Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
12:48

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Как во время Большой войны финансируются культурные проекты в Днепре

Как во время Большой войны финансируются культурные проекты в Днепре

Директор Центра современной культуры Днепра Андрей Палаш наглядно показал, что во время войны выживать и развиваться такие учреждения могут за счет помощи зарубежных партнеров и грантов.

Огромный резонанс в Украине недавно вызвали вопросы, связанные с многомиллионным финансированием комедийных сериалов и очень дорогостоящих работ в Музее Голодомора.

Это даже привело к отставке министра культуры.

Понятно, что в воюющей и, мягко говоря, не богатой Украине все основные затраты должны быть направлены на фронт и нашу Победу.

Культурные центры и мероприятия в Днепре получают бюджетное финансирование.

А вот директор Центра современной культуры Днепра Андрей Палаш рассказал о том, что в трудное время можно и надо находить внебюджетные источники финансирования:

«Хотів би розказати, як фінансуються наші проєкти у Дніпрі зараз.

Резиденція для молодих митців та кінопрограма "Майбуття" проходять за підтримки програми New Democracy Fund та Данський Культурний Інститут. Їхні пріоритети — проєкти, що сприяють розвитку демократії, прав людини та розширенню можливостей громад.

Конструкцію в Дрездені фінансувала Креативна Європа — наш фестиваль є частиною платформи європейських аудіовізуальних фестивалів SHAPE platform, яка отримала грант від Креативної Європи на 2022-2024 роки. Також нас підтримав муніципалітет Дрездена та Саксонський регіон.

В інших європейських країнах місто, регіон та держава зацікавлені в підтримці культурних, освітніх і мистецьких проєктів, тому що це розвиток людей, нові знання, можливості та цікаві програми. Є прозорі грантові програми, де існує можливість на конкурсній основі отримати фінансування. Навіть Конструкція, яка більше концентрувалася на презентації українського мистецтва і фактично не була інтегрована в місцевий контекст, мала підтримку від муніципалітету та регіону.

Виставку «Хай. Довга. Дорога. Веде. До сходів. У Небі» ми спочатку презентували в Остраві в галереї PLATO, а вже у червні відкрили її у Дніпрі. В Чехії експозиція проходила з підтримки муніципалітету Острави, а в Дніпрі — за власний кошт Культури Медіальної. З плюсів — весь продакшн зробили ще в Чехії, тож ми покривали тільки транспортні витрати, гонорари всім учасникам та монтування виставки.

Минулого року програма Соціального хабу в DCCC була фактично повністю покрита з гранту UCBI III.

Моя особиста думка, що надважливий капітал України, як і будь-якої іншої країни, — люди. Держава, регіони, міста повинні робити все, щоб людям хотілося залишатися, жити, працювати, щось створювати вдома. Проте в Україні громадянське суспільство, волонтерські рухи та культурні діячі тримаються переважно завдяки підтримці друзів, знайомих, інституцій та фондів з інших країн Європи, США тощо.

Під час війни було декілька гарних ініціатив з підтримки митців (субгранти від Ізоляції, Іншої Освіти, Ukrainian Emergency Art Fund), але більша частини підтримки йшла з заходу.

УКФ, який є державною інституцією, на другий рік війни все ж зміг запустити грантову програму. І в нашому місті підтримав проєкт «Парк мемів» (це реальна назва проєкту, зміст приблизно такий самий) на суму 2 млн грн при тому, що це проєкт комунального підприємства і він вже отримав з міського бюджету 5 млн грн.

На рівні міста та області взагалі тиша. І не треба писати, що всі гроші ідуть на війну — це не так».

И с этой позицией трудно не согласиться…

Фото со страницы Андрея Палаша




Андрей Палаш
Андрей Палаш
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте