Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 24 апреля 2024
15:37

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Від Краматорська до Сум – об’єднані «Театральною сесією-2014»

|«« «« »» »»|

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара завершився XIV фестиваль молодіжних театрів «Театральна сесія-2014».

Театральний фестиваль був заснований університетом у 1999 році. Цього року до Дніпропетровська завітали як дебютанти, так і колективи, що вже встигли завоювати прихильників у нашому місті. Загалом, у фестивалі взяли участь дев’ять театрів з Києва, Сум, Полтави, Краматорська, Дніпропетровська і Новомосковська.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара представляв народний театр-студія «Маски». Повні зали Палацу студентів ДНУ засвідчили, як добре, що організатори все ж наважилися провести цей фестиваль. «Найголовнішим фактором для нас була наявність певної кількості колективів–учасників, технічна можливість проводити вистави у Великій залі Палацу, а також велике бажання наших студентів влаштувати свято. Усе це просто надало нам крила! Тож ми раді були бачити, як глядачі плескали стоячи, привітно зустрічаючи і своїх улюбленців, і тих, хто вперше потрапив на сцену «Театральної сесії»», – розповідають творчі співробітники Палацу студентів ДНУ.

Наприклад, приємною несподіванкою була участь у фестивалі народного театру «Бам-Бук» з Краматорська (режисер Микола Мітла). Глядачі переглянули моновиставу «Партнер», яка народжувалася під обстріли гранатометів, коли Краматорськ був окупований. Нагороду за «Кращу чоловічу роль» отримав актор цього театру Андрій Таран. Митець говорить:«Для нас було дуже важливо приїхати до наших друзів. Показати, що ми разом, що ми працюємо, що хочемо жити у вільній державі. Такий теплий прийом дніпропетровського глядача свідчить про те, що ми разом зможемо перемогти всі труднощі сьогодення».

Київський театр «Чорний квадрат» зазвичай привозить на «Театральну сесію» дві вистави, намагаючись продемонструвати свої прем’єри саме в Дніпропетровську. «Тут дуже вибаглива публіка, – ділиться враженнями актор Олександр Кириченко. – Її завжди потрібно дивувати чимось незвичайним: образами, режисерськими ходами чи акторськими роботами. Тому ми, актори «Квадрату», маємо за честь подарувати наші нові роботи й перевірити реакцію глядачів, що прискіпливо оцінюють всі наші доробки».

Актори новомосковського театру «Муравейник» у виставі «Фараони» прагнули вирішити вічне питання «Хто в домі господар?». Учасники колективу протягом всієї вистави отримали оплески і здоровий сміх, а також перемогу в номінації «Краща чоловіча роль». Її здобув актор театру Максим Войт. «Ми за те, щоби наші чоловіки скоріше повернулися до своїх осель і вже ніколи не брали до рук справжню зброю. Нехай баталії будуть лише сердечними, а в цьому нам завжди допомагають музика і справжнє кохання. Тому номінація «Краще музичне оформлення» стала для нашого театру гарним подарунком», – розповів артист.

А от дніпропетровський народний театр «Чародій» отримав багато акторських дипломів та номінацію «Краща чоловіча роль другого плану» за роль Табаккі в сучасній версії «Мауглі». «Досить складно втілювати на сцені такий неоднозначний образ, але за допомогою музики та пластики нам вдалося це зробити. Тим більше, що ця казка знайома всім з дитинства. Ми намагаємося сказати своє слово: розкрити секрет справжньої дружби й дати глядачеві можливість поспівчувати нашим героям. Закон джунглів «Кожен сам за себе» веде до краху всього, і сьогодні ми це відчуваємо, дивлячись на ті події, які нас оточують», – вважає виконавець ролі Таббакі Армаіс Арутюнов.

Народний театр–студія «Маски» Палацу студентів Дніпропетровського національного університету презентував на «Театральній сесії-2014» дві свої вистави. А саме: позаконкурсну виставу «Мамуля» за п’єсою С. Белова, що вже отримала багато відзнак на інших фестивалях, та прем’єру «Танец семи покрывал» за п’єсою Ю. Ломовцева, де були задіяні, як відомі актори театру, так і студентська молодь. Власне, театр переміг у п’яти номінаціях: «Краща чоловіча роль другого плану» (актори Дмитро Свинаренко, Антон Ітсон), «Краща жіноча роль» (Наталія Сириця), «Краща режисура» (Ігор Трахт), «Краще костюмоване рішення» і «Приз глядацьких симпатій».

Приємно здивували публіку й театри-дебютанти. Зокрема, театр «Ну і дітки» з міста Полтави, що привіз власну версію відомого водевілю «Беда от нежного сердца» (перемога у номінаціях «Краще костюмоване рішення» і «Краща жіноча роль другого плану»), та київські театри «ГоДо» з виставою «ЧУ» за п’єсою Н. Садур (номінації «Краща жіноча роль» і «Краща режисура») і «Студія 5.1» з виставою «Ікар» за Ю. Марцинкявічусом (спеціальна відзнака «За краще пластичне рішення вистави» та «Краща жіноча роль другого плану»).

Також за ініціативою організаційного комітету, під час фестивалю тривала благодійна акція на підтримку пораненого в ході АТО співробітника Дніпропетровського національного університету Сергія Віталійовича Книша. Загалом глядачі та учасники «Театральної сесії-2014» зібрали 3100 гривень, які незабаром будуть передані дружині пораненого захисника Вітчизни.

У багатьох відгуках глядачі дякували учасникам фестивалю та керівництву Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара за яскраві вистави й позитивні емоції у складні часи. Адже, якщо житиме наша культура, то житиме і наша держава, яка обов’язково переможе, як зовнішніх, так і внутрішніх ворогів!

Художній керівник Палацу студентів ДНУ Оксана Рудковська
Керівник народного театру–студії «Маски»,
заслужений працівник культури України Ігор Трахт

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (8)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (7)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (7)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (6)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте