Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 20 апреля 2024
00:56

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Точка на карті. Вітрівка

Точка на карті. Вітрівка
Дев’яносто років тому на території сучасного Криничанського району з’явилося село Вітрівка, підпорядковане нині Преображенській сільраді. 30 жовтня виповнюється також сімдесят років визволення села від фашистів.

Всього п’ять Вітрівок на Україну

…Розкішний кущ шипшини червоно палахкотить на вулиці Кооперативній. Як такий не сфотографувати разом з його рожевим усміхом? «О трояндо дика — красне диво», — написав поет Михайло Чхан. — «Вище квітку в і т р о в у та горду!»

Населення Вітрівки за переписом 2001 року становило 442 осіб. Село Вітрівка знаходиться біля витоків безіменної пересихаючої річечки. Нижче за течією на відстані в 2,5 км розташоване село Червоне (Андріївка).

На території України п’ять населених пунктів з назвою Вітрівка. Існує навіть версія, що село заснували геологи. Хтось каже, що його заснував до революції пан Вєтров. Проте в селі вам скажуть, що Вітрівка заселена переселенцями з Кременчуцького району на Полтавщині, з яких більшість були уродженцями тамтешньої Вітрівки. З достовірністю можна сказати: чималу частку населення складають переселенці з ближніх малих сіл Михайлівки, Настополя тощо.

Своє знайомство з селом ми розпочали з вулиці Кооперативної, де стоїть меморіал на честь загиблих у війні. Жінка в жалобі з лавровим вінком у руках в оточенні дзвонів пам’яті. Меморіал доглянутий, реконструйований у 2011 році до Дня Перемоги. Посильну допомогу надав генеральний директор «Дніпрогазу» Юрій Френкель, у якого тут похований дід, загиблий в роки війни. Юрій Давидович постійно піклується і на свято Перемоги приїздить сюди з родиною.

«Красноармеец Андрей Сергеевич Горшков, родом из Славянска, получил задание разведать силы противника в Ветровке. Незаметно он пробирался в село, поднимает панику в тылу врага, возвращается и доносит командованию полка о расположении огневых точек в селе. Это дало возможность с малыми потерями занять Ветровку». (Фоменко Николай. Гремели бои в Приднепровье. Записки офицера. Днепропетровск. Издательство «Проминь», 1975).

Є школа – живе село

У Вітрівському навчально-виховному комплексі «Вітрівська загальноосвітня школа І—ІІ ступенів — дошкільний навчальний заклад» ми зустрілися з директором Миколою Васильовичем Шульженком. Він розповів, що до цього існувала Вітрівська неповна середня школа, а два роки тому виник комплекс. Це було викликано тим, що дошкільного закладу не було і за підтримки голови райдержадміністрації Юрія Коваля, батьків, спонсорів відкрили навально-виховний комплекс. Тобто на базі школи відкрили дошкільний заклад. Зараз тут навчається 31 дитина, в дитячому садку — вісім.

— Школа невелика за кількістю дітей, але по наданню якості знань ми не в останньому числі не тільки на рівні району, але і області, — говорить Микола Шульженко. — Діти посідають призові місця в олімпіадах. Восьмикласниця Тетяна Кравець в 2012—2013 роках посіла на районній олімпіаді друге місце з математики. Школярі брали участь у всеукраїнському мовознавчому конкурсі, були нагороджені призами й грамотами.

Оскільки школа невелика, то діти перебувають під пильним поглядом вчителя. Зовсім немає другого, третього і шостого класів. У класах п’ять-шість учнів. Найбільший восьмий клас — там восьмеро дітей. Всі діти місцеві, привозних немає.

— На уроці я дітей не піднімаю, — розповідає нам директор школи. —Хоча вони так привчилися. Бо на це йде дорогоцінний час. А в хорошого вчителя на уроці завжди часу не вистачає. 90 відсотків дітей вступає до технікумів і ПТУ, а після технікумів 60 відсотків стає студентами вузів. У школі працює нині десять педагогів, вихователь, помічник вихователя, медсестра. Усі вони — випускники школи різного часу.

У директора Шульженко трудовий стаж з 1979 року. Родом він з сусідньої Михайлівки. Закінчив Михайлівську школу на відмінно. Закінчив і Нікопольське педагогічне училище на відмінно і потім Криворізький педінститут. Працював учителем Затишнянської середньої школи. У 1985-му став там директором і протягом трьох років погосподарював там непогано, а 1988-го його переведено до Вітрівки директором місцевої школи. Отже, у Миколи Васильовича в цьому році чвертьвіковий ювілей директорства.

Уся сім’я Шульженків — педагогічна. У всіх вища освіта. Дружина Надія Юр’ївна — вчитель біології, син Віталій — вчитель фізвиховання, дочка Світлана Таранець — вчитель початкових класів, невістка Тетяна — вихователь.

Дописувала до “Зорі” і очолювала пошук

А класним керівником Миколи Шульженка була Діна Миколаївна Терентьєва. Колись вона очолювала восьмирічку в сусідній Михайлівці, а після її розформування в 1971-му стала вчителювати у Вітрівській школі. За словами її учня Миколи Шульженка Діна Терентьєва належала до того племені людей, які на перше місце ставили громадську роботу. Багато займалася пошуковою воєнно-патріотичною роботою. Вела музей. Померла років дванадцять тому у Кривому Розі, куди переїхала до сина. Разом з учнями-слідопитами їздила вона до Москви. А коли їхали до Криму, колгосп виділяв машину. А ще вона дописувала до «Зорі». І як згадує ветеран газети Олена Десятерик, Діна Миколаївна попри свою інвалідність приїздила до редакції, сідала за стіл і писала тут кореспонденцію, яку здавала колегам. Певно вдома не мала часу написати через громадську завантаженість.

Чорнозем тут близький до еталону

Щороку до Вітрівки на 9 Травня з’їжджаються з усієї України нині, на жаль, вже не ветерани, а родичі загиблих. Їдуть вже онуки й правнуки. У братській могилі лежать і односельці, і воїни 564-го полку, який визволяв село наприкінці жовтня 1943—го. Нинішнього року приїздив з Воронежа чоловік на прізвище Удовик, у якого тут загинув батько. А влітку приїздив з Ростова онук одного з загиблих. Роковини визволення села так широко не відзначаються як День Перемоги. Чи не найстарша в селі — 87-річна Ганна Іванівна Литвиненко. На День Перемоги сільський голова, директор школи вітають її разом з іншими людьми похилого віку.

…Рівні привітні вулиці Вітрівки радують око. Довкола — степ і поля. Жирні чорноземи наближаються до еталону. Дивлячись у мирне небо, згадаймо й воїнів, які сімдесят років тому поклали голови за це мирне небо.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте