Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
10:52

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепродзержинске открылась выставка советских новогодних открыток

В Днепродзержинске открылась выставка советских новогодних открыток
У читальному залі Дніпродзержинської міської центральної бібліотеки ім. Шевченка відкрита виставка новорічних листівок часів Радянського Союзу, що збереглися у бібліотечних фондах або були передані до бібліотеки читачами.

Про це інформагентству «Придніпров’я» повідомила директор Дніпродзержинської центральної бібліотечної системи Тетяна Герасюта.

Для охочих працівники бібліотеки проводять коротку екскурсію виставкою, супроводжуючи її поясненнями про те, що новорічних листівок у перші два десятиріччя існування Радянського Союзу не виготовляли: Різдво та Новий рік були оголошені ”пьяными, обжорными и буржуазными праздниками”. Та люди продовжували надсилати одне одному новорічні вітання, писали їх на картках.

Відродили новорічні листівки наприкінці 1930-х, з неодмінним атрибутом — радянською символікою. Надпис ”Із Новим роком!” робили здебільшого на тлі Кремля.

Під час війни солдатам розсилали картки з такими вітаннями: ”С Новым Годом, товарищ фронтовик! В 1942 желаем тебе новых подвигов, новой славы и полной победы над врагом! Смерть немецким оккупантам!”. На них зображували танки, що йдуть у бій, або Діда Мороза, який з автомата стріляє по фашистах.

Наприкінці 1944-го радянські солдати, які вже ввійшли до Європи, звідти почали надсилати своїм рідним новорічні листівки. У Союзі таких іе не бачили, і аби не спокушати людей закордонним товаром, у СРСР невдовзі налагодили власне масове виробництво вітальних листівок.

Героями перших повоєнних карток були переважно Дід Мороз та Снігуронька. Та вже за кілька років асортимент стрімко зріс: на новорічних листівках з’явилися герої казок, щасливі радянські сім’ї.

Проте ідеологічні мотиви залишалися. Були листівки із зображенням будівельника чи шахтаря на тлі Кремля з надписом: ”Новых трудовых свершений в новом году!”. Космонавт, гуляючи Місяцем, бажав ”новых успехов в космосе”. У космос літав і Дід Мороз: на супутнику у скафандрі він водив із дітьми хоровод навколо ялинки, а також змагався у швидкості з космічними кораблями.

Довідка: Дніпродзержинська центральна бібліотека має фонд у 180 тис. книжок та періодичних видань, є володарем гранту Посольства США в Україні „Інтернет у публічних бібліотеках”.
Gorod.dp.ua на Facebook.


андрей николаевич  (29.12.10 22:54): Зарубин был моим любимым художником ))) Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Днепра на 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте