Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
12:31

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Студенти та викладачі національного університету організували перші в обласному центрі літературні читання, присвячені Івану Багряному

8-го грудня у Дніпропетровську проходять перші літературні читання, приурочені до 100-річчя із дня народження письменника Івана Багряного, в яких беруть участь студенти та викладачі Дніпропетровського національного університету (ДНУ), а також дніпропетровські письменники.

За словами однієї з організаторів читань, професора кафедри української літератури ДНУ Нінель Заверталюк, творів Івана Багряного, які почали вивчати у вищих навчальних закладах з початку 90-их років, в університетській бібліотеці наразі бракує.

«Його твори повиходили не тільки за кордоном, а й у нас, майже всі його романи, п’єси повиходили, але кількість екземплярів дуже мала. Найвизначніші твори у нас — по одному-два екземпляри. Тому ми не можемо сказати, що цей письменник загальновідомий. Прочитати його — просто немає книжок», — зазначила професор, додавши, що викладачам та студентам наразі доводиться користуватися виданнями Івана Багряного, адресованими школярам.

Дніпропетровський поет Віктор Корж, який вперше почув ім’я Івана Багряного на початку 70-тих років від Миколи Вінграновського, жалкує, що твори Івана Багряного прийшли в Україну запізно: «Коли я був студентом, я навіть не чув цього прізвища. 1957-1960-ий рік — такого ім’я взагалі не існувало. У 90-ті, коли я його почитав, я так зашкодував, що він в юності не прийшов, уже в душі було стільки ідеологічного намулу».

Як повідомляло інформагентство «Придніпров’я», перші літературні читання, приурочені до 100-річчя із дня народження письменника Івана Багряного відбуваються у Науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара ДНУ. Тут же розгорнуто книжкову виставку «Художник, що подолав «межі заказані».

Довідка: Іван Багряний (справжнє прізвище Іван Павлович Лозов'ягін) народився 2 жовтня 1906 року в місті Охтирка, що на Сумщині. Друкуватися почав 1926 року в журналі «Глобус». Був членом літературного об'єднання «Марс» («Майстерня революційного слова»), яке пізніше було піддано нищівній критиці з боку офіційної радянської критики, а його члени зазнали переслідувань. У 20-х роках видав низку поетичних творів. У 1932 році був заарештований за політичний (самостійницький український) ухил в літературі й політиці та ув'язнений. У роки війни Іван Багряний пішов в українське підпілля, писав пісні на патріотичні теми, статті, малював карикатури. Одночасно Іван Багряний брав участь у створенні Української Головної Визвольної Ради, у розробці її програмових документів. 1944 року він написав один із своїх найталановитіших творів — «Звіролови», а згодом — «Тигролови»... Помер 25 серпня 1963 року. Удостоєний Д ержавної премії України імені Тараса Шевченка 1992 року.
Gorod.dp.ua на Facebook.


Последний Днепропетровец  (11.12.06 13:59): 2Літератор. Героям Слава! Ответить | С цитатой
Літератор  (10.12.06 23:02): Українській літературі - світовий рівень! Слава Україні! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі відзначають День космонавтики (7)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У Дніпрі зник екскурсійний ретро-трамвай – у чому причина? (6)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте