Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
10:48

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі під час ремонту площі Шевченка пошкодили фундамент музею-садиби Яворницького

У Дніпрі під час ремонту площі Шевченка пошкодили фундамент музею-садиби Яворницького

Суворий дніпровський благоустрій, — так прокоментувала директорка Національного історичного музею імені Яворницького серію світлин, що їх зробили біля садиби-музею Дмитра Яворницького. Уламки старовинної цегли, перериті доріжки і сліди неохайних робіт.

Схоже на руйнацію із втручанням людини, а не часу. Юлія Пісчанська зауважила: про жодні роботи навколо музею-садиби керівництву музею не повідомляли, плану реконструкції — якщо це вона — не показували. Відомо, що фундамент просідає і будь-які роботи поруч є небезпечними для музею.

“Цегла історична — у нас не випускається у місті зараз, вже років 100, а тріщиноутворення є. Осьо, бачите, вона має якісь позначки: буквочка L., буквочки F.А.”

Ця цегла більше століття складала ґанок пам’ятки архітектури — садиби Дмитра Яворницького. Її побудували ще у 1905 році, але через реконструкцію площі біля Соборної районної ради будівля починає розсипатися на друзки. Ремонтні роботи почалися тими вихідними. Будівельники “Благоустрою Дніпра” зняли старий шар асфальтного покриття площі. Окрім неї, в плани робіт входили й тротуари — серед них і той, що веде до садиби. Проте комунальники знесли не тільки зношений асфальт, а і пошкодили фундамент будівлі, зокрема, ґанку.

“Пішли вертикальні тріщини, розійшлася перемичка надвіконна і дійшло до карнизу. Відбувається замокання основи, яке викликає нерівномірне просідання”.
Садиба Яворницького – у державному реєстрі пам’яток національного значення. Це найвищий ступінь збереження. Будь-які ремонтні роботи мають бути узгоджені не лише на місцевому рівні, а й через Міністерство культури України. Також є певна зона, в межах якої можна проводити будівництво. Тут її немає взагалі — вимощення зняли просто вздовж цегляного фундаменту пам’ятки. Керівництву музею про ремонт не повідомили.

Юлія Пісчанська — директорка Дніпропетровського національного історичного музею ім. Яворницького: “Це для мене така раптова несподіванка, і я можу сказати, що так — це прекрасно, що біля нас ремонтують асфальтове покриття, але, мабуть, треба було все ж таки повідомити для того, щоб узгодити ці всі дії і не викликати потім експертів авральним методом, так, а зробити це до того і в нормальному режимі це виконати”.
Експерти, які приїхали оцінити негативний вплив робіт, кажуть: будівля і без того близька до аварійного стану. А пошкодження фундаменту запустило нову руйнацію.

Юрій Логуш — експерт з оцінки технічного стану будівель і споруд: “Поки що ми не знаємо наскільки це критично. Зараз зайдемо всередину, подивимось. Якщо ці тріщини наскрізні і ширину їх розкриття, подивимося куди вони далі ідуть і будемо тоді приймати рішення”.
У прес-службі міської ради нам повідомили, що робітники лише змінюють асфальтне покриття. А щодо пошкодження сходів на ґанок, перейматися не варто, адже вони, мовляв, не є історичною спадщиною, бо начебто побудовані в кінці 80-х років і їх потім відновлять. Так, ґанок і справді був побудований пізніше, але не у 80-ті, а на початку 60-х. Проте і це не дає права проводити реконструкцію таким чином.

Яна Тимошенко — завідувачка Меморіальним будинком-музеєм академіка Яворницького: “В документах пам’ятки історії національного значення весь будинок, разом із цим ґанком, який зараз занесений до паспорту. Тобто – це вже не має значення коли він був побудований — пізніше чи раніше — в плані-то весь будинок значиться”.
Співробітники музею чекатимуть висновків експерта і будуть писати листи до міської ради з вимогою відновити пошкоджені фундамент і ґанок садиби.




Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Гость  (20.05.20 19:24): Очередной распил бабла, который прикрывают заботой о горожанах.
Если после местных выборов останутся те же люди, будут пилить без придумывания поводов.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
местный  (20.05.20 15:14): И это только начало... Відповісти | З цитатою
Кризис  (20.05.20 14:45): Сейчас модно быть рукожопым, от мера до дворника ... Відповісти | З цитатою
Синяя птица  (20.05.20 13:48): Уверена, Яворницкий не желал бы тормозить развитие инфраструктуры города.. дайте ему взятку на крайняк.. Відповісти | З цитатою
мда...  (20.05.20 13:44): И тут сенсацию нашли. Что там случилось? под зданием был свален строительный мусор, включая остатки кирпича. Поверх - бетонная отмостка (хорошо видна первом же фото), поверх которой потом уложили асфальт.
Сейчас при ремонте сняли асфальт, сняли отмостку и обнаружили ни что иное, как строительный мусор
А журналисты вообще всё поставил с ног на голову. Вам же прямо сказано, что трещины из-за неравномерного намокания грунта, а не из-за ремонта. А ремонт как раз и делают, чтобы починить отмостку и тротуар, чтобы не подмокало здание
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Я не поняла..  (20.05.20 13:43): Какая зарплата у товароведа усадьбы? Сколько стоит экскурсионный билет? Какова посещаемость? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Пешеходная улица  (20.05.20 13:42): Скажите, а правда что спуск Яворницкого, (спуск от Собора к Парку Шевченка) будет пешеходный ??? Где ездить??? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Я не поняла..  (20.05.20 13:34): Кому нужна эта историческая будка с красного кирпича? Відповісти | З цитатою
Коса та Я  (20.05.20 13:33): Дёшево и сердито.. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
дитячих та спортивних майданчиків відремонтують у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті