Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
10:38

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У ДНУ відбувся прем’єрний показ фільму «Найближчі до Бога» присвячений загиблому випускнику Олексію Тищику

У ДНУ відбувся прем’єрний показ фільму «Найближчі до Бога» присвячений загиблому випускнику Олексію Тищику

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбувся прем’єрний показ фільму «Найближчі до Бога» режисера В’ячеслава Бігуна, присвячений пам’яті випускника юридичного факультету Олексія Тищика. На прем’єрі побували батько, дружина і родичі загиблого.

Хвилиною мовчання присутні гості, студенти і викладачі факультету вшанували пам'ять Олексія – випускника 2008 року.

Як відзначила декан юридичного факультету, професор Ольга Соколенко, викладачі добре пам’ятають сумлінного і доброзичливого студента, який на початку 2014 року добровольцем пішов на фронт захищати рідну країну. А вже 28 вересня 2014 року 30-річний лейтенант, командир взводу 79-ї окремої аеромобільної бригади Олексій Тищик загинув від прямого влучення в БТР під час заняття бойових позицій із оборони Донецького аеропорту, за кілька днів до демобілізації. Наш випускник Указом Президента України № 144/2015 від 14 березня 2015 року («За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України») був посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту». У травні 2016 року за розпорядженням голови Дніпропетровської ОДА на честь Олексія Тищика також було перейменовано одну з вулиць у Чечелівському районі Дніпра.

«Ми всі пам’ятаємо Олексія як великого патріота, – пригадує викладач кафедри цивільного, трудового та господарського права ДНУ Марія Резнікова. – Курс Олексія був одним із перших, з яким мені довелося працювати. Це був «трагічний» курс, якщо можна так сказати, бо так само пішов на війну і, на жаль, улітку 2014 року загинув й однокурсник Олексія – Денис Гаврюшин. Тому сьогоднішня подія надзвичайно важлива для університету. Я вважаю, що таких людей, як Олексій та Денис, треба частіше згадувати. Сучасні студенти, які зараз можуть мирно сидіти за партами (і які, до речі, не набагато молодші від своїх загиблих колег) повинні знати, хто їм дав таку можливість. Коли над нашою країною виникла загроза, вони, не вагаючись, вирішили піти добровольцями. Як раз саме такі молоді люди, небайдужі до долі своєї країни, з чіткою громадянською позицією, зараз могли б змінювати нашу країну на краще...», – розмірковує Марія Олександрівна.

У Олексія Тищика залишилися дружина Юлія та маленька донька Анастасія, батько і молодша сестра. Мати Олексія, Ірина, не витримавши горя, через кілька днів також пішла з життя.

«Про цю історію я дізнався з випусків новин, і вона мене дуже зворушила, – розповідає автор фільму «Найближчі до Бога» В’ячеслав Бігун. – Через деякий час я звернувся до батька Олексія, Олександра Івановича Тищика, і з його дозволу розпочав зйомку документальної стрічки. Для мене було особливо важливо, щоб історія Олексія і його родини з плином часу не була забута. Адже вона є не лише трагедією однієї сім’ї, вона уособлює всю Україну, яка, по суті, була трагічно розіп’ята на геополітичному хресті», – говорить пан В’ячеслав.

В'ячеслав Бігун – філософ права, науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, був юристом Секретаріату Європейського суду з прав людини, кандидат юридичних наук, магістр права (США); магістр кіномистецтв (дипломований режисер Балтійської школи кінематографії та ЗМІ). За три роки своєї режисерської діяльності він створив більше 10 художніх та документальних фільмів, які 16 разів були відзначені на українських і зарубіжних кінофестивалях. Зокрема, документальна стрічка 2016 року «Найближчі до Бога», маючи 10 показів, вже здобула дві нагороди.

Фільм був високо оцінений критиками та глядачами Рівненського міжнародного кінофестивалю та найбільшого за масштабами показів в Україні кінофестивалю «Відкрита ніч».

«Це повністю фестивальна картина, у відкритому доступі її ще немає. Сьогоднішня презентація для мене дуже важлива, оскільки вважаю: поки український кіноглядач не побачив картину, вона – не завершена. Я не хотів демонструвати її деінде, поки не покажу її саме тут, у Дніпрі, де ми разом із родиною Олексія її і фільмували», – пояснює режисер. Власне, стрічка «Найближчі до Бога» змальовує сімейне жертвоприношення новій європейській війні, в якій опинилася Україна.

Після перегляду цієї зворушливої картини зі словом до присутніх виступив проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ Валентин Іваненко. Він із сумом зазначив, що за весь час неоголошеної війни на сході України у скорботному списку Дніпропетровського національного університету, на жаль, є дев’ятеро загиблих співробітників та випускників.

«Альма-матер не забуває своїх Героїв. Знаком нашої поваги їхнього безсмертного подвигу стане і сьогоднішній фільм. Ця картина, безперечно, є цінним джерелом інформації, яка допоможе нам зберегти у пам’яті наших Героїв. Полеглі назавжди залишаться у наших серцях, вони продовжуватимуться в наших спогадах і думках. Тому доки житимемо ми – житимуть і вони», – наголосив Валентин Васильович.





Тема: АТО - ООС
Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте