Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
02:48

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Ще одна перемога Дніпровської пошукової групи

|«« «« »» »»|

Перемога. Назва села і вдале закінчення чергового етапу польових робіт Дніпровської пошукової групи. Два тижні тому було проведено плановий виїзд з метою пошуку зниклого поховання воїнів часів Другої Світової війни. Ми обіцяли - ми повернулись.

Про братську могилу воїнів в селі з гучною назвою Перемога залишились лише спогади місцевих мешканців. Воїнське поховання не було на державному обліку і утримувалось тільки зусиллями і коштом простих людей. Тих, кому була небайдужа пам'ять про загиблих на війні і тих, хто сам пройшов пекло.

Згідно розповідей місцевих мешканців: на одній з приватних садиб, на городі, було поховано 3 солдати, загиблих в оборонних боях восени 1941р. Після війни на братській могилі було встановлено пам'ятник. За місцем поховання доглядали господарі подвір'я. Хазяїн сам був ветераном війни. На святкові або пам'ятні дні до могили приїздили гості. Кажуть, що із Верхньо-Дніпровська та Кривого Рога. Хто були ці люди і ким доводились загиблим? Рідні? Близькі? Побратими? Достеменно невідомо. Час невблаганний. Не стало господарів садиби. Згодом і пам'ятника на могилі не стало. Зрівнявся із землею насип над похованням. Пропало дерево, яке росло над могилою. Воно було останнім орієнтиром.

Саме це дерево і допомогло врешті віднайти місце поховання. З початку польових досліджень було знайдено ряд свідчень про бойові дії в цьому місці. Попередні висновки були зроблені про оборонні бої серпня-вересня 1941р. Додатково почали з'являтись свідчення місцевих жителів про історію братської могили і судьбу полеглих воїнів. Як водиться, далеко не всі вони були вірними. Було багато протиріч. Більшість із них було розвіяно конкретними результатами дослідження виритих в землі шурфів і знайденими військовими артефактами. Всі погоджувались, що маємо справу з оборонним рубежем осені 1941р. Але могили не було…

Наприкінці першого етапу польових робіт з'явились нові фактичні данні - стара фотографія. На світлині зображені господарі садиби біля цегляного надгробка з пірамідою, під деревом, на городі і будинками на дальньому плані. Неочікувана поява цього фото давала прив'язку до місцевості.

Архівна фотографія дозволяла в декілька разів зменшити обсяг земляних робіт, адже екскаваторів в нашому розпорядженні не було і не передбачалось. Все вирішили її величність лопата і пошуковий досвід. При закладці шурфу було віднайдено декілька коренів плакучої верби, зображеної на старому фото. Зорієнтувавшись, невдовзі поруч були виявлені контури поховання.

Проведеною ексгумацією встановлено братське поховання 4 загиблих військових РСЧА. Період поховання відноситься до бойових дій за визволення села в вересні-жовтні 1943р. Про це беззаперечно свідчать супутні знахідки.

Разом з одним із воїнів було піднято особовий документ «Червоноармійську книжку» і медаль «За оборону Сталінграду». Книжки були введені в дію приказом від 7 жовтня 1941р., тобто вже після окупації теріторії. Перші нагородження такою медаллю (безномерною) відбулись 1 червня 1943р. Маємо велику надію, що ім'я піднятого солдата буде встановлено по книжці.

Знайдені документ (або документи) і нагорода були законсервовані на місці ексгумації і передані для подальшого експертного дослідження.

4 піднятих воїна, які загинули восени 1943р. при визволенні с. Перемога, Підгороднянської міської ради, будуть належним чином перепоховані на воїнському меморіалі в м. Підгороднє, разом із іншими воїнами, знайденими Дніпровською пошуковою групою в липні – жовтні 2017р. На теперішній час їх загальна кількість складає 18 чоловік. Пошук триває.

# poshukdnipro

Gorod.dp.ua на Facebook.


Александр  (14.10.17 15:03): Спасибо за память. Ответить | С цитатой
Зю  (13.10.17 17:55): Низкий поклон вам за вашу работу!.. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте