Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 28 апреля 2024
02:46

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Музее украинской живописи проходит выставка работ Федора Павленко

|«« «« »» »»|

Экспозиция называется лаконично – «Живопись. 2021», на ней представлены 68 полотен завершающего этапа жизни и творчества этого днепропетровского художника.

Это – уже вторая выставка работ Федора Павленко (1936-2008), проходящая в этом музее. Предыдущая выставка «Певец радости» экспонировалась здесь в 2017 году, о чем подробно писал Городской сайт.

Федор Яковлевич Павленко – художник и человек очень необычной и трудной судьбы. О нем в Музее украинской живописи рассказывают следующее:

«Народився 5 березня 1936 року, ймовірно у Росії або Німеччині. У роки Другої світової війни втратив батьків, виховувався у дитячому будинку.

Закінчив ремісниче училище у Дніпропетровську (нині Дніпро). Довгий час працював токарем на різних заводах. У 1966 році розпочав навчання на факультеті художньої графіки Орловського педагогічного інституту. Оскільки система підготовки майбутніх фахівців мала розбіжності з життєвими прагненнями митця, Федір Павленко полишив інститут після трьох курсів навчання.

1974 – 1978 – працював на Дніпропетровському художньо-виробничому комбінаті. Протягом 1970 – 1980-х років Федір Павленко захоплювався художньою керамікою, поступово перейшовши до занять живописом.

Експонент виставок з 1975 року. 2001 – у Дніпропетровському художньому музеї до 65-річчя автора відбулася перша персональна виставка його творчих робіт. 2004 – друга персональна виставка творів митця (м. Дніпро). 2016 – «MEMORY CORDIS». Виставка пам’яті художника. Дніпропетровський художній музей. 2017 – «Співець радості». Музей українського живопису (м. Дніпро). 2021 – Виставка живопису художника. Мистецький простір «ARTAREA» (м. Київ). 2021 – Виставка живопису художника. Музей українського живопису (м. Дніпро). Твори Федора Павленка зберігаються у Дніпропетровському художньому музеї, Одеському будинку-музеї ім. М. К. Реріха, Музеї українського живопису (м. Дніпро), приватних збірках в Україні, РФ, Франції, Німеччині, Хорватії, Сербії, Чорногорії, США, Канаді, Ізраїлі.

Цьогоріч Музей українського живопису спільно з мистецьким простором «ARTAREA» презентували образотворче видання «Федір ПАВЛЕНКО. Живопис». До альбому увійшли репродукції більш ніж 70-ти вибраних творів художника сер. 1990-х – поч. 2000-х рр., а також есе дніпровської мистецтвознавиці Людмили ТВЕРСЬКОЇ, яка свого часу мала нагоду досліджувати творчу ґенезу майстра».

Посетила новую выставку и неутомимая исследовательница культурной сферы Днепра Ирина Семенчук, которая поделилась следующими впечатлениями:

«В Музей українського живопису відкрита виставка Федіра Павленка. Будь-який музей може пишатися такою колекцією!

Його твори зберігаються не тільки в Музеї українського живопису, а і у Дніпропетровському художньому музеї, Одеському будинку-музеї ім. Н. К. Реріха, у багатьох приватних колекціях світу: Україні, Росії, Франції, Німеччині, Хорватії, Сербії, Чорногорії, США, Канаді, Ізраїлі. Але так склалося, що ми навіть не знаємо, де він народився.

Приголомшливий художник зі світовим ім'ям не мав художньої освіти, але його світ, в який він зумів запросити нас, не потребував освіти. Його філософія була ширша і глибша, ніж освіта в радянських вишах. Він природньо володів магією кольорів, а цьому не вчать в учбових закладах.

На більшості його картин домінує яркий насичений зелений колір, та не той отруйно-зелений, від якого хочеться відвести погляд, а той, який зцілює, розслаблює і пом'якшує людину, допомагає розсіювати негативні емоції і створює гармонійний стан, приносячи спокій та умиротворення.

Я довго гуляла залами музею, вбираючи та пропускаючи через себе цей молодий здоровий колір ... Це було дивне відчуття: якесь пробудження в осені весни ! Дякую музею!».

Фото – Музей украинской живописи и Ирина Семенчук.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте