’єр Палацу щедро прикрасили полотна станкового живопису і навіть монументального мистецтва – роботи випускників нашої кафедри. Зазначу, що близько 95 відсотків нашого студентства становлять саме дівчата. Тому наша участь в арт-проекті «Її Величність Муза» є зовсім невипадковою», – підкреслив Віктор Олексійович.

Колосальний внесок кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ в організацію арт-експозиції відзначив і сам автор проекту – директор Дніпровської дитячої художньої школи № 1 Микола Хандога.

«Я радий, що з року в рік ваша кафедра набирає все більше обертів: залучає нових іноземних партнерів й чимдалі стає повноцінним і дуже авторитетним сегментом освітнього процесу у сфері культури. І своїм вихованцям я щиро рекомендую вступати до вашого авторитетного навчального закладу, на кафедру образотворчого мистецтва та дизайну. Зичу їй подальшого творчого натхнення, високих досягнень і нових перемог!» – побажав Микола Федорович.

Власне, локальна виставка молодих художниць ДНУ в залах Палацу налічувала близько 50 різножанрових полотен, створених у різні роки.

«Тут представлені і деякі творчі роботи з методичного фонду нашої кафедри, й дипломні проекти випускниць минулих років, а також індивідуальні роботи нинішніх студенток різних курсів, створені спеціально для виставки, – розповідає старший викладач кафедри, науковий керівник проектів Василь Тевяшов. – Переважна більшість їхніх композицій виконана у техніці олійного живопису, хоча є й творчі доробки в техніці батик чи петриківського розпису. Це – як одиночні портрети жінок або ж власні автопортрети художниць, так і цілі серії робіт, що втілюють жіночі образи: триптих «Музи», «Пори року» (Д.Басоріна, батик), серія портретів українських народних майстринь Марії Приймаченко, Катерини Білокур та Ганни Собачки (В.Бочка, олійний живопис), плафонний розпис «Чотири пори року» (С.Улька, Г.Кущ) тощо. Головне, що всі наші студентські роботи виконані на гарному професійному рівні та безпосередньо відповідають тематиці арт-проекту «Її Величність Муза» – образу жінки в мистецтві», – сказав Василь Олександрович.

На майстерність своїх старших колег, до речі, прийшла поглянути студентка І курсу спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» Марія Юдіна.

«Я тільки-но розпочала своє навчання в ДНУ, тож мені дуже цікаво відвідувати подібні виставки, адже на них я набираюся досвіду. Найперше, я розглядаю, як малювали мої попередниці, яких по праву можу назвати своїми наставницями. Думаю, кожен із нашого курсу хотів би, аби і його роботи експонувалися тут. Щоб глядачі так само приходили і милувалися його творіннями. Переконана, що ми робитимемо все, аби в майбутньому в нас також були персональні виставки і власні галереї», – відзначила дівчина.

І молодим художницям Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара справді вдалося познайомити глядачів із загадковим феноменом «жіночого погляду на мистецтво»… У своїх картинах талановиті студентки зуміли досконало відтворити яскравий і неповторний світ сучасної жінки. Так, наприклад, випускниця 2017 року Ганна Березовська представила на виставці автопортрет і портрет своєї сестри. Арт-проект «Її Величність Муза» – це не перший майданчик, де художниця експонувала оригінальні роботи. Торік обдарована дівчина вже була учасницею Всеукраїнської виставки «Чарівні барви Дніпра», де представляла свою бакалаврську роботу. Тоді ж у цій експозиції брала участь й інша студентка університету – п’ятикурсниця Руслана Житко. Роботи цих та інших молодих мисткинь ДНУ в березні минулого року успішно презентувалися й у стінах Музею українського живопису. Загалом, студентки кафедри образотворчого мистецтва та дизайну вже втретє стають учасницями проектів під егідою Миколи Хандоги. Окрім нинішнього арт-проекту «Її Величність Муза», творчі доробки вихованок кафедри виставлялися на двох попередніх тематичних заходах – «Натюрморт та портрет – від класики до сучасності» (2015).

Зазначимо, що кафедра образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ ім. О.Гончара дійсно не втрачає жодної можливості презентувати творчі напрацювання своїх студентів на різноманітних міських чи обласних конкурсах, про це говорить завідувач кафедри Віктор Олексійович Корсунський.

«Із гордістю також можу сказати, що ось уже буквально за рік на нашій кафедрі з’явиться перша в дніпровському регіоні магістратура зі спеціальності ″Образотворче мистецтво″», – додав він.
Довідки:
Відкритий масштабний міський арт-проект «Її Величність муза» приурочений до Дня працівників культури та майстрів народної творчості й проводиться за підтримки Управління культури Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради. Гасло проекту – «Від юних леді до гранд-дам» відображає намір організаторів представити широкий діапазон творчих можливостей сучасних жінок Дніпра – починаючих та професійних майстринь від юного до поважного віку. В проекті беруть участь близько 600 різножанрових робіт (живописні та графічні композиції, твори декоративного мистецтва, фотороботи) 200 дніпровських художниць. Усі роботи учасниць представлені на шести окремих локаціях: виставкові зали Музею «Літературне Придніпров’я», Будинку Мистецтв, Центральної міської бібліотеки, Національної спілки архітекторів України, Дніпропетровського художнього музею та Палацу студентів ДНУ ім. О.Гончара.

Ознайомитися з творчими доробками талановитих майстринь дніпряни можуть протягом двох тижнів – з 10 по 23 листопада 2017 року. Вхід безкоштовний.





Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварийных детских и тренажерных площадок планируется отремонтировать в 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте