Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
14:33

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У пошуку найздібніших математиків

У пошуку найздібніших математиків

Днями в Дніпропетровському національному університеті відбувся Дев’ятий відкритий обласний математичний турнір «Еврика», який ДНУ проводить разом із Дніпропетровським обласним ліцеєм-інтернатом фізико-математичного профілю. До участі в конкурсі були запрошені учні 5, 6, 7 класів.

Кількість учасників математичного турніру не меншає – це можна було сказати із впевненістю, лише зазирнувши в конференц-залу факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем, де традиційно стартують змагання. У заочному турнірі цьогоріч взяло участь 850 школярів, на очний етап турніру прибуло близько 200 дітей. Неабияку цікавість викликає незвичайний формат конкурсу – оригінальні завдання, які не схожі на ті, що пропонуються учням на олімпіадах. Оцінювання завдань проводиться у формі діалогу з членами журі. Мета «Еврики» – не просто виявити найздібніших юних математиків, а дати обдарованим i талановитим школярам можливість якомога ширше i повніше виразити себе.

«Сьогоднішня «Еврика» дещо змінилася, – розповів член журі, кандидат математичних наук, доцент кафедри статистики ДНУ Вадим Кірман. – Окрім конкурсів-номінацій «Ігротека», «Малюнок», математичної каруселі «Логіка. Пошук. Інтуїція» ми проведемо конкурси-номінації «Технології», «Наука про землю». Вони існують давно, ми просто їх відновили. Номінація «Технології» дає дітлахам можливість, застосувавши знання математики, створити щось своїми руками. «Наука про землю» – математичні задачі, пов’язані з географією України. Справжнє нововведення цього року – семінар «Стратегії розвитку математичної обдарованості», який ми проведемо для батьків і вчителів».

«Найголовніше у конкурсі «Еврика» – живе спілкування дітей, надана їм можливість пояснити те чи інше математичне рішення, проявити себе, – сказав голова журі, директор Обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю Олег Поляков. – Мені кожного року приємно дивитися на те, як колишні учасники, переможці перших турнірів «Еврики», а нині члени журі – студенти нашого університету, передають свій досвід школярам, які сьогодні змагаються за перемогу. Багато років тому хтось влучно назвав наш конкурс «Їжачком», і це ім’я прижилося – адже їжак – спритна тварина, яка має зброю – голки, такими є і наші маленькі учасники конкурсу – вони спритні і озброєні знаннями».

До складу журі «Еврики» цього разу увійшли: декан механіко-математичного факультету ДНУ, професор Олександр Хамініч, директор Центру довузівської підготовки ДНУ, старший викладач кафедри математичного моделювання Володимир Катан, директор Центру моніторингу освіти ДНУ Тетяна Балашова, голова журі директор Обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю Олег Поляков, заступник декана з організаційно-виховної роботи факультету прикладної математики Світлана Сірик, кандидат математичних наук, доцент кафедри статистики ДНУ Вадим Кірман, заступник декана з організаційно-виховної роботи факультету психології Зоя Бондаренко.

Учасники конкурсу, на яких чекав довгий і цікавий день, з посмішкою розповідали про своє захоплення наукою і раділи з нагоди перевірити свої знання.

«Думаю, що участь у конкурсі дасть мені безцінний досвід, – сказав учень 7-го класу школи №1 міста Підгороднього Максим Пецаляк. – Я мрію стати програмістом. Люблю працювати за комп’ютером, створювати ігри. Мені здається, що точні науки – це майбутнє, вони допомагають нам робити нові відкриття».

«Погодився взяти участь у конкурсі, бо хочу перевірити свої знання, – сказав учень 7-го класу Видвіженівської школи села Миролюбівка Микола Совенко. – Думаю, з мене вийде чудовий програміст, бо я вже зараз пробую створювати комп’ютерні ігри».

Учениці 5-го класу Дніпропетровської школи №96 Віталіна Матвійчук та Світлана Небрат мріють стати перекладачами та вчителями молодших класів, але не уявляють свого життя без математики. «Ми любимо вчитися, прагнемо постійно здобувати нові знання», – сказали дівчата.

«Дуже цікаво дізнатися, що таке «Еврика», – посміхаються шестикласниці Валерія Борищак та Ірина Ворона. Валерія приїхала на конкурс з селища Черкаського Новомосковського району, Ірина – з Єлізарового Солонянського району. «Хочемо випробувати свої знання, адже ми ще не брали участі у конкурсах такого рівня», – діляться дівчата. Лера мріє стати лікарем і закохана у геометрію, а Іра ще не визначилася із майбутньою професією, її хобі – розв’язувати складні задачі.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (11)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (6)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (5)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте