Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 20 апреля 2024
05:18

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Музичний День Європи в ДНУ

|«« «« »» »»|

У рамках Дня Європи в Науковій бібліотеці Гончара Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбувся концерт європейської класичної вокальної музики.

У дні, коли Україна, за традицією, відзначає День Європи, яскраво демонструючи свій європейський вибір та устремління до європейських цінностей, проводяться численні заходи наукового, культурно-просвітницького та спортивного спрямування, до яких долучився і наш університет. Так, на запрошення групи аналізу у сфері гуманітарної освіти і виховання молоді ДНУ до університету завітали лауреат міжнародних конкурсів Олег Журавель (тенор) і заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки композиторів України, викладач Дніпропетровської консерваторії ім. М. Глінки Володимир Скуратівський (фортепіано). На одну годину просторий зал наукової бібліотеки ДНУ перетворився для музикантів на сцену, з якої вони подарували студентам шедеври західноєвропейської оперної класики.

«Зрозуміло, що втілюючи свій цивілізаційний вибір, Україна прагне якомога швидше і повніше інтегруватися в європейський простір, у тому числі, в сфері освіти, науки, культури та комунікацій. Тож сьогодні ми запропонували нашим студентам зануритися в атмосферу прекрасного, познайомивши їх з європейською класичною музикою. Переконані, що цей концерт подарує їм унікальну можливість доторкнутися душею до кращих зразків європейської музичної культури, відчути її чаруючий подих та благотворний вплив на внутрішній світ і настрій», – наголосив проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ Валентин Іваненко.

«Глибоко символічно, що цього року День Європи в Україні співпав із Днем вишиванки, – звернувся до публіки композитор Володимир Скуратівський. – На мій погляд, День Європи маємо сприймати, насамперед, як день європейської культури. І сьогодні ми з вами, дорогі слухачі, будемо спілкуватися, напевно, єдиною всесвітньо зрозумілою мовою – мовою музики. На щастя, музика існує задля того, аби згуртовувати світ, а не роз’єднувати його. Адже вона не визнає кордонів і здатна об’єднувати народи незалежно від різних державних устроїв, віросповідань та світосприйняття», – підкреслив маестро.

Зокрема, у концертній програмі музиканти представили студентам неповторну європейську оперну музику кінця ХІХ – початку ХХ століття. «Сьогодні пролунають шедеври вокальної класики, і перш за все, італійської, адже саме Італія з її мелодійною мовою і напрочуд м’яким кліматом вважається батьківщиною опери та великих співців. Так само й Україну, з огляду на співучість нашої мови і багато в чому подібний до італійського клімат, також можна вважати батьківщиною прекрасних голосів і найкращих співаків», – зазначив пан Володимир.

У цьому слухачі самостійно переконалися, почувши сильний та енергійний голос молодого дніпропетровського співака Олега Журавля. У його виконанні під віртуозний акомпанемент маестро В.Скуратівського пролунали відомі композиції Джузеппе Верді (арія Макдуфа із опери «Макбет»), Джакомо Пуччіні (аріозо Джонсона з опери «Дівчина з Заходу»), Руджеро Леонкавалло («Маттіната (Ранкова пісня)», Родольфо Фальво («Скажіть, дівчата»), Станіслао Гаскальдоні («Заборонена пісня»), Пабло Соросабаля (романс Леандро з опери «Таверна в порту»), Жоржа Бізе (аріозо «Хозе з квіткою» з опери «Кармен»). Кожна з них також супроводжувалася розповіддю про історію свого написання.

Чарівний вокал у купі з проникливим музичним супроводом не залишили байдужими юних шанувальників музики. Натхненні чудовим виконанням вони нагородили своїх талановитих гостей вдячними, щедрими оплесками.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте