Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
11:27

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Спадкоємці Шерлока Холмса

|«« «« »» »»|

В кінці липня минулого року в Манчестері пройшов 24 міжнародний конгрес історії науки, технології і медицини. Англійський історик науки Ян Бьорні виступив на конгресі з доповіддю, в якій описував вплив детективної літератури на криміналістику початку XX століття.

Бьорні встановив, що на людей, яких по праву зараховують до творців сучасної криміналістики — француза Едмона Локара і австрійця Ганса Гросса, мали великий вплив англійські детективи – книга Артура Конан Дойла про Шерлока Холмса і книга Річарда Остіна Фрімена про доктора Торндайке.

Остін Фрімен, як і Артур Конан Дойл, був лікарем, який прославився в літературі. Його герой застосовує до розслідування злочинів останні досягнення науки. Читач впізнає як, дивлячись в мікроскоп, відрізнити волосся, що випали самі собою, від волосся, вирваного насильно, або як по поперечному зрізу волоса відрізнити представників різних рас.

Першим уважним читачем англійських детективів, про якого говорив в своїй доповіді Ян Бьорні, був Ганс Гросс, який довгий час працював слідчим, а потім викладав в університетах Чернівців, Праги і Граца. Гросс — засновник першого в світі наукового журналу, присвяченого криміналістиці. Він же створив Інститут криміналістики у складі університету Граца. Іноді Гросса називають навіть творцем самого терміну «криміналістика».

Але головним внеском Гросса в науку про розслідування злочинів стало написане ним «Керівництво для судових слідчих, чинів жандармерії і поліції» (перше видання — 1893 рік), перекладене багатьма європейськими мовами. У цій книзі вперше системно описувалася така область криміналістики, як дослідження місця злочину. Він першим чітко прописав вимоги по збереженню і реєстрації всіх деталей місця злочину. «Нічого не пересувайте, не піднімайте і не чіпайте предмет перш, ніж він буде повністю описаний зі всіма подробицями», — мовиться в «Керівництві». Місце злочину огороджується, точні відстані між предметами вимірюються і заносяться на схему, все фотографується, сліди ніг на землі для збереження слід накрити ящиками, докази з необхідними заходами обережності доставити в лабораторію. Цікаво, коли Гросс писав ці рекомендації, чи згадував він слова Шерлока Холмса в «Таємниці Боськомськой долини»: «О, як було б все просто, якби я прийшов сюди до того, як це стадо буйволів все тут витоптало!». Принаймні, він читав цю розповідь.

Інший прихильник літературних сищиків – Едмон Локар —в своїх працях прямо закликав слідчих читати розповіді про Шерлока Холмса. Локар був досвідченим слідчим і медиком, а пізніше став активним прихильником дактилоскопії. Локар вперше чітко сформулював правила, по яких два відбитки пальців повинні признаватися ідентичними. Коли йому стало відомо, що злочинці намагаються підроблювати відбитки пальців за допомогою каучукових напальчників, на які наносили правдоподібні лінії, він створив пороскопію – ідентифікацію не по відбитках борозенок кінчика пальця, а по узорах, які утворюють тисячі пор, що знаходяться між борозенками. Підроблювати такий відбиток злочинці не могли.

Детективна література не раз надихала учених-криміналістів і практиків-слідчих. І експерти новомосковської міліції не є винятком. Кожен експерт погодиться зі словами Шерлока Холмса в розповіді «Чорний Пітер»: «Раз злочинець стоїть на ногах, він неодмінно залишить який-небудь слід, що-небудь зачепить або зсуне. І людина, що володіє науковими методами розшуку, неодмінно знайде саму незначну зміну в розташуванні речей».

Переоцінити значення експертної служби в діяльності міліції практично неможливо, а от недооцінити вельми небезпечно. Адже дуже часто висновок експерта, зроблений на основі відповідних досліджень, стає визначальною підставою і для відкриття кримінального провадження, і для його подальшого успішного розслідування.

У секторі експертно-криміналістичної служби Новомосковського міського відділу міліції працюють спеціалісти, які мають допуски до проведення експертиз та досліджень із дактилоскопії, трасології, холодної зброї, технічної експертизи, документів та почеркознавчих досліджень. Також залежно від виду події чи злочину можуть залучатися інші додаткові експерти та спеціалісти, які, прибувши в складі слідчо-оперативної групи, повинні, застосовуючи всі свої професійні знання, ретельно оглянути місце події, вивчити та оцінити обстановку на місці події, зафіксувати її, а також виявити об’єкти, які можуть бути носіями слідів та слідової інформації, якісно вилучити виявлені сліди.

Важко все перелічити, за що доводиться братися експертам на місці події, але у цій роботі чітких шаблонів немає, тому кожна нова подія чи злочин мають свою неповторну специфіку та особливості. Тому експерт та слідчий, які завжди працюють разом, повинні постійно навчатися, підвищувати свій рівень, у тому числі навчатися і у злочинців, звертаючи увагу на новітні способи відкривання та зламу замків.

Ця праця цікава, кожен день приносить щось нове. Хоча у міліцейській справі кожен потрібен і важливий на своєму місці, але і оперативник, і слідчий вирішують тільки своє чітко обмежене службовим становищем завдання, а отриманий результат передають, так би мовити, за естафетою. А ось експерт працює буквально на всіх стадіях розслідування та ведення справи. Його знання та досвід необхідні й оперативнику, й слідчому. Без нього не обійдуться співробітники ДАІ і служби боротьби з економічними злочинами. І від того, як експерт впорається зі своїми службовими обов’язками, багато в чому залежить результат. Тому й не має він права на помилку.

Складні та відповідальні експертизи та дослідження в Новомосковському міському відділі міліції виконують шість експертів-криміналістів під керівництвом досвідченого експерта підполковника міліції Олександра Лещенка. Упродовж цього року за участю цих спеціалістів оглянуто 1 100 місць подій, з яких понад 800 – за відкритими кримінальними провадженнями.

На дактилоскопічний облік поставлено понад 200 осіб, які представляють оперативний інтерес. Вжитими заходами безпосередньо експертами було встановлено 10 осіб, причетних до скоєння злочинів. Так, наприклад, завдяки експертам вдалося вийти на слід, а згодом і затримати 50-річного зловмисника, який промишляв незаконними заволодіннями автотранспорта в місті. В травні цього року від місцевої мешканки надійшло повідомлення про те, що у дворі будинку по вул. В. Ковалівка невідома особа незаконно заволоділа її автомобілем ВАЗ-2106. За даним фактом було відкрите кримінальне провадження і розпочалися оперативно-розшукові заходи, направлені на встановлення та затримання зловмисника та вилучення викраденого, але оперативникам не щастило. Через деякий час було встановлено місцезнаходження викраденого автомобіля. Виїхавши на місце виявлення автівки, вилучивши в її салоні сліди рук та перевіривши відбитки пальців за дактообліками, експерти дійшли висновку, що злочин був скоєний місцевим мешканцем.

Загалом же у поточному році співробітниками експертно-криміналістичного сектора новомосковської міліції було проведено 270 експертиз, в тому числі 200 – дактилоскопічних (дослідження слідів рук), 65 – трасологічних (дослідження слідів взуття, знарядь скоєння злочинів тощо), 5 – криміналістичних (дослідження холодної зброї), що сприяло розкриттю та розслідуванню злочинів, скоєних на території Новомосковщини.

Працювати експертом цікаво, але водночас і доволі важко. Іноді доводиться виїжджати на місця події десять разів за добу. Після цього в лабораторії працювати дві-три години, якщо слід добре читається. Деякі відбитки доводиться розглядати десятки разів різними способами: і в лупу, і через мікроскоп, і перезнімати їх за потреби на фото. Дактилоскопія відкриває свої секрети тільки посидючим і старанним. У цій професії необхідні залізні нерви, уважність, мобільність і відповідальність. Помилятися експерт не має права – дуже багато залежить від достовірності представлених у суді доказів. І хоча експерти Новомосковського міського відділу міліції технічно не так добре оснащені, як «кіношні», вони постійно самовдосконалюються, бо відчувають дуже велику відповідальність, адже за словом експерта стоять долі конкретних людей.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (11)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (4)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (4)

•  У Дніпрі пройде великий суботник до Всесвітнього дня землі (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте