Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
22:56

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Ботанічний сад ДНУ отримав міжнародне визнання

|«« «« »» »»|

Ботанічний сад Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара став членом Міжнародної Ради Ботанічних садів з охорони рослин.

Для фахівців Ботанічного саду ДНУ членство в такій міжнародній організації – найвище визнання. На сьогодні Botanic Gardens Conservation International (BGCI) об’єднує понад 500 ботанічних садів всього світу. З усіх ботанічних закладів України лише п’ять мають членство – три академічних і два університетських, в тому числі, і Ботанічний сад Дніпропетровського національного університету. Відомості про нього інтегровані в пошукову систему BGCI – Garden Search (www.bgci.org). Готуються дані по колекційних фондах Саду для включення в міжнародну електронну базу даних Plant Search.

«У Ботанічному саду ДНУ ім. О. Гончара з моменту його заснування в 1930 році велика увага приділялася питанням інтродукції, охороні біологічного різноманіття, збереженню рослинного генофонду у вигляді живих колекцій (ex situ), – розповіла завідувач лабораторії природної флори Ботанічного саду ДНУ Надія Мартинова.
– Сьогодні ботанічні сади всього світу беруть на себе місію зі збереження рослин, і наш Ботанічний сад вносить свою частку в цю благородну справу. Співпраця Ботанічного саду ДНУ з BGCI розпочалася ще в 1995 році, коли директор Саду Володимир Федорович Опанасенко проходив стажування з освітньої програми в Королівському ботанічному саду К’ю. У цей період було підписано асоційоване членство в Міжнародній Раді. А нещодавно наш Сад отримав постійне членство, на підтвердження чого був виданий відповідний сертифікат».

У 2002 році BGCI була ініційована і запущена в дію Глобальна стратегія з охорони рослин (GSPC). Її реалізація розрахована до 2020 року і включає в себе 16 завдань. «Найпріоритетніші з них для нашого Саду – завдання 8 (збереження не менше 75% відомих рідкісних видів рослин в ботанічних колекціях) і 9 (збереження 70% генетичного різноманіття сільськогосподарських культур, їх диких предків та інших соціально-економічно цінних видів), – наголосив директор Ботанічного саду ДНУ Володимир Опанасенко.
– У нашому Саду зберігаються великі колекції хвойних рослин, жимолостей, бузку, спірей, лікарських рослин, енергетичних і харчових культур, а також рідкісних і зникаючих видів. Ботанічний сад ДНУ бере активну участь у розробках різних проектів BGCI в режимі online або безпосередньо. Так, в 2013 році завідувач лабораторії природної флори Надія Мартинова брала участь в роботі Міжнародної Ради у рамках Міжнародної конференції (м.Тверь) з питань Глобальної Стратегії (GSPC), екологічної освіти і маркетингу ботанічних садів».

Сьогодні Ботанічний сад ДНУ шукає можливості реалізації проектів з виконання інших завдань Глобальної Стратегії: завдання 12-16 (використання лише відновлюваних ресурсів при виробництві продуктів із природної сировини; збереження і культивування місцевих знань, традиційних і новаторських методів з раціонального виробництва продуктів харчування і охорони здоров’я; включення в освітні програми знань про різноманіття рослин, необхідних для розуміння їх важливості в житті на землі; посилення партнерських зв’язків на регіональному, національному і міжнародному рівнях для досягнення цілей Глобальної стратегії.

Довідка:
BGCI була заснована в 1990 році за підтримки Його Королівської Високості Принца Уельського. Значну допомогу у становленні BGCI також надали Королівський ботанічний сад К’ю та Королівський ботанічний сад Единбурга, які і до сьогодні є його постійними членами. Крім основної штаб-квартири у Великобританії, BGCI має національні відділення в США і Росії та регіональні офіси в Китаї, Колумбії, Індонезії, Нідерландах та Іспанії.
Головне завдання Міжнародної Ради Ботанічних садів з охорони рослин – надання ботанічним садам в усіх частинах світу можливості обміну інформацією про їх діяльність, проекти і досягнення в галузі охорони рослин і освіти.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара

Gorod.dp.ua на Facebook.


День 7 ноября  (07.11.15 10:55): День седьмого ноября -
Красный день календаря.
Погляди в свое окно:
Все на улице красно.

Вьются флаги у ворот,
Пламенем пылая.
Видишь, музыка идет
Там, где шли трамваи.

Весь народ - и млад и стар -
Празднует свободу.
И летит мой красный шар
Прямо к небосводу!
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Биолог  (06.11.15 23:22): Этот ботсад уже на ладан дышит, так что ему толку от этого вызнання? Разве что, может будет небольшим утешением перед тем, как он прикажет долго жить. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (6)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворов мноковартирных домов запланировали отремонтировать в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте