Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
08:28

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

І один у класі учень...

І один у класі учень...

Проблема деяких сільських шкіл полягає в їх малій комплектності. Є школи, де відсутні певні класи через недобір учнів. Але на Дніпропетровщині практично не існує шкіл, де б у класі налічувався лише один учень. За винятком Поперечненської загальноосвітньої школи I-II ступенів Павлоградського району. Тут цього навчального року лише один першокласник.

Торік у вересні «Зоря» розповідала про це в новинах. Незабаром для Артура Урюпцева настануть перші літні канікули. А наша газета вирішила повернутися до теми.

Будували для двохсот, а навчається трохи за двадцять

Школа в Поперечному побудована понад 40 років тому, як сказали б сьогодні, за пілотним проектом й розрахо­вана на 200 учнів. Але навчається тут зараз… 24. До того ж 11 учнів мешкають у сусідніх селах — Свіді­вок, Новомиколаївське, Степ. До закладу їх підвозять шкільним автобусом. У минулому навчальному році Попе­речненську школу закінчили шість випускників-­дев’ятикласників, а ще стільки ж школярів виїхали з батьками із села, змінивши місце проживання. Й ось зараз учнів четвертого класу в школі немає взагалі, п’яти­класник — один. Решта класів також невеликі: від двох до шести учнів.

Відомо, що й значно більш укомплектовані школи у нас піддаються оптимізації та за­криттю. Втім, закладу в селі Поперечне така доля в найближчі роки точно не загрожує. Павло­градський район спромагається її утримувати, хоча вартість навчання одного тутешнього учня обходиться бюджетові в понад 19 тис. грн., тоді як у Вербків­ській ЗОШ, одній з найбільших на Павлоградщині, цей показник становить 6,3 тис. грн.

Від того, як буде розвиватися в подальшому демографічна ситуація на території Поперечнен­ської сільради, головним чином й залежить майбутнє місцевої школи. Розглядається варіант від­криття на її базі НВК. Благо, є дошкільнята в колись досить великому, заможному селі, що сповнює надією на ви­правлення сьогоднішнього становища. Але навряд чи школа за­працює на всю проектну потужність. Відвідують дитсадок всього 12 дітей, у тому числі й молодший брат Артура Урюпцева.

У своїй школі, наче вдома, а в чужій — як у мурашнику

У 14 кілометрах від Поперечного простяглося велике шахтарське, фінансово самодостатнє село Вербки. Тутешній загальноосвітній школі понад сто років, будівлю вже добудовували, щоб прийняти всіх учнів, існує проект й подальшого бу­дівництва закладу. Поруч зі школою розташований районний Будинок творчості дітей та юнацтва. Можна було б учнів Поперечненської школи перевести сюди — здавалось би, чого ж кращого шукати?

— Такий варіант пропонувався громаді Поперечного, — розповідає завідувач відділу ­освіти Павлоградської райдерж­адміністрації Олександр Муштат, — але вона пропозицію не підтримала. Спрацьовує як стереотип — без школи не існує села, так і складнощі в організації автотранспортного підвозу дітей. Шкільний автобус у Поперечному є, саме ним їздять до школи дітлахи трьох найближчих сіл. Але автобус не новий. Тому можна зрозуміти хвилювання бать­ків: а раптом він зламається у дорозі, та взимку, коли замети на дорогах, у тому числі й на Вербки?

За державною програмою «Шкільний автобус» щороку ми отримуємо нові автобуси, поступово забезпечуючи автотранспортом усі школи району. Минулого року один автобус передали Вербківській, де навчається понад три сотні учнів, але одного автобуса замало, щоб усіх вчасно підвезти до школи.

Наступний автобус дістанеться Троїцькій ЗШ I—III ст., адже тут дітей підвозять старим автобусом. Орендувати транспорт для підвозу дітей до шкіл дорого — до 13 тисяч гривень на місяць. Отже, лише повна реа­лізація програми дозволить вирішити проблему підвозу сіль­ських дітей до шкіл. У най­ближчі роки, сподіваюсь, у Поперечне надійде новий шкіль­ний автобус, що гарантує біль­шу безпеку руху, тоді, можливо, батьки школярів і самі забажають, аби діти навчалися в повнокомплектній школі у Вербках. Адже існує ще й питання якості знань, котрі отримують учні малокомплектних сіль­ських шкіл.

«Індивідуалісти» мимоволі

Кожний із батьків мріє, щоби його дитині в школі приділяли якомога більше уваги. У цьому сенсі батькам Артура насправді повезло. Перша вчителька н­ніш­нього єдиного першокласника, Марія Матина, щоденно на практиці втілює індивідуальний підхід в навчанні. От лише в самого Артура немає вибору: ви­кличуть сьогодні чи пронесе.

Як розповіла Марія Василівна, насправді, аби вичитати своєму єдиному учню навчальну програму, їй доводиться займатися з ним не 5, а 12 годин на тиждень. Адже для дитини, навіть підготовленої до школи, 20 годин уроків на тиждень — замало, аби добре виконувати навчальну програму. Щастя, що Артур — хлопчик кмітливий, з благополучної сім’ї, де батьки — мама Люсине і тато Максим — досить часу і уваги приділяють дітям, займаються з сином домашніми завданнями. Варто враховувати і момент дитячої соціалізації. Навіть незважаючи на скорочені уроки, Артур нетерпляче чекає на перерву, аби поспілкуватися з учнями інших класів.

У такому ж незавидному становищі й п’ятикласник Микола Гуцалюк. Він також один у класі. В початкових класах їх було троє, але родина, де виховувалася решта однокласни­ків Миколи — двоє, минулого року виїхала з села, й тепер він — «у самотності». Для нього навчальний тиждень складається з 8 годин, яких, певна річ, не вистачає для такого «середнячка», як Коля. Хлопчик обурюється, що в його розкладі уроків відсутня фіз­культура, і намагається компенсувати це у перервах.

— Село наше спокійне, тихе, — розповідає завуч школи Тетяна Часовська, — школярі виховані, не бешкетують. Школа живе маленькою дружною родиною, насиченим життям, але, на щастя, без надзвичайних пригод. Хотілося б, аби демографічна ситуація покращилася, і не було б у нас порожніх та майже порожніх класів, проблем, з цим пов’язаних.

Що ж стосується решти, то, за словами О. Муштата, Поперечненська школа має добру репутацію: тут затишно, охайно, є комп’ютерний клас з чотирма ком­п’ютерами і виходом до Інтернету, учні займаються спортом і художньою самодіяльністю. Що­річно школа є призером районного етапу виставки-конкурсу науково-технічної та декоративно-прикладної творчості. Й допоки громаду села, депутатів сільради, фермерів, батьків школярів буде влаштовувати їхня школа, про переведення учнів до іншої школи не йтиметься.

Тож лише мешканці села самі вирішать, як найкраще буде для їхніх дітей.

Gorod.dp.ua на Facebook.


assa  (22.05.12 14:59): показуха)) на самом деле это скорее всего первый и последний раз, когда мальчика застали в классе))) Ответить | С цитатой
Инопланетяне  (19.05.12 11:18): Сократиь ему время занятий наполовину - он ведь не отвлекается на подёргать за косички, поплевать из ручки и на др.шалости или дать возможность общаться по скайпу с учениками других классов, др. школ, др. континентов, дрдырдырдыр..- может это космонавт подрастает, достойный насилять дрдырдырдыр...галактики. Ответить | С цитатой
=nv=  (19.05.12 09:43): А когда я пошел в первый класс, нас в классе было 35, зато первых классов было 8 - с 1-а по 1-з. А в соседней школе и того круче - с 1-а по 1-к (10!). Ответить | С цитатой
местный  (19.05.12 00:05): Да, нас в 1-м классе было 44... Пенсию мы точно не увидим... Ответить | С цитатой
*opa  (18.05.12 22:17): а у нас в 1-ом классе было 42 человека.. и классов было три: А, Б и В..
грустно от того, что сейчас творится. даже представить не могу как этому малышу одному в классе. кого за косы дергать? записочки писать? в кого плевать из трубочки? за чью спину спрятаться, когда не очень-то урок выучил? наши обычные шалости и радости.. эх.. зато вырастет самостоятельным. наверно.
Ответить | С цитатой
Татьяна  (18.05.12 20:04): Ну и чтоже что один. Только бы ему било интересно учиться. А это зависит и от учителя и от родителей. А общественность села молодцы. Без школы нет села. И точка. А там глядиш и в стране чтото изменится и мальчик подрастёт. Ведь именно ему и его детям жить на его родной земле. А всё остальное проходящеею Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Абстрактное мышление  (18.05.12 19:13): Родина покидает пределы Украины. Ответить | С цитатой
Татьяна  (18.05.12 16:51): Бедный мальчик! "Один, совсем один!.." Хочешь-не хочешь, а готовится надо к каждому уроку! Это раньше (в советское время) в маленьких селах сидели ученики разных классов и один учитель вел урок сразу в 1-м, во 2-м и 3-м классах... А вот р-а-ньше сидели дети всех возрастов в избе на лавке и дьякон их грамоте учил по псалмам... Ответить | С цитатой
село  (18.05.12 16:02): Ничего удивительного: потенциальные папы и мамы первоклассников, которые могли бы наполнить эти классы- споены государством и разорены злыднями...На их костях стоЯт маетки продавших Украину за зелёные деньги людоедов...которые любят разглагольствовать о "свободе выбора"..."Тож лише мешканці села самі вирішать, як найкраще буде для їхніх дітей" - какое чудовищное лицемерие... Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Юлия  (18.05.12 15:55): Объясните смысл одного ученика в классе. В других по 2-6. В чем проблема в др. класс определить? Токо шоб числилось больше классов и учителям больше нагрузка. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте