Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Пт, 26 квітня 2024
08:58

Страхование


Добрый день! Моя бабушка застраховала меня на 1000 карбованцив до свадьбы в СРСР в 1990г. ОРАНТА проводит выплаты, как я у вас прочитала, гражданам Украины, но я гражданка РФ, а мой страховщик гражданин Украины, что мне делать? В России мне говорят что бы я обращалась по месту заключения договора, а это было на территории Украины. Помогите.

Алена , 27.10.2010 | ID: 12271 | Розділ: Страхование жизни и здоровья
Шановна Інно !

Розглянувши Ваше звернення, Відкрите акціонерне товариство Національна акціонерна страхова компанія Оранта” повідомляє, що після грошових реформ, проведених в Україні в листопаді 1992 року та у вересні 1996 року згідно з указами Президента України, обумовлені довгостроковими договорами страхові суми повністю знецінилися і втратили свою номінальну вартість. На сьогодні розмір страхової суми у 1000 руб. становить лише 1 коп. (1000 : 100000 х 100).

Враховуючи, що заощадження громадян у вигляді страхових внесків були поміщені у державну фінансову установу, Держава взяла на себе зобов’язання перед громадянами України відшкодувати реальну вартість втрачених ними заощаджень та вирішила компенсувати їх, що було зафіксовано у Законі від 21.11.1996 року за № 537/96-ВР “Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України”. Цим Законом установлено, що індексації підлягає не страхова сума, а сума страхових внесків, сплачених станом на 2 січня 1992 року, у співвідношенні 1 крб. заощаджень на 1,05 гривні. Дія Закону поширюється на іноземних громадян та громадян без громадянства, які станом на 02 січня 1992 року мали заощадження на території України в установах Ощадбанку та державного страхування СРСР.

Нормативного акту щодо проведення індексації розмірів страхових сум відповідно до росту інфляції в Україні не існує.

Відповідно до статті 7 Закону щорічно окремою постановою Кабінету Міністрів України встановлюється порядок виплат компенсаційних сум та визначається розподіл бюджетних коштів за напрямками компенсації, її розмір та категорії осіб, які мають право на її одержання.

Постанова Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 р. № 481 „Про виплату в 2009 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, та в облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, державні казначейські зобов’язання СРСР і сертифікати Ощадного банку СРСР, придбані на території Української РСР” передбачала виплати компенсації виплати компенсації тільки громадянам України - спадкоємцям застрахованих осіб або страхувальників, або іншим особам, визначеним статтею 8 Закону України „Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України”, які померли у 2006-2009 роках – в межах залишку проіндексованого страхового внеску, але не більше як 500 грн.

Зі свого боку НАСК “Оранта” неодноразово вносила пропозиції на розгляд Уряду та пропонувала провести виплати компенсації застрахованим колишнього Укрдержстраху за видами страхування, зокрема, за договорами страхування дітей, до одруження (весільне), але, поки що, вони не знайшли відображення у законодавчих актах.

Після ухвалення Кабінетом Міністрів України постанови щодо визначення конкретних напрямів використання коштів та сум, які будуть передбачені у Державному бюджеті України на 2010 рік на компенсаційні виплати, громадянам буде повідомлено через засоби масової інформації (газети, радіо, телебачення).

Якщо постановою Кабінету Міністрів України буде прийняте позитивне рішення щодо проведення компенсаційних виплат іноземним громадянам, які за станом на 2 січня мали заощадження в установах державного страхування СРСР, що діяли на території України, і для цього будуть виділені з Державного бюджету кошти на здійснення таких виплат, то Страхова компанія без будь-якої затримки проведе їх.

Довідково:

За часів Радянського Союзу існувала єдина система державного страхування - Укрдержстрах (заснована 25 листопада 1921 року), яка входила на правах управління до Міністерства фінансів УРСР, тобто страхування здійснювалося державою. Після розпаду СРСР у 1991 році сталися відповідні зміни в різних структурах держави, зокрема і в фінансовій системі.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.1991 р. № 272 „Про створення Української державної страхової комерційної організації Укрдержстрах було виведено з підпорядкування Мінфіну України, а потім в 1993 році постановою Кабінету Міністрів України за № 709 від 7 вересня 1993 р. створено НАСК „Оранта” – акціонерне товариство, яке є правонаступником колишнього Укрдержстраху, за винятком зобов’язань за довгостроковими договорами страхування колишнього Укрдержстраху, так як саме Держава взяла на себе зобов’язання перед громадянами України відшкодувати реальну вартість втрачених ними заощаджень та вирішила компенсувати їх.

Управління обов’язкового державного страхування.

copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті