Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 18 апреля 2024
08:22

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Маркевич: «Троє висококласних футболістів — і ми боротимемося з Динамо та Шахтарем на рівні»

Маркевич: «Троє висококласних футболістів — і ми боротимемося з Динамо та Шахтарем на рівні»
Мирон Маркевич, фото Б. Зайца, Football.ua
Ексклюзивне інтерв’ю головного тренера Дніпра Мирона Маркевича про сезон, що минув, та плани на майбутнє, представляє портал football.uа.

Розмова з Мироном Маркевичем розпочалася із запитання про те, чи справді він може залишити Дніпро через непорозуміння з власником клубу Ігорем Коломойським. Своєю відповіддю тренер відразу закрив цю тему для подальшого обговорення: "Якщо залишу Дніпро, то я відразу скажу про це публічно, а поки це – лише нікому непотрібні здогадки. Давайте говорити винятково про футбол, решта мене не цікавить". Відтак, більше до цієї теми ми не поверталися, хоча впродовж розмови було чимало випадків, коли була велика спокуса поставити запитання про співпрацю з президентом Дніпра.

"Трансферної роботи практично й не було, нащо себе дурити"

- На ваш погляд, висококласних футболістів яких позиційта якої кількості не вистачило вам для того, аби в кінці сезону не розділяти пріоритети на чемпіонат та Лігу Європи?

- Звісно, таких футболістів нам не вистачало. Тут не треба бути великим спеціалістом. У нас була обойма – 10-12 провідних гравців, якими ми практично весь час, як-то кажуть, маніпулювали. Чемпіонат, Кубок, Ліга Європи – нереально було скрізь виступати на однаковому рівні. Ми вибрали Лігу Європи. Щодо позицій, то дуже не вистачало лівого захисника, тому що поїхав Ежидіо, і довелося перекваліфіковувати Матоса. Я не кажу, що той у чомусь псував нашу гру, але то все ж не його позиція, будемо так говорити. Матос як міг, так і грав. Далі: в опорну зону не вистачало двох футболістів. До того ж, додавалися проблеми: у Шахова були проблеми зі стопою, тому він не міг грати в повну силу, Безус поки не може прийти в себе й мати такий вигляд, який він мав у Полтаві, "зламався" Зозуля, Матеус вийшов лише в останньому матчі сезону… Загалом, багато було проблем.

- Оцініть трансферну роботу клуба у двох попередніх трансферних вікнах, які створювали кадрову базу на сезон.

- Так трансферної роботи практично й не було, нащо себе дурити. Єдине – за весь цей час взяли одного хорошого гравця, Ежидіо. Але ви знаєте, що з ним сталося в підсумку. Ну і Безуса ще взяли, та про нього я вже сказав. А так – безкоштовних брали футболістів, от і все.

- Після трансферної кампанії минулого літа, оцінюючи власний склад перед стартом сезону, на що міг претендувати Дніпро в чемпіонаті?

- Ми на своєму місці.

- Ваші головні конкуренти, Шахтар і Динамо, за підбором виконавців і шириною складу наразі – це зовсім інша планета, чи Дніпрові не вистачає всього кількох гравців, щоб кадрово бути на одному рівні з цими клубами?

- Другий варіант – нам не вистачає трьох висококласних футболістів. Якщо вони в мене будуть – боротимемося з Динамо та Шахтарем на рівні. В мене немає в цьому жодних сумнівів.

- Вадим Комардін – віднедавна керівник селекційної служби Дніпра. Це особисто ваша креатура?

- Він досить непогано займався своєю роботою в Металісті, тому ми хотіли його бачити в Дніпрі. Але, на жаль, наразі не все від нього залежить. Є ще й Тищенко, котрий також досить непогано працює, тому в цьому плані у нас все нормально. Але…

- Напрямок роботи Краснікова та Комардіна в Металісті був добре відомий усім – Латинська Америка. Чи означає запрошення Комардіна в Дніпро, що ви в найближчому майбутньому хочете бачити в команді бразильців та аргентинців, оскільки вам комфортно працювати з представниками цих країн?

- Я вважаю, що проблемні позиції ми просто мусимо закрити. Я не кажу, що потрібно купувати футболістів масово, але кілька позицій вимагають підсилення, інакше буде тяжко. З-поміж українців, якщо навіть хтось і є відповідного рівня, то це віддані в оренду футболісти Динамо та Шахтаря, відтак ми не можемо їх взяти. А проблема лівого захисника у нас залишається. В Україні їх нема, окрім Шевчука, котрий грає і за збірну, і в клубі. Якщо раптом він, не дай, Боже, травмується, то в збірній його ніким замінити. По-друге, не всі легіонери нині поїдуть в Україну, і це треба розуміти. Є тільки асимільовані футболісти того ж Шахтаря, які звикли до України, і клуб готовий їх відпустити. Той же Вільягране проти перейти в Дніпро, бо він уже звик до України. Тобто, треба шукати футболістів, які хочуть грати у нас, і не втечуть через місяць-два, як було у випадку з Ежидіо, і при цьому – реально підсилять команду. А хто це буде – латиноамериканець, чи ні – неважливо. Звісно, краще, щоб це були українці, але, за великим рахунком, де ти їх візьмеш.

"Вводити нині 4-5 молодих футболістів у склад – то несерйозно"

- Якщо Вільягра, футболіст, котрого ви добре знаєте, не проти грати в Дніпропетровську, це вже автоматично означає, що Дніпро підпише його, тим паче безкоштовно? Чи навіть у випадку з вільними агентами можуть виникнути труднощі?

- Я не знаю. Поки не було зустрічі з власником клубу. Днями вона має відбутися: і Русол, і Стеценко зустрінуться з Ігорем Коломойським. Після цієї зустрічі я зможу щось говорити, наразі – нічого не можу сказати.

- Яка у вас остання інформація щодо Коноплянки?

- Він іде з Дніпра. Це вже точно. І це – ще одна велика проблема для нас, тому що він лідер, та ще й українець. Тобто весь лівий фланг у нас випадає, і треба ж його закрити новачками, правильно? Ну, побачимо… 28 числа команда вже збирається, а ми поки що тупцюємо на місці.

- Чи бачите ви можливість для себе зробити серйозну ставку на когось із молодих футболістів, відповідно до рівня та їхніх перспектив, за вашою ж оцінкою?

- Ми потихеньку підпускаємо їх. Лучкевич уже є гравцем основного складу. Десь підпускаємо Баланюка. Але, по-перше, треба час, а, по-друге, все залежить від завдань. Розумієте, Дніпро – це вже клуб європейського зразка, отже треба триматися на цьому рівні. Вводити нині 4-5 молодих футболістів у склад – то несерйозно. Їх треба підводити, якщо вони, до слова, ще й готові грати у такій команді, як Дніпро. Це ж не так просто.


- Чим відрізняється за якістю молодь Дніпра від того, що ви бачили в Металісті? Де у вас багатший вибір талантів?

- Складно сказати. Скажімо, Лучкевич: у техніці роботи з м’ячем йому треба підтягнутися, але ж у нього є дуже багато бажання. Цим він відрізняється від решти, і тому ми його й ставимо у склад. Решта молодих, що в Металісті, що в Дніпрі, має якийсь рівень майстерності, але я не бачу, що ці футболісти хочуть чогось досягти і повністю віддаються грі. Ось це – об’єднує всю молодь і Металіста моїх часів там, і Дніпра. Лучкевич на їхньому тлі вирізняється – якщо навіть у нього щось не виходить, він компенсує це своєю самовіддачею.

- На відміну від Металіста, в Дніпрі у вас немає гострої потреби шукати футболістів з українським паспортом. Тому українців можна запрошувати виключно якісних, якщо таких бачите, або не запрошувати взагалі. Ви частково вже відповіли на це запитання, та все ж: чи є такі футболісти не з Шахтаря та Динамо, яких ви хотіли би бачити у своїй команді?

- Якщо такі і є, то їх дуже мало. Залежить від того, які завдання вирішувати. Якщо змагатися за 5-8 місця, то можна знайти відповідних футболістів. А якщо грати на серйозному європейському рівні, чого від нас тепер усі чекають, то таких футболістів майже нема.

"Громов, Бікфалві та Матей? Ні до кого з них у Дніпра наразі немає інтересу"

- Розкажіть, як Дніпро шукав Папу Гуйє і як зрештою знайшов, адже клуб підписав його в останній момент узимку?

- Будемо відверті: з ним ми трішки запізнилися. Але загалом Папа – футболіст, котрий дуже швидко набирає форму, тому він дуже швидко влився в командні побудови, гравці його швидко й добре прийняли, тому що він – людина досить комунікабельна. З ним проблем жодних не було.

- Папа погодився без сумнівів на пропозицію Дніпра, чи для нього цей перехід був особистою трагедією, зважаючи на роки, проведені в Харкові?

- Ні-ні, він погодився дуже швидко. Передусім, він ішов до мене, як тренера, тому жодних проблем.

- Чигринського ви хочете підписати, тому що він на сто відсотків переконав вас у необхідності такого кроку, чи це певною мірою аванс від вас, розуміючи, що футболіста з таким досвідом, та ще й з українським паспортом, вам не знайти, а запрошення кваліфікованого легіонера – ще проблемніше завдання?

- Я просто вважаю, що він нам іще допоможе.

- Чи буде підписаний новий контракт із Мазухом?

- Ні. У нас є Чигринський, Папа, Дуглас, Чеберячко. Тому треба сконцентруватися на інших позиціях – нам потрібні футболісти в середину поля та на лівий фланг захисту та півзахисту. Тому набирати центральних захисників не бачу сенсу. Так сталося, що він травмувався – що ж тут вдієш. Це футбол, і ніхто від цього не застрахований.


- Питання по Мандзюку все ще відкрите? Він гратиме у футбол?

- У нього була серйозна травма, з розряду тих, яку дуже складно лікувати, і операція. Але загалом питання щодо Мандюзка – більше до лікарів, а не до мене.

- Хтось із луцької компанії: Кобахідзе, Польовий, Політило, Бабенко гратиме в Дніпрі наступного сезону?

- Нехай грають там, де грають.

- Чи залишається відкритим питання щодо Громова, Бікфалві та Матея? Кого з них намагатиметься підписати Дніпро?

- Ні до кого з них у Дніпра наразі немає інтересу.

"Чому для Кочетова було так важливо, аби не існувало Металіста, а тепер він нічого не робить, коли всі розуміють і бачать ось ці дивні матчі?"

- Який формат чемпіонату здається вам оптимальним, аби цей чемпіонат пройшов на високому рівні?

- Кажуть, нібито гратимуть 14 команд, що нічого не зміниться. Якщо чесно, я не знаю, як усі знову мають грати в Києві. Ми в столиці граємо вдвічі частіше, аніж у Дніпропетровську. Незрозуміло, як це має бути.

- В кінці сезону була низка матчів, де журналісти та фахівці не бачили спортивного характеру поєдинків, а окремі матчі за участю Металіста, Олімпіка та Волині називалися такими, що проходили зі ставками в букмекерських конторах. Ви у футболі не одне десятиріччя, і, впевнений, бачите все наскрізь.

- Ви знаєте, я вважаю, що Металіст свого часу просто знищили. Ми могли наробити галасу і в Лізі чемпіонів, але нас просто знищили. Зараз, щоб помітити матчі, про які ви говорите, не треба бути великим спеціалістом, і мене дуже цікавить, де той пан Кочетов? Чому він нині не займається цим? Він працював тільки для того, щоб знищити Металіст? Ну, знищив. А далі що? Чому він тепер не займається своїми справами? Спитайте у нього при нагоді: чому для нього було так важливо, аби не існувало Металіста, а тепер він нічого не робить, коли всі розуміють і бачать ось ці дивні матчі?


- Чи не вихід для українського футболу позбавитися в Прем’єр-лізі клубів, де немає грошей, а отже – є всі передумови, аби футболісти заробляли, як могли?

- Я свою думку сказав. На сьогоднішній день 14 клубів –це роздутий варіант. Краще залишити 8-10 команд, грати, наприклад, у чотири кола. Бо зараз почнеться знову – всі гратимуть в Київ, купа дивних матчів, фінансових скандалів – це не вихід із ситуації. Треба зробити цікавий чемпіонат.

- Скажіть, будь ласка, Шахтар і Динамо возили Україною мішечки з грошима, стимулюючи суперників один одного та Дніпра. Ви не бачите в цьому нічого страшного, чи це – проблема, і стимулювання треба заборонити?

- Ну, вони ж не стимулюють для того, щоб команда програвала, а навпаки – щоб та виходила і грала на максимумі. Так виходило, що це працювало проти Дніпра, але що ж вдієш.

- Чому мішечок не возить країною Дніпро?

- Це наша принципова позиція.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


ТОЛЬКО ДНЕПР  (16.06.15 20:58): Интервью хорошее.только что то за Металл сильно переживает.И про Чигринского - пошутил. ТРАВМЫ=Чигринский. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте