Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
11:41

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Що робити, якщо не оплачують лікарняний лист?

Що робити, якщо не оплачують лікарняний лист?
До редакції «Зорі» звернулася тридцяти п’ятирічна матір-одиначка. Ім’я та прізвище прохала не називати. Назвемо її Олеся. Жінка виховує восьмилітнього сина та доглядає за хворою бабусею. Більше рідних вона не має.

Олеся працює секретаркою на одному з дрібних приватних підприємств Дніпропетровська. Отримує заробітну платню 1400 грн. Ситуацію трошки полегшує пенсія бабусі. Але і ці гроші зазвичай на 80 відсотків витрачаються на ліки для старенької. Олеся, як і кожна мати, змушена виходити на лікарняний, коли хворіє дитина, адже бабуся не в змозі доглядати за її Дениском. Не раз жінці доводилося фактично випрошувати підписання лікарняного листка. Але кілька місяців тому директор фірми поставив жорстку вимогу. Тепер на фірмі усі змушені працювати без лікарняних. Навіть ті, кому вдасться оформити лікарняний та залишитися вдома, не отримають допомоги за дні, в період яких вони були непрацездатними. Звільнитися з підприємства жінка не може — не впевнена, що знайде іншу роботу.

Відмова оплачувати лікарняний — порушення закону

— Жодних підстав для відмови в оплаті листка непрацездатності у роботодавця немає. Навіть у випадку, якщо у людини відсутнє свідоцтво про обов’язкове соціальне страхування. У такому разі для складання заявки-розрахунку номер свідоцтва замінюється ідентифікаційним номером. З першого по п’ятий день лікарняного грошова допомога сплачується за рахунок коштів роботодавця, а далі — виплати нараховуються і виплачуються з бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. У ситуації, якщо, наприклад, жінка оформлює лист непрацездатності через хворобу дитини – їй з першого ж дня лікарняний оплачує саме вищеназваний Фонд, — розповів Володимир Ярихович, заступник директора виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності.

Чиновник підкреслив: згідно із законодавством України, ці гроші працівникові мають надійти протягом 10—ти робочих днів з дати надання підприємством заявки-розрахунку до органу Фонду.

Запорукою отримання лікарняного стане трудова книжка, підкреслює юрист Ігор Ненарочкин:

— Це основний документ, що підтверджує трудовий стаж. У випадку, якщо персона працює неофіційно, буде дуже важко довести невиплату. Роботодавець нестиме адміністративну відповідальність за непрацевлаштування особи на законних основах. Ним буде займатися податкова інспекція.

Калькулятор лікарняного

Розрахувати розмір своєї грошової допомоги можна і самостійно. Як це зробити, розповів Ігор Ненарочкин.

Для розрахунку лікарняних беруться до уваги наступні показники:

— середньоденна заробітна плата, яка нараховувалася протягом останніх півроку до дня виходу на лікарняний;

—загальна сума виплат за останні 6 місяців, куди входять: заробітна плата і різноманітні надбавки, з яких вираховується податок;

—розмір страхового стажу;

—кількість днів непрацездатності, які підлягають оплаті.

Скажімо, людина прохворіла у грудні 5 днів при середньомісячній заробітній платі в 1000 гривень. Для початку розрахуємо загальну суму виплат. Для цього необхідно помножити місячну заробітну плату на 6 місяців. Отже, 1000 грн*6= 6000 грн.

Тепер вирахуємо за допомогою календаря число відпрацьованих днів за 6 місяців (у нашому випадку це з червня по листопад), таких днів — 131.

Наступним кроком буде визначення середнього заробітку за день: ділимо загальну суму виплат на кількість днів непрацездатності, які підлягають оплаті: 6000 грн.:131= 45 грн. 80 коп.

Для того, щоб визначити суму лікарняного слід помножити середньоденний заробіток на а кількість днів, у які особа була непрацездатною. У нашому випадку — це робочий тиждень, п’ять днів. Отже, 45 грн. 80 коп.* 5= 229 грн.

Однак на розмір лікарняного має великий вплив і трудовий стаж працівника. Допомогу у розмірі 229 грн. (100%) людина отримає лише в тому разі, якщо її трудовий стаж перевищує вісім років. Якщо пропрацювали до 5 років, то від даної суми отримаєте лише 60%. А за умови наявності трудового стажу від 5 до 8 років, виплачується 80% лікарняного.

Помилки у листку непрацездатності — не аргумент для відмови у його оплаті

У деяких фірмах оплачувати лікарняний не бажають тільки через кількість виправлень у бланку. Так сталося з Валерією Олексюк (ім’я та прізвище змінено). Дівчина відчувала себе дуже зле, коли лікар заповнював документ. Тому лікарняний виявився з помилками. Як результат — у бухгалтерії відмовили оплатити допомогу. Однак як стверджує юрист Ігор Ненарочкин, помилки в оформленні лікарняного не є підставою для відмови у його оплаті.

Іншої думки Володимир Ярихович:

— Необхідно звернути увагу на правильне оформлення бланку. Згідно з законодавством у документі не повинно бути більше, ніж два виправлення. У разі, якщо кількість виправлених помилок перевищує дві, наприклад, у назві підприємства, слід замінити листок непрацездатності.

Не кожна пов’язана із медициною установа може виписати лікарняний листок, пояснює юрист. Не слід звертатися з подібними проханням до станції швидкої медичної допомоги, станції переливання крові, закладів судово-медичної експертизи, косметологічних, фізіотерапевтичних лікарень, курортних поліклінік, будинків відпочинку, туристичних бази, зубопротезних поліклінік.

Коли лікарняні оплачувати незаконно

Існує ряд винятків, за якими відмова у оплаті лікарняного листка буде правомірною. Згідно зі статтею 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», допомога по тимчасовій непрацездатності не надається:

1) у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину;

2) у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов’язків або симуляції хвороби;

3) за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

4) за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

5) у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;

6) за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Також застраховані особи, які в період отримання допомоги з тимчасової непрацездатності порушують режим, встановлений для них лікарем, або не з’являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, у тому числі на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) чи медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), втрачають право на цю допомогу з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності.

У будь-якому випадку рішення про відмову в призначенні допомоги приймається комісією із соціального страхування підприємства.

Куди звертатися за допомогою?

— У випадку, якщо роботодавець відмовив оплатити листок непрацездатності, ви маєте право звернутися зі скаргою за місцем реєстрації підприємства до робочого органу відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, чи до Територіальної державної інспекції з питань праці у Дніпропетровській області, або до профспілки. В окремих випадках для вирішення цієї проблеми достатньо лише телефонного дзвінка роботодавцю із Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, — розповів Володимир Ярихович.

— Якщо людині не виплатили лікарняний, вона може звернутися до Територіальної державної інспекції з питань праці. Та, у свою чергу, накладе адміністративний штраф на роботодавця у розмірі від тридцяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 гривень). Також працівник може звернутися до суду за стягненням допомоги про тимчасову непрацездатність. Роботодавець зобов’язаний протягом десяти днів сплатити допомогу, за умови надання лікарняного листка, — радить юрист Ігор Ненарочкин.

Звільнення у зв’язку із скаргою на роботодавця — поза законом

Часто працівники не звертаються до суду чи фонду соцстраху зі скаргою на начальника. Адже переконані, що після цього їх звільнять або будуть заважати працювати.

— Позбавлення роботи у такому випадку буде протизаконним. У цьому разі працівник може оскаржити це в судовому порядку. Якщо суд прийме рішення, що роботодавець здійснив противоправні дії, то з останнього буде стягнута допомога по тимчасовій втраті заробітку, — прокоментував юрист.

Корисна інформація

Куди поскаржитись, якщо на підприємстві не оплачують лікарняний:

Територіальна державна інспекція праці у Дніпропетровській області – (056) 7785475.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Ольга  (20.12.18 17:16): Доброго дня в менетака проблима я вагітна здала лікарняне 19жовтня через 1місяць мені йогоповернули бо там не було дописано вулицу...я виправила..повирнула назад пройшов 1місяц а лікарняного щи не має допологів осталася1неділя це правільно...що робити Ответить | С цитатой
Анжела  (10.05.16 15:37): Доброго дня!
Підкажіть будь ласка, в мене така ситуація:я на лікарняному з 14 січня 2016р. по даний момент . Лікарняні протягом цього часу закривали декілька разів, відкривали нові.(Я вагітна, постійна загроза викидня). За цей період мені ще не оплатили не один лікарняний. Це правильно? Чи іх потім сплатять всі разом?
Ответить | С цитатой
Майданутый  (06.12.13 06:43): А что делать елси соцстрах не выплачивает уже 30й день? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Майданутый  (06.12.13 06:43): А что делать елси соцстрах не выплачивает уже 30й день? Ответить | С цитатой
ляля  (05.12.13 16:28): особенно декретные... Ответить | С цитатой
ляля  (05.12.13 16:27): а что делать, если наши врачи не ознакомлены с правилами заполнения БЛ??? не хотят их исправлять...а соц страх в свою очередь отказывается принимать и оплачивать больничные с ошибками... Ответить | С цитатой
Z  (05.12.13 15:46): Лучше напишите, что делать, когда государство не оплачивает больничные. Мне июльский оплатили с большой задержкоя. При чем та часть, что из фонда предприятия вошла в июльскую з/п, а соцстраховская часть аж в октябре! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі відзначають День космонавтики (7)

•  У Дніпрі зник екскурсійний ретро-трамвай – у чому причина? (7)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте