Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 20 апреля 2024
02:31

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Унікальний флешмоб: до Дня української мови команда ДніпроОДА читає улюблені вірші

Унікальний флешмоб: до Дня української мови команда ДніпроОДА читає улюблені вірші

9 листопада українці святкують День української мови та писемності. Команда Валентина Резніченка вирішила відзначити це свято, пригадавши улюблені верші та пісні рідною мовою. ТОП найяскравіших виступів – на сайті ДніпроОДА.

«Націю визнають у світі тільки тоді, коли ця нація любить та плекає свою культури, традиції, мову», - перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман.
Вірш Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий»

Рідна мова для першого заступника голови ДніпроОДА Олега Кужмана – українська. На книжковій полиці поруч з робочим столом у нього завжди стоїть «Кобзар» Тараса Шевченка. Він любить українські пісні та переконаний – у них душа народу. «Українська – це не просто державна мова, це наша культура. І кожен українець має знати свою мову», - наголосив Олег Кужман.

«Патріотизм не залежить від мови, якою ми говоримо. Патріотизм – це справи задля розвитку країни», - радник голови ДніпроОДА Юрій Голик.
Пісня гурту «Друга ріка» «Я чую»

Радник голови Дніпропетровської ОДА Юрій Голик народився та більше 30 років прожив у російськомовному регіоні. Його бабуся викладала російську та вчила онука зарубіжній літературі. Однак проблем з українською радник очільника регіону не має. Любить українські пісні, читає українські книги. Одна з найулюбленіших його пісень – «Я чую», яку гурт «Друга ріка» виконував на презентації диску «Пісні, народжені в АТО» в Києві.

«Переконана, наші діти житимуть у країні, де всі говорять українською», - радник голови ДніпроОДА Ольга Горб.
Вірш Ліни Костенко «Буває часом сліпну від краси»

Радник голови Дніпропетровської ОДА Ольга Горб з дитинства чула рідну мову від бабусі. І, не зважаючи на те, що її батьки розмовляють російською, Ольга практикувала знання рідної мови серед односельчан бабусі. У школі українську не вивчала, однак сьогодні часто розмовляє державною. Радник голови ОДА переконана, що кожен мешканець України має володіти державною мовою.

«Українці мають знати українську, бо це мова наших пращурів. Її потрібно вивчати та берегти», - заступник голови Дніпропетровської ОДА Володимир Юрченко.
Пісня «Рідна мати моя», слова Андрія Малишка, музика Платона Майбороди

Українську Володимир Юрченко почав вивчати лише в студентські роки. І незважаючи на те, що в дитинстві він українську мову не вивчав, сьогодні вільно розмовляє рідною мовою. Так заповідав його батько. У 1991 році, коли Україна здобула незалежність, батько Володимира Юрченка присвятив синові вірш.

Сину

Ой пристало серце моє, мов кінь, що втомився,
Потім знов затріпотіло, мов осики листя.
І тобі, дитя, відомо, чому болить –
Буття стиха наближає ту останню мить,
Коли стане воно раптом серед біль і чвар,
І закінчиться мій всесвіт і згорить ліхтар.
Розкажи своїй малечі все про мене, сину,
Як одурений брехнею скривдив Україну,
Не дослухався до горя, що її сповило,
І не чув рідної мови, рідного співу,
Не навчив тебе, синочку, вільно говорити,
Україну, бідну неньку, більш за все любити,
Тому серце і тріпоче, тому болить.
Ти прости мене, а може, і Бог мене простить.

У ньому він вибачається перед сином, що не навчив його рідній мові.

Коли у Володимира Юрченка 4 роки тому народився син, вирішив співати йому колискові українською. Вивчив пісні «Рідна мати моя» та «Ніч яка місячна». Остання – одна з його найулюбленіших композицій. «Вона асоціюється у мене з фільмом «В бой идут одни старики». Цю кінострічку обожнював з дитинства. Цей фільм про звичайних хлопців на війні, і зважаючи на сьогоднішні події в країні, ця тема на часі», - наголосив Володимир Юрченко.

«Знати українську мову мають всі українці», - директор департаменту освіти та науки Дніпропетровської ОДА Олексій Полторацький.
Вірш Ліни Костенко «Крила»

Олексій Полторацький як більшість східних українців, народився в російськомовній родині. Українську мову почув лише, коли в державі почалися українізаційні процеси. «Я відчув на собі ті події, коли руйнувалося старе суспільство, і з'являлася нова українська свідомість. Мабуть був природній поштовх до того, щоб ми повернулися до рідної мови, - наголошує Олексій Полторацький. – Хоча я не вивчав українську у школі, але для себе вирішив, що маю її знати. Така потреба з'являється в нашому суспільстві поступово, однак крок за кроком змінює його».

«Раджу всім слухати українські пісні, бо всю красу рідної мови можна відчути лише тут», - координатор Центру допомоги бійцям АТО та їхнім рідним при ДніпроОДА Наталія Шуліка. Українська народна пісні «Ніч яка місячна»

Після того, як Україна здобула незалежність, Наталія Шуліка побувала на Західній Україні. Там вона закохалася в українську мову та культуру. Вважає, українську – найспівучішою та найкрасивішою мовою. Наталія часто разом із сином їздить на Західну Україну. Там переймає красу та велич рідної мови. Переконана, кожна людина, що живе в Україні, має володіти державною мовою.

Зачитується Наталія Шуліка й українською літературою. Особливо її вразила книга Юрія Андруховича «12 обручів». «Прочитавши цю книгу, не можливо не закохатися в Україну. Раджу її прочитати всім», - додає Наталія.

«Українська мова об'єднує всю Україну. І ми можемо називати себе українцями лише тоді, коли розмовляємо рідною мовою», - директор департаменту екології та природних ресурсів ДніпроОДА Руслан Стрілець. Вірш Тараса Шевченка «Заповіт»

Вивчає українську мову Руслан Стрілець з першого класу. Він згадує, що саме зі школи йому привили любов до рідної мови, познайомили з класикою української літератури.

У повсякденні Руслан Стрілець розмовляє різними мовами: українською, російською, англійською. Однак розуміє, що українська – рідна. «Вона живе в моєму серці. І я докладу максимум зусиль, щоб українська була у серці й моїх дітей», - наголосив Руслан Стрілець.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Олеся  (09.11.16 21:03): Це чудово. Дякую. Ответить | С цитатой
Ну и ну  (09.11.16 13:46): В видеосюжете пани Ольга читает по монитору. Вывод: данное мероприятие - очередная волна фальши и пафоса. Неужели так трудно выучить стих. От увиденного хочется блевать... Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте