Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 18 апреля 2024
12:40

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Живи органічно!

Живи органічно!

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара в рамках всесвітнього тижня екологічного споживача пройшов науково-методичний семінар «Органічна переробка продуктів» за участю студентів хімічного факультету та фахівців Східно-европейської академії наук.

«Тиждень екологічного споживача-2016» є частиною всесвітньої кампанії «Global Green Action Week», ініційованої Шведським товариством охорони природи, яка у перший тиждень жовтня одночасно проводиться в 25 країнах Європи, Африки, Азії та Латинської Америки. Цього року до тижневих інформаційно-просвітницьких кампаній, метою яких є популяризація екологічно відповідального споживання, вирішила долучитися і кафедра харчових технологій хімічного факультету ДНУ.

Науково-методичний семінар «Органічна переробка продуктів», організований фахівцями кафедри, загалом став одним із двох заходів в Україні, присвячених питанням органічного харчування, що були обрані в рамках всесвітньої інформаційної кампанії. «Для нас це велика честь, – наголосив доцент кафедри харчових технологій ДНУ, член Східно-європейської академії наук Олексій Северин. – Ми раді, що згуртована праця наших викладачів і студентів була високо оцінена шведськими колегами. По суті, це наш перший і, сподіваюся, не останній крок із встановлення плідної співпраці з зарубіжними колегами у сфері екологічного харчування. Віримо, що наше співробітництво сприятиме популяризації та зростанню рівня здорового харчування в Україні. Тим паче, що виробництво екологічних продуктів сьогодні є саме тією нішею, в якій українські кулінари й виробники мають всі шанси посісти чинне місце у світовій спільноті фахівців», – зазначив на відкритті Олексій Анатолійович. Наприклад, лише ресурси Дніпровського регіону вже зараз дозволяють вийти на світовий рівень в таких напрямах переробки харчової сировини, як м'ясо-молочна та зернопереробна продукція, лікеро-горільчані вироби та навіть виноградарство.

Залучення наукової спільноти до проблем харчування та виробництва органічних продуктів справді дозволить прискорити перехід на безпечний для природи та здоров’я спосіб переробки ресурсів і підвищити культуру харчування серед різних верств населення України, переконані спеціалісти хімічного факультету ДНУ. Крім того, без наукових знань промислові підприємства часто не здатні зробити продуктивні стартапи, саме тому до розробки інноваційних органічних технологій сьогодні долучається все більше наукової молоді. Не є винятком й студенти кафедри харчових технологій ДНУ ім. О.Гончара, які прагнуть зробити і свій талановитий внесок до розвитку органічної науки в нашій країні.

Так, у представлених на семінарі наукових розвідках увага студентів зосереджувалася навколо таких актуальних питань, як: наукові аспекти технології органічних продуктів функціонального призначення, міжнародні стандарти виробництва органічних продуктів та особливості їх впровадження на підприємствах харчової індустрії Дніпровського регіону, загальний огляд ринку органічних продуктів в Україні, а також органічна кухня як новий тренд в кулінарії.

Зокрема, студенти працювали над такими темами: «Перспективи використання шротів кедрового чи грецького горіхів для підвищення харчової та біологічної цінності борошняних кондитерських виробів», «Розробка технології кетчупу, збагаченого селеном», «Використання топінамбуру у складі борошняних виробів зі зниженою калорійністю», «Обґрунтування доцільності використання морських водоростей «Вакаме» в технологіях емульсійних соусів» та іншими. Молоді дослідники ДНУ представили порівняльний аналіз органічних характеристик класичних та інноваційних продуктів, а також детально розповіли про технології створення продуктів оздоровчого харчування, що можуть бути адаптовані до умов промислового виробництва. «У наших дослідженнях ми приділили увагу перспективній органічній сировині, яка сьогодні може використовуватися для збагачення продуктів та покращення їх оздоровчих властивостей. Вважаємо, що розроблені нами рецептури можуть значно розширити сучасний українських ринок продуктів лікувально-оздоровчого спрямування. Усі вони вже зараз можуть бути апробовані в ресторанних господарствах, профілактично-лікувальних закладах та навіть застосовані в промисловому харчовому виробництві. Позаяк нашою метою є популяризація органічного харчування серед українських родин, адже, як відомо, здорове харчування – це важливий чинник здоров’я нації», – говорять студенти ДНУ.

Зазначимо, що кафедра харчових технологій ДНУ ім. О.Гончара сьогодні є одним із центрів України з наукових досліджень у напрямі «Харчова промисловість і вироблення продуктів лікувально-оздоровчого призначення». Починаючи з 2005 року й донині там під керівництвом завідувача кафедри – родоначальниці напряму в Дніпровському регіоні – Тетяни Колісниченко досліджуються технологічні особливості органічного харчування. Значна увага спеціалістів кафедри приділяється запобіганню негативних явищ в процесі виробництва органічної продукції, а саме питанням дотримання норм не лише під час її вирощування, але й в подальшій виробничій переробці. Зараз на кафедрі активно розвивається новий напрям з розробки технологій низькокалорійної продукції для людей із зайвою вагою та діабетиків, вивчаються перспективи використання дієтичної добавки «Неоселен» у складі харчових продуктів та питання вторинної переробки горіхової сировини в олійно-жировому виробництві.

Крім того, на кафедрі активно працює студентське наукове товариство, учасники якого стають переможцями конкурсів науково-дослідних робіт та кулінарної майстерності. Сьогодні юні харчовики беруть активну участь в розробці патенту на винахід із теми «Технологія розробки продуктів функціонального й лікувально-профілактичного призначення на основі капсульованих пробіотичних мікроорганізмів та органічних волокон», практикуються та долучаються до спільних розробок на промислових потужностях регіону.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Зю  (10.10.16 15:25): Хорошая кафедра, нужная! Особенно в нынешнее время, голодное и холодное. Внедрить разработки еще 3-го Рейха по одуванчикам - их оказывается можно есть и по вкусу говорят неплохо. Макуха - прессованная размолотая шелуха от подсолнечниковых семечек - ценный диетический продукт. А жареная саранча - вкуснее креветок! С голоду не пропадем! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (10)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  У Дніпрі зник екскурсійний ретро-трамвай – у чому причина? (7)

•  У Дніпрі відзначають День космонавтики (7)

•  У Дніпрі різко впала ціна на ранню полуницю (7)

•  У Дніпрі демонтували герб міста (6)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте