Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 30 апреля 2024
22:13

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Енергоефективна школа. У гімназії №3 гучно стартував проект, який навчить дітей економити

Енергоефективна школа. У гімназії №3 гучно стартував проект, який навчить дітей економити
До літа гімназисти будуть вчитися зберігати тепло та електроенергію, проведуть енергоаудит шкільних приміщень і розроблять проекти з економії енергоресурсів.

Спільний проект Дніпропетровської обласної ради та компанії ДТЕК «Енергоефективні школи» стартував ще в грудні. У ньому беруть участь двадцять шкіл Дніпропетровська. Для кожної з них початок енергоефективного етапу — свято. Адже їх вибрали з 160 навчальних закладів. Школи-переможці — це ті, у яких були системи обліку енергії, ті, що змогли надати інформацію про енергоспоживання навчального закладу за останні чотири роки і довели, що до енергозберігаючих заходів готові.

Як зацікавити дітей у необхідності проведення якихось незрозумілих «енергоефективних заходів»? Залучити їх у гру, відвести кожному важливу роль у ній, зробити процес веселим і захоплюючим. Такий спосіб вибрали викладачі гімназії №3 Дніпропетровської міської ради.

15 січня — день Х, точка відліку початку проекту. Сьогодні в школі будуть гості. Сьогодні грає музика, всі ошатні і готові проявити себе. Ще в холі в очі кидаються дитячі малюнки. «Зберігаючи електроенергію — збережемо майбутнє» написано на одній з робіт, а поруч зображено дерево з лампочками замість листя. Подібних картин тут сотні.

— Кожен клас по-своєму готувався, — говорить директор гімназії Вікторія Силіна. — Старшокласники підготували проекти з енергозбереження, писали наукові роботи по цій темі, учні молодшого віку — малювали.
В актовому залі яблуку ніде впасти. Вся школа поділилася на команди. Тепер тут навчаються не 7-В, 8-А, 10-Б …. Замість них — «Світлячки», «Промінь світла», «Енерджайзери», «Зберігайчики», «Гарячі серця». Вчителі стали «Поучайками». Приєдналися до проекту і батьки як «Надійне плече».

— У процесі підготовки до участі в проекті у дітей виникали різні питання. Починаючи від того, що таке світлодіодна лампочка, закінчуючи принципами роботи системи опалення. Думаю, після такого наші діти не пройдуть повз відкритого вікна взимку або палаючої лампочки в денний час. Ми, батьки, дуже цьому раді і вдячні організаторам, — сказав Юрій Сокол, голова батьківського комітету гімназії.

У кожної команди — свої кольори, своя кричалка і своя мета, яку вони формулюють у формі частівок і віршів.

Наприклад:
«Розумній економії — так,
Безрозсудним витратам — ні.
Зупинимо самознищення,
Ми — за енергозбереження!».

Представлення команд учасників перемежовується з танцями та піснями в українському стилі. Почесні місця на сцені в учнів 7-В класу — пілотного класу проекту, класу-куратора. Семикласники — члени команди «Енергія» будуть найбільш залученими в проект. Їх завдання — ділитися знаннями з іншими класами. Адже найбільш ефективно навчання проходить тоді, коли вчиш когось іншого.

Учні проведуть енергоаудит усіх приміщень загального користування в школі та виберуть ту кімнату, яка найбільше потребує утеплення. Спеціальну валізку з інструментами для енергоаудиту та інструкцією з їх застосування передали школярам представники компанії ДТЕК. Після учні пілотного класу розроблять проекти з енергоефективності — як групові, так і поодинокі. Діти будуть розробляти їх від початку до кінця — навіть конструкторську документацію. А батьки, вчителі та старшокласники їм допоможуть. Кращі шкільні проекти візьмуть участь у міському конкурсі. Влітку оголосять переможців на міському рівні. Ці проекти й отримають фінансування. Загальний бюджет проекту — 2 мільйони гривень. Ці гроші виділяє Дніпропетровська обласна рада і компанія ДТЕК. Частину бюджету витратять на навчальну програму, решту — на фінансування проектів школярів.

Наталія Ковтун, керівник проекту від гімназії №3, вручила пілотному класу енергозберігаючу кулю. Яскрава пластикова споруда вже потроху наповнюється — записками про заходи, які провели під час підготовчого етапу.

— Наповнюйте її добрими енергозберігаючими діями і вчинками. Нехай вона буде символом участі нашої гімназії в проекті і кулею-хранителем ваших корисних справ, — сказала вона.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Вектор развития  (21.01.15 15:11): Экономіка країны потрэбує экономістів.. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте