Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
01:30

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Українська пташка миру

|«« «« »» »»|

Сучасна бібліотека в Україні – це не тільки інформаційна установа, а й місце дозвілля, відродження національних традицій та духовності.

У Дніпропетровській обласній бібліотеці для молоді ім. М. Свєтлова працюють не просто кваліфіковані фахівці, по-справжньому захоплені своєю професією, а творчо обдаровані особистості, здатні створювати унікальні речі.

З одним із таких творців ми познайомимо вас сьогодні. Це головний методист бібліотеки Чуйко Тетяна Олексіївна. Вона займається вивченням історії та походження української ляльки-мотанки, в якій, на думку етнографів, закладений дуже великий духовний пласт, до сих пір до кінця не досліджений. Саме вона стала автором ідеї створення унікальної пташки-мотанки в кольорах Національного прапора України.

Тетяна Олексіївна так розповідає про історію виникнення бібліотечного бренда:

- Перша лялька-мотанка з'явилася у бібліотеці 2012 року, до Дня міста. На першому майстер-класі ми показали всю красу української іграшки, яка створена лише з натуральних матеріалів. А в наступних – вчили, як зробити ангела, зайчика, ведмедика, подорожницю, коника...

Ідея робити пташок прийшла під час оформлення куточка літнього читання: вони були різнокольорові і створені в різній техніці мотанки. Саме пташок із задоволенням робили діти, які перебували у літніх пришкільних таборах, на майстер-класах, що проводили наші бібліотекарі.

Такі ж майстер-класи проводились і під час курсів підвищення кваліфікації завідуючих сільськими бібліотеками-філіями, одна із учасниць яких з подивом відзначила, що у неї під час виготовлення мотанки перестала боліти голова, яка чомусь боліла протягом усіх курсів! А всі учасники майстер-класів відкрили для себе, що навіть сам процес виготовлення ляльки-мотанки є таким, що облагороджує і заспокоює людину.

Так пташки-мотанки «розлетілися» спочатку по Дніпропетровську, потім по Дніпропетровській області, але невдовзі, очевидно, їм стало тут тісно! У 2013 році Тетяна Олексіївна організувала майстер-класи зі створення української ляльки-мотанки для колег на Міжрегіональному бібліотечному ярмарку інновацій у Луганську. А згодом вирішили запропонувати майстер-клас не для окремих категорій людей, а для всіх бажаючих.

Здійснити цей задум допомогла давня традиція нашої бібліотеки, яка полягає у тому, щоб впродовж теплої пори року усі великі свята проводити у вигляді вуличних акцій, які відбуваються на затишній вулиці Щербицького біля входу до бібліотеки. Під час таких свят імпровізований «бібліотечний бульвар» стає прекрасним майданчиком для розкриття та самореалізації різноманітних талантів наших земляків, особливо юних, для яких це перші кроки до справжньої майстерності, а, можливо, і до майбутньої справи життя, улюбленої професії або навіть до слави! В такому форматі ми провели цього року і свято до Дня Конституції України, яке збіглося з Днем молоді. Оскільки акція проходила на вулиці, вирішили провести майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки саме у вигляді пташки. І саме тоді народилася ідея створити їх у кольорах Національного прапора України та назвати «пташками миру».

Люди сприйняли цю ідею із захопленням. Виготовлених добрими та старанними руками наших земляків пташок-мотанок як обереги повісили на меморіальній стіні, встановленій біля Дніпропетровської обласної адміністрації у пам'ять Небесної Сотні та українських бійців, загиблих у зоні АТО.

Пташки були подаровані молодій письменниці Наталії Дев'ятко, яка передала їх одному з бійців в зоні АТО як український національний талісман-оберіг.

...Потім був військовий госпіталь, куди працівники бібліотеки постійно носили літературу для поранених. І коли в госпіталь з акцією «Підтрімаємо своїх!» завітали зірки української естради, працівників бібліотеки теж запросили на концерт. І пішли вони не з порожніми руками, а понесли своїх синьо-жовтих пташок-мотанок та подарували їх пораненим із побажанням одужання і повернення додому, адже птахи – уособлення свободи, вони завжди повертаються до своїх гнізд. У цьому – їх глибоке символічне значення.

Але виявилося, що пташки сподобалися не лише пораненим, їх просили подарувати всі: співаки, журналісти, кореспонденти, і навіть міністр культури Євген Нищук взяв пташок зі словами: «Я забираю ваших пташок до Києва!»

Продовжуючи патріотичну тему, наші пташки з'явилися на святкуванні Дня Прапора та Дня Незалежності, їх дарували перехожим і пропонували зробити самим на нашому майстер-класі.

31 серпня, до завершення обласної мистецької акції «Гарний настрій – запорука миру», бібліотека запропонувала відвідувачам міського парку ім. Л. Глоби виставку «За Україну, мир і спокій», провела історичну вікторину «Наша сила – в єднанні» та здійснила майстер-клас з виготовлення синьо-жовтих пташок-мотанок, яких вручали переможцям вікторини.

А коли їх подарували одному з молодих хлопців, який їхав до зони АТО, він сказав: «Я повішу цих пташок на бронику...».

Молодь Дніпропетровська із задоволенням прив'язувала пташок на руки, на рюкзачки, а молоді батьки – на візочки з маленькими дітьми.

Останнього разу «пташок миру» «випустила» дніпропетровська письменниця Еліна Заржицька на XXI Міжнародному книжковому «Форумі видавців у Львові». Окрім Львова вони «полетіли» до Сєвєродонецька, Києва та Луцька.

Ось так несподівано синьо-жовті українські пташки-мотанки, «пташки миру», стали своєрідним брендом нашої бібліотеки, адже кожен з нас прагне одного – миру!

Бібліотекар
Дніпропетровської обласної бібліотеки для молоді
ім. М. Свєтлова Олена Дудченко

Gorod.dp.ua на Facebook.


Мирослав  (20.09.14 00:39): Про пташку мира нужно было подумать перед бомбёжками Донецка и Луганска. А теперь о мире петь песни поздно. Или сможете воскресить погибших? Ответить | С цитатой
+++++  (19.09.14 15:34): До речі, пташки хтось робив своїми руками. Це творча робота, потребує ума і душі світлої . І робили її з добрими почуттями! Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Lesya  (19.09.14 13:05): А мені ця ідея з пташками сподобалася! Між іншим, ці "ляльки-бирюльки" (як сказав тут "Папа Карло") - дуже серйозна річ, адже зараз точиться не тільки "традиційна", але й набагато небезпечніша інформаційно-психологічна війна між Україною та Росією. Ответить | С цитатой
Patriot  (19.09.14 12:54): Мабуть, тим, хто пише про "суп" та "породу", дуже хочеться, щоб у нас тут було теж, як у Донецькій та Луганській областях (тобто, зруйновані міста, села, підприємства і т. ін.) Цікаво, а вам яка з цього користь, шановні? Може, вам за ці коментарі хтось платить "копійчину", га?! Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Папа Карло  (19.09.14 11:11): Сколько мы еще в ляльки-бирюльки играть будем? - Без труда не выловишь и рыбки из пруда.. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте