Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
13:47

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Точка на карті. Новотроїцьке

Точка на карті. Новотроїцьке
Мальовниче село Новотроїцьке знаходиться на березі озера Солоний Лиман та поблизу присамарського лісу. Колись тут було кріпацьке село Лиманське, яке місцевий пан Мізко через бунтівний характер сільчан виселив за дюжину кілометрів звідси.

Тепер село Лиманське знаходиться аж у Синельниківському районі поблизу Майського. Там паном Мізком була збудована й церква для сільчан. Вона й до цього часу вціліла. На цеглі лишилося панське тавро «М». Так само обійшовся власник і з Карабинівкою, яку відселив від свого маєтку, і село зараз у Павлоградському районі. А на місці сучасного Новотроїцького тільки у 1920-х роках з’явилися нові поселенці, яким радянська влада спочатку дала землю, а потім примусила при вступі до колгоспу землі позбутися.

Якщо пройтися до розташованих край села ставків, можна при гарній фантазії уявити собі стару садибу з алеєю. Зі старих часів довго нагадував про себе бузок. А ставки обсаджені були якимись екзотичними деревами. У цій садибі доживав віку перший директор Катеринославської гімназії ( а тоді ця посада рівнялася, сказати б, посаді керівника обласного відділу освіти) Дмитро Тимофійович Мізко. Після зруйнування Січі тутешні землі понад Лиманом дісталися панам Легкоступам. Жінка Мізка була саме з цього роду. Вона народила чоловікові двох синів і доньку й зовсім молодою при народженні останньої дитини померла. У Дніпропетровському художньому музеї дивом збереглися портрети членів цієї родини –парсуни мальовані майже два століття тому і переносять в часи, коли дами зачитувалися французькими романами і танцювали котраданс і котильйон.

«Трапеза римських мужів»

Це було в серпні 1828 року. Архієпископ Катеринославський, Херсонський і Таврійський Гавриїл (Розанов), людина допитлива і дуже зацікавлена історією краю, вирішив при самому початку свого вступу на високу посаду вирушити в місто Таганрог. Там він мав намір здійснити пастирські молитви на місці кончини незадовго перед тим, у 1825 році раптово померлого імператора Олександра І. Шлях архіпастиря лежав через Павлоград і далі. Ось що записано у журналі поїздки 18 серпня 1828 року:

«О 12 годині залишили ми Знаменівку, подальший шлях тривав до села Карабинівка. У двох верстах від Карабинівки Його Преосвященство зупинився і з задоволенням розглядав Лиманське озеро, яке має солоно-гірку воду (мова про Солоний Лиман). Тут (Гавриїл) цікавився: чи з’єднане це озеро з морем? Чи буває на ньому осад солі? Перше питання залишилося без відповіді; на друге відповідали ствердно із зауваженням, що сіль осідає на цьому озері тільки впродовж найспекотніших років і належить до роду глауберової солі. (Тобто сірчанокислого натрію). Перша година пополудні була ознаменована оглядом прекрасної кам’яної Карабинівської церкви (збудованої за три роки перед тим) і побаченням з вельми привітним і товариським до ієрархів поміщиком села Карабинівка генералом Мізком. У час полудня привітний володар села пригостив Його Преосвященство обіднім столом. Помірне частування супроводжувалося вченою бесідою Архіпастиря з господарем. Тут говорили латинським наріччям, і стіл сільський уподібнювався трапезі римських мужів, відомих своїм просвітництвом. Після трапези, оглянувши сад, що знаходиться при будинку привітного поміщика, Його Преосвященство вирушив у подальшу дорогу».

Отже, прогулюючись цими місцями, згадаймо «трапезу римських мужів».

Народжуваність зросла

Приміщення клубу в Новотроїцькому нині є приватною власністю, там знаходиться бар «Лиман», а зовсім по-сусідству з ним діє Новотроїцький навчально-виховний комплекс. Туди ми й завітали. Зустріла нас директор Альона Вікторівна Земляна. Ось що вона розповіла. Комплексові 12 років. Він об’єднав школу і дошкільний заклад. В школі І-го ступеня навчаються 30 діточок у першому—четвертому класах. До речі, нинішній рік багатий на дітей, бо досі у відносно невеликому селі в школі перебувало 23—24 дитини. Народжуваність у селі зросла, бо багато молодих людей свого часу приїхало працювати в лікарні «Солоний Лиман», отримали тут житло, залишилися.

Підпорядкований заклад Знаменівській сільській раді. На півставки функціонує група подовженого дня — до 15-ї години діти перебувають під наглядом вчителя. З дітьми працює 20-річна вихователька Ольга Іваненко, діти її люблять, разом грають у різноманітні ігри, а на свята Ольга Олександрівна готує різні сценарії.

Знайомимося з четвертокласницею Настею Лагодою, яка займається бальними танцями у Знаменівці і легко демонструє нам шпагат. Її запрошували на змагання і до Дніпропетровська. Педагог Павло Шестаков до кожної дитини знаходить індивідуальний підхід. З Новотроїцького на його заняття їздить не менше п’яти діток.

Є у комплексу і свій сайт, який веде вихователь Ольга Іваненко. Вона наповнює сайт фотографіями з проведених заходів. Оскільки посади комп’ютерника у комплексі не передбачено, то доводиться розвивати сайт самотужки. Вечорами через домашній інтернет робить його живим і мобільним.

За відсутності актового залу святкові акції тут проводять прямо в коридорі. Нещодавно провели чудове свято «Рід. Родина. Україна». Вихованці дитячого садочка всі були в українських строях, у такому ж вбранні — й вихователі. Пройшло все у формі тематичного заняття, яке сподобалося малечі, збагатило й змістом, й емоційно.

Нині, як говорилося, сусідами навчально-виховного центру є не клуб, а… бар. Від шкільного паркану він у десяти метрах. Хоча за приписами має бути щонайменше 250—300 метрів. Єдина втіха: бар працює від 5-ї вечора, коли в школі дітвори вже немає.

Звісно, клуб для села потрібніший як бар. У кризові 90-і клуб закрили, а в Новотроїцькому нині чимало молоді, у якої нині немає вибору — йти до клубу чи до бару. Ось молоді люди й ходять-бродять селом у пошуках сумнівних пригод.

Новотроїцьке має свої вигоди: завдяки лікарні тут гарне сполучення з обласним центром і Новомосковськом. Прямих рейсів маршруток півтора-два десятки на день. Потреби ходити на електричку за п’ять-шість кілометрів немає.

Унікальна здравниця

На території Новотроїцького існує унікальний курорт місцевого значення — грязелікарня «Солоний Лиман». А офіційна повна назва обласного комунального закладу — «Обласна фізіотерапевтична лікарня «Солоний Лиман». З 2001 року заклад очолює Валерій Володимирович Гаркуша. При ньому лікарня розцвіла. Заступник головного лікаря з лікувальної частини обласного комунального закладу «Обласна фізіотерапевтична лікарня «Солоний Лиман» Наталя Миколаївна Скурідіна розповіла:

— У нас 240 ліжок для дорослих і 100 ліжок для дітей. У нас проходять лікування люди з патологіями опорно-рухової системи,. Є в нас ліжка в неврологічному відділенні для спинальних хворих. До речі, у зв’язку з тим, що нині відійшли кримські здравниці у Саках, Євпаторії, у нас у Солоному Лимані побільшало спинальних хворих, бо за обсягом лікувальної допомоги ми не поступаємося тим же Сакам — у нас чудові грязі озера Солоний Лиман, прекрасна своя мінеральна вода.

Коли ми побували в «Солоному Лимані», в лікарні оздоровлялося півсотні дітей із зони АТО.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Ильич  (06.02.15 20:50): Патологическая ненависть Чабана к достижениям Советской власти, проявляется в каждой заметке, заставляя его отчаянно врать и передергивать факты. Никто у селян землю не отбирал. Колхоз – коллективное хозяйство, созданное крестьянами, добровольно объединивших свои наделы и орудия труда для совместной обработки земли, те мелкие клочки, что были разбросаны по всей округе. Только создав крупное земельное хозяйство можно купить для него трактора, сеялки, иметь агрономов, удобрения, проводить обработку земли на основе научных знаний, а не как 100 - 300 лет назад при помощи деревянной сохи и чахлой лошади. Сов.власть дала крестьянам землю (а по большому счету они сами в революцию (большинство) прихватизировали ее), а позже объяснила, что добиться успехов на земле можно лишь при современном хозяйствовании, как в Германии, Англии и др. Большинство это поняло и приняло. Поэтому накормили город, провели индустриализацию, победили в ВОВ. Ответить | С цитатой
Ирина  (05.02.15 08:55): и питание там 1%, а 99% в магазинах покупают еду Ответить | С цитатой
К...с  (04.02.15 19:57): Райское место, только скучно, ну кто за чем едет ... Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте