Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 05 мая 2024
07:40

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Виставка вишитих робіт «Білим по білому»

|«« «« »» »»|

В Україні є ремесла, які можна назвати брендовими для української культури, серед них вишивка білим по білому ("біллю").

Вишивка біллю один із найскладніших та найоригінальніших видів української народної вишивки. Вона створює малюнок високого рельєфу ізалежно від напрямку світла узор по-різному, то відбиває, то поглинає світло, створючи багату його гру. Вишивка білим по білому такожсвоєрідний художній прийом, вона асоціювалась в народі з красою морозних узорів:

По білому білим шила,
Інеєм рубила
Сорочечку чумаченьку
Що вірно любила.

Виникла техніка у Решетилівці на Полтавщині і стала візитною карткою цього краю. Згодом отримала поширення в інших районах Укрїни: на Слобожанщині, Черкащині, Клембівці на Поділлі, в Прикарпатті, Чернігівщині та ін. Вишивали переважно дівчата і жінки, і кожна вкладала у візирунок власне бачення краси ( вважалося негідним кроком копіювати чиїсь узори), позитивну енергетику, яка перетворювала вишиття в оберіг для самої майстрині, її нареченого чи коханого чоловіка, дитини.

Мистецтво вишивки вічне. Не старіє воно й сьогодні і найбільша його цінність - поєднати в собі минуле і сучасне, що й прагнуть досягти в своїх авторських творах Світлана Макаренко та Олена Бондарєва.

Рушники, серветки, картини, вбрання, виконані у найефектнішій техніці, представили майстрині на виставці «Білим по білому», яка демонструється у відділі мистецтв Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки з 6 листопада по 6 грудня за адресою: пр. К. Маркса,18, 2-ий поверх; конт. тел.: 47-45-36.

Вхід вільний

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте