Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
12:42

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Днепровский священник борется за единство православной церкви в Украине

|«« «« »» »»|

Известный священнослужитель и волонтер Андрей Пинчук стал участником Форума единства украинского православия, на котором были приняты важные решения.

О судьбе и насыщенной волонтерской и священнической работе отца Андрея Городской сайт регулярно рассказывает.

Напомним, что с начала Большой войны отец Андрей активно занимается волонтерской работой и помощью беженцам и вынужденным переселенцам.

Также он активно критиковал позицию руководителей УПЦ, за что год назад ему запретили проводить в селе Волосское службы и таинства. Запрет лишь недавно был снят.

Как считает отец Андрей, тяжелые испытания Украины должны способствовать объединению православных церквей Украины.

Важным шагом в этом направлении стал Форум единства украинского православия, который состоялся в Киеве. На нем был принят ряд важных решений и создано Софийское Братство, которое будет способствовать этому объединению.

Об этом отец Андрей Пинчук рассказал:

«ЩОБ БУЛИ УСІ ЄДИНІ!

У Софії Київській відбувся круглий стіл «Церква, суспільство, держава: діалог заради єднання та перемоги», який об’єднав представників духовенства та мирян Православної церкви України (ПЦУ) та Української православної церкви (УПЦ).

Захід відбувся в рамках Форуму єдності українського православ’я.

Організаторами зустрічі виступили ініціативна група духовенства та вірян ПЦУ і УПЦ, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, а також громадські організації «Центр святого Кирила Лукаріса» та Центр гуманітарного діалогу.

Перед учасниками виступили голова Державної служби з етнополітики і свободи совісті Віктор Єленський та екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Михаїл Команський.

Віктор Єленський наголосив, що держава зацікавлена у діалозі між релігіями і всередині релігій, бо це зміцнює підвалини суспільства і сприяє його консолідації. Утім держава не може замінити собою учасників діалогу, стати його головним ініціатором, було б краще, якщо б зустрічний рух був у самих людей віри: “Важко спонукати діалог іззовні, якщо у сторін, які до нього покликані, немає такого прагнення».

Єленський закликав до діалогу без передумов, без переможених і переможців, а на основі християнських цінностей. На прохання присутніх Голова ДЕСС також прокоментував стан розгляду законопроєкту про недопущення діяльності в Україні релігійних організацій та найбільш актуальні питання державно-церковних відносин.

Екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Михаїл Команський поділився думками про те, якою є ситуація в українському православ’ї з точки зору Вселенського константинопольського патріархату. «Я не є учасником діалогу, я є в якості спостерігача, – наголосив він, – і помітив позитивну тенденцію – ми говоримо не про різні Церкви, а про різну юрисдикцію. Ця ініціатива має вітатися у нашому суспільстві».

Екзарх поінформував, що це вже третя зустріч, тобто люди, попри деякі непорозуміння, негаразди намагаються досягти консенсусу, знайти спільні рішення. Він підкреслив важливість діалогу та висловив сподівання на участь ієрархів обох юрисдикцій у наступних зустрічах. «Ця ініціатива сама по собі показує настрої в середині церковних громад і закладає певні підвалини, базис для конструктивного діалогу”, – підкреслив екзарх Михаїл.

Протоієрей Олександр Колб, якого обрали головою правління новоствореного Софійського Братства підкреслив, що круглий стіл і створення братства – це можливість навчитися чути один одного. Він закликав до єднання та служіння людям. «Сьогодні у мене виникає думка, що цей круглий стіл і майбутнє братство – це навчання, як почути один одного, – поділився він. – Якщо ми зможемо почути один одного, то ми зможемо навчити і людей чути один одного».

Протоієрей Ігор Ковровський з УПЦ розповів, що Братство створене шляхом багатьох обговорень, зустрічей та узгоджень. «Наше завдання – роз’яснювальна робота, щоб ми не шукали ворога один в одному, – наполіг він. – Братство, як зібрання людей, які безпосередньо в цьому зацікавлені, має проводити роз’яснювальну роботу».

Ну а я в своєму виступі застеріг від переростання церковної конфронтації в силову, закликав братство до єднання та проповіді Христа. У своєму виступі я підкреслив, що настає час горизонтальних зв’язків між спільнотами: «Братство – це низова спільнота, метою якої є свідчити про Христа сучасній Україні через добрі справи, через те, що Христос заповідав нам робити. Братство має наповнюватися глибокими сенсами, стати новою апостольською спільнотою. Нам сьогодні не вистачає простого євангельського слова, простої апостольської місії. Ми живемо в одній країні, ми нащадки Київської купелі, ми маємо бути разом і жити в мирі».

Фото Андрея Пинчука

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте