Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 30 апреля 2024
16:41

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Dnipro Open 2012 – навчання через дебати

Dnipro Open 2012 – навчання через дебати
Перемогли «Бобри», але до Вільнюса ідуть дівчата з команди «Dnipro 22».

Ось і завершився Четвертий відкритий дебатний турнір для школярів Dnipro Open 2012. Громадська організація «Нове бачення» за підтримки Дніпропетровської облдержадміністрації з 24 по 26 лютого 2012 року приймала дебатерів з усієї України. У турнірі взяли участь 28 команд з різних міст України, всього – 155 учасників (Бахчисарай, Бердянськ, Донецьк, Київ, Черкаси, Запоріжжя, Дніпрорудне, Кривий Ріг, Дніпропетровськ). Загальна тема турніру була – «Демократія та соціальні мережі». В перший день заходу відбулися майстерні з технології дебатів, теорії аргументації та етики суддівства. Майстерні проводили як тренери організації – Олена Зима та В’ячеслав Рудницький, так і запрошені гості – Ірина Баранова та Олексій Вербицький.

Dnipro Open проходив у Дніпропетровську четвертий раз поспіль, тому дебатери вже встигли виробити власні традиції. Так, за результатами суддів, визначався рейтинг з десяти найкращих спікерів турніру, серед яких переможницею стала Аносова Олександра з команди «Golden Crown». Знову ця нагорода дісталася представниці англомовного формату, бо саме тут відбувалася найзапекліша боротьба за головну нагороду турніру – безкоштовну поїздку до Вільнюса на міжнародний дебатний турнір, організований IDEA (International Debate Education Association) наприкінці березня. У фіналі зустрілися дві найсильніші англомовні команди – «Golden Crown» та «Dnipro 22». Вони представляли спеціалізовані школи з поглибленим вивченням англійської мови Дніпропетровська - ССЗШ № 9 та ССЗШ № 22. Учні демонстрували такий високий рівень дебатів та англійської, що це дивувало, навіть, дорослих.

Судді та тренери з інших міст були здивовані тим, як були підготовлені та представлені дніпропетровські команди в українській лізі та молодшій групі. Цей турнір по праву став Дніпропетровським. Але для тих, хто знає історію Dnipro Open, все зрозуміло: на першому турнірі у 2009 році у фіналі були команди із Санкт-Петербургу та Новоград-Волинського, перемога дісталася команді з Росії. Її тоді представляв відомий тренер міжнародного класу Сергій Наумов, і його команда здобула прихильність усіх глядачів. На турнірі Dnipro Open 2010 у фіналі були дві команди з Бердянська, то, зрозуміло, що виграла одна з бердянських команд. І нам у Дніпропетровську знадобилося три-чотири роки, щоб рівень шкільних дебатів змінився. За цей час було проведено безліч міських турнірів, підготовлено нових тренерів та суддів з дебатів, організовано поїздки команд для участі у міжнародних турнірах. Презентації серед освітян на різних рівнях, що дебати – це не лише інтелектуальні змагання та позакласна діяльність, а ще й освітня технологія, яка дозволяє учням формувати навички та виховувати компетенції, необхідні в сучасному світі, значно змінило ставлення до дебатів. Тепер все більше колег звертають увагу на освітні можливості дебатів. Учні, які займаються дебатами, значно відрізняються від своїх однолітків: вони вміють критично мислити та поважати своїх опонентів, чітко висловлюватися та презентувати свої думки, розглядати проблему з різних точок зору. Вміння працювати з великими обсягами інформації сприяє кращому навчанню, вони вміють досліджувати, оцінювати та робити власні висновки. А ще дебатери – це велика родина, вони активно спілкуються та товаришують.

26 лютого, в третій день турніру, на сцені Інституту післядипломної перепідготовки вчителів, у переповненій залі та під об’єктивом камер, зустрілися дві найсильніші команди – «Astra» (СЗШ № 74 та ліцей № 100) та «Бобри» (Гімназія №12 м. Дніпропетровська). Вони добре знають один одного, дебатували разом не один раз, але тут вони були опонентами. Тема, винесена на фінал, звучала так: «Соціальні мережі порушують право людини на приватність». Зал з напруженням стежив за тим, хто буде більш переконливим. Симпатії глядачів розділилися, але судді віддали перевагу яскравим, виваженим, з тонким почуттям гумору, учням гімназії № 12. Ми вітаємо переможців в україномовному форматі – команду «Бобри». Алєксєєнко Олексій, лідер дебатерів, запросив тренера і класного керівника своєї команди Коваленко Людмилу розділити їхню радість і піднятися на сцену: «Ви, Людмило Олександрівно, підтримували нас, коли ми три роки тому, були знизу турнірної таблиці, тепер розділіть з нами нашу перемогу, вона і Ваша!». Найкращою у молодшій лізі була команда «Forsetti» (НВК № 139). Переможці отримали призи та нагороди від спонсорів – молодіжної організації «Молоді регіони», а головний приз – поїздка до Вільнюса дістався дівчатам з англомовного формату.

Тому часто звучало звернення до дебатерів: «Вчить англійську, це ваша перепустка у майбутнє!».

Dnipro Open 2012 – це корисний обмін думками та досвідом, можливість подивитися на свій власний стиль презентацій та розуміння дебатів. Це ще один шанс оцінити себе та зрозуміти чого треба прагнути; це яскраві враження, нові друзі та контакти. Команди роз’їхалися, а обговорення перенесли у групу ВКонтакті «Шкільні дебати». Адже турнір був присвячений демократії та соціальним мережам.

Спасибі всім учасникам і до нових зустрічей!

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:






  


йцукен  (03.03.12 12:58): Раньше дети ходили в кружки авиамоделирования, сейчас дети ходят в кружки - пи$$больства.
Зачем уметь конструировать самолеты?
Умей пи##деть и танцевать! И ты не пропадешь в этой жизни!

Хотя, да - разговаривать тоже надо уметь - для того чтобы успешно устроиться
"мерчендайзером ху#лизинга, а попросту проталкиванием какой-то просроченной западной пи##ятины на родной украинский рынок"
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте