Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
16:54

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Народний артист з Дніпропетровщини Віктор Шпортько відзначає 70-річний ювілей

Народний артист з Дніпропетровщини Віктор Шпортько відзначає 70-річний ювілей
Наш земляк народний артист України Віктор Шпортько — яскрава зірка в українській музиці. Для нього писали А. Осадчій і Г. Татарченко, Ю. Саульський і В. Бистряков, Р. Паулс і Є. Мартинов.

Голос, емоційність і темперамент співака заворожують слухача, а щирість виконання приголомшує до сліз. 30 жовтня видатний Віктор Шпортько відзначив 70-літній ювілей.

«А я заспіваю!»

— Це було в шостому класі, — згадує Віктор Шпортько. — Ми тоді жили в с. Знаменівка Новомосковського району на Дніпропетровщині. Готувалася шкільна олімпіада мистецтв. Діти декламували вірші, танцювали. А я ні з того ні з сього раптом підняв руку і кажу: «А я заспіваю!» Сам дивуюся тепер, як все це сталося. Це була моя перша сцена.
— Доля?
— Безумовно! Я отримав першу премію і путівку на районну олімпіаду. Потім була обласна. І скрізь я перемагав. Ось з тих пір без пісні себе вже й не мислив.

Повезло з учителем

Віктор Шпортько народився в Дніпропетровську в родині вчителів. Після закінчення середньої школи навчався в педагогічному училищі. Соліст обласної філармонії, заслужений артист України Петро Іванович Кучмій першим оцінив вокальні дані обдарованого юнака і допоміг розвинути його талант. Після закінчення училища Віктор Шпортько виступав солістом-вокалістом Дніпропетровської, Волгоградської, Одеської, Північно-Осетинської філармоній. Потім — у складі вокально-інструментального ансамблю «Водограй» Дніпропетровської філармонії. З цим естрадним музичним колективом Шпортько наприкінці 1960-х років зробив свої перші записи на Українському радіо та телебаченні.

З піснею по життю

Наступний етап його творчої кар’єри — Київський державний мюзик-хол. У складі трупи мюзик-холу Шпортько гастролював по найбільших містах тодішнього СРСР. Після виступу колективу в Москві Віктор отримав пропозицію від керівництва Центрального телебачення взяти участь у конкурсі «С песней по жизни». Успіх на конкурсі з піснею Юрія Саульського на вірші Роберта Рождественського «Ікар» приніс йому популярність. Отримавши безліч запрошень від концертних організацій, філармоній, Шпортько об’їздив з виступами багато міст України. Артист працював у кіно, озвучував художні фільми.

На українському телебаченні студія «Укртелефільм» в різні роки знімала музичні відеофільми «Співає Віктор Шпортько». Шпортько з успіхом гастролював у США, Канаді, Бельгії, Польщі, Болгарії, Франції, Латвії, Естонії, Литві та багатьох інших країнах.
У постійному творчому пошуку

Віктор Шпортько очолює кафедру естрадного співу Київського національного університету культури і мистецтв. Великий виконавський досвід дає йому можливість і право удосконалювати і формувати вокальну майстерність молодих виконавців. Багато з них вже стали відомими співаками: Катерина Бужинська, Наталя Валевська, Інеш Кдирова.

Тенор записав кілька альбомів з піснями українською мовою, два з них — у США. Найвідоміші: «Я Віктор», «Облітає півонія», «Ми — українці», «Стежка до Ісуса». Артист продовжує поповнювати свій репертуар новими творами.

До деяких пісень зі свого репертуару Шпортько сам написав музику («А жити треба», «Цукерочка») і текст («Моя любов», «Моя дорога», «Повернення»).

Нещодавно співак записав 10 сучасних романсів українських авторів О. Потапенка та В. Тузика, які вже стали відомими, особливо серед шанувальників цього музичного стилю.
Дружина Віктора Шпортька Наталя — режисер його концертних програм. У подружжя двоє дітей: дочка Олена та син Олексій, який теж став співаком, лауреатом кількох міжнародних конкурсів.

Творчі плани у Віктора Шпортько великі, але реальні. Артист постійно в творчому пошуку, і в цьому запорука його творчого довголіття.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  У Дніпрі відзначають День космонавтики (4)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
домов ОСМД и ЖСК обновлены в Днепре в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте